Autók » Opel » Calibra (1990-1997)

Calibra 16v

Hosszútávú beszámoló

Ugyebár gyönyörű!
Aztán nagyon tud menni!
Kategóriájában is jó teljesítménye van, de a most eladott autók többsége messze elmarad tőle! Erre néha emlékeztetem is őket:)

Elvittem biztonsági tréningre, hogy megnézzem, hogy lehet vele határon autózni, hogy viselkedik akkor, ha valamit nagyon elrontok. A sulypontja olyan, hogy egy megcsúsztatott kanyarvételt követően is barátságosan vissza lehet tenni ívre.
Elől hátul tárcsafék, fognak!

Alacsony fordulaton is el lehet vele autókázni, ilyenkor erőtlenke, de városi forgalomra bőven elegendő. 2500-3000 fölé nem is kell vinni a fordulatot.

De ha 3500 fölé pörgetjük, akkor teljesen megváltozik (16 szelepes c20xe motorról beszélek) a kis csendes motor és itt már rendesen húz, morcos hangja lesz. Egyes, kettes és máris 120-nál vagyunk. A 4-es egészen 195-200-ig, ott lehet tenni az 5-öst, és ott is húz! Óra alapján a 245-et is elhagyja a mutató, de ez a valóságban kb 10%-kal kevesebb.

Kirándulós tempóval mondjuk Balaton küröli autókázást meg lehet csinálni 6 azaz HAT liter benzinnel, városban dugókkal együtt is kb. 9-et eszik. Tíz felett az igazán sportos kocsikázásnál iszik többet. Ha betartjuk a sebességhatárokat vidéki autókázásaink során, akkor bőven 8 liter alatt jön ki az utazásunk 100 km-enként.

A hátsó ülések elég szélesek a két utasnak, viszont a magasabb emberek alacsonynak fogják találni a belteret. A hátső ülések osztottan dönthetők, így iszonyatos csomagteret lehet varázsolni.

Szép, kellemesen terelgethető, biztonságos, erős kocsi viszonylag olcsó üzembentartással - az A Vectra alapjára épült.

Talán egyetlen dologra kell figyelni: hidegen nem szabad meghajtani és melegen leállítani.

- A Calibrák rossz megbízhatóságáról szóló történeteknek azok a külföldől kifejezetten eladásra behozott járművek adnak alapot, amelyeket rosszindulatuan gyors haszonszerzés reményében lettek roncsként megvásárolva majd itthon kilakatolva, felpolírozva eladva. Vásárláskor erre érdemes ügyelni, mert sok problémát elkerülhetünk általa.
- Vásárlás után és a megadott szervizenkét minden kopóalkatrészt rendszeresen cseréltettem, így meglepetés nem ért. Vezérléscsere asszem 60ekm-ként, gyertyák, féktárcsák, vízcsövek, gyujtáselosztó-fedél. Mindenesetre vásárláskor gátlók, gumiharangok, meg más apróságok... Ami kellemetlen élmény, az az engine lámpa felgyulladása volt, mert akkor érzékelőt kellett cserélni (légtömegmérő, lambda szonda, kopogásérzékelő). Ilyenkor is lábon elmentem a szerelőhöz, csak sokkal gyengébb volt a motor (safe-üzemmód:)) Az eredeti kipuf redszer korrodált, az egészet lecseréltettem katalizátorostól.
- Hátsó ablaktörlő motorcsere, abs relécsere.
- Gyakorlatilag megfelelő karbantartás esetén megbízható autó!

Szeles Gabi - a Calibra lélekbúvár
Dunakeszi

Fenntartási költség (8) Évjárat 2001
Előző autója? mindenféle tipus rövidebb ideig Következő autója? valami német nagyvas
Verdikt (7.5/10)

Opel Calibra 1990 (1990 - 1996)