Autók » Opel » Calibra (1990-1997)

Calibra 16V (C20XE)

Calibra 16V - kissé butuska de igen formás csajszi! :)

Mindig is szerettem volna egy hathengeres BMW-t,ezért vettem is egyet egy éve. Meg voltam vele elégedve (lásd BMW - Az igazi, klasszikus autó! című népítéletemet.) csak volt egy balesetem, ami sokba került, ráadásul építkeztem is, úgyhogy sajna mennie kellett.
Egyébként két ajtóst szerettem volna és mikor keresgettem, szóba került a Calibra is mint igazi kupé és sportos autó. BMW-ből is és Caliból is 150 lovast akartam venni de a BMW jobban vonzott, úgyhogy lemondtam a kupé formáról egy négy ajtós kedvéért.
Ráadásul egy haverom mindenáron le akart beszélni a Calibráról, mert az szerinte nem is sportos autó és amúgy is gáz. (Ő egyébként nemrég vett egy 323F-es Mazdát amit régóta szeretett volna, 98 körüli évjáratot. Javasoltam neki hogy tegyük már egymás mellé a két kocsi fényképét és mondja már el mi a baja a Calival? :) Ezt beismerte de akkor is! :) Szvsz ez valami lappangó Cali fóbia lehet nála! :) )

Érdekes hogy már a BMW eladása előtt hónapokkal folyamatosan nézegettem a Calibra hirdetéseket, éreztem nekem kell egy ilyen kocsi!
Mire az eladáshoz értem már egyértelmű volt a választás: csakis Cali semmi más!
Sikerült is kiválasztanom (ha minden igaz) egy Finnországban készült, még mindig igen jó állapotban lévő 16V-t.
Fő szempont volt hogy 16 szelepes legyen és lehetőleg sötét színű. Bár sokam óvtak a 16 szelepes motoroktól, hál istennek úgy tűnik (kop-kop) nem döntöttem rosszul.
A finnországi gyártásnak köszönhetően a karosszéria állapota egy kis küszöb rozsdásodástól eltekintve jó, sajna sok az elején a kőfelverődés, viszont a festékvastagság-mérő szerint is csak egyszer volt körbe fényezve, ezért meg is vettem.
Cseréltem rajta olajat, (motor, váltó), gyertyákat, légszűrőt, olajszűrőt, vezérlést és akkumulátort valamint az osztófejet.
Az eddig megtett háromezer kilométer alatt egyszer kerültem vele bajba mikor nem akart beindulni. Ekkor be kellett tolni és hazamentem vele. Utána volt gyújtáskapcsoló-betét csere majd az önindító felújítása a biztonság kedvéért. (Lecseréltem az akksiját is mert úgy tűnt hogy az a rossz de utána derült ki hogy az önindító hülyéskedik - a régi akku feltöltve most jól szolgál unokatesóm Suzukijában)
Szóval műszakilag még egy két dolgot cserélnem kell de megbízhatóan és jól működik most, úgyhogy meg vagyok vele elégedve!

Ami jó:
- Ez egy igazi kupé! Kupé volt már a tervező(k) fejében, a rajzasztalon, a gyárban és az én udvaromban is! :) Egy igazi kupé az szerintem nagy szám! :)
- Forma: ötből ötös! Kevés ilyen jó formájú autó van még most is! Sőt, talán nincs is...0,26 Cw ez magáért beszél, nem?
- Sport(os) futómű: Azóta az igazi a kanyarodás amióta ez megvan! Igaz Budapestre meg rossz útra nem jó.
- Sport ülések, alacsony kasztni, üléshelyzet: Jó közel ülsz a földhöz mint egy igazi sportkupéban!
- 200 km/h különösebb erőlködés nélkül (a végét nem volt szívem kipróbálni): mindez egészen emberi 10 liter körüli vegyes fogyasztással.
- A legolcsóbb csajozós autó! :) Sokkal többen megnézik mint a BMW-t! Mondjuk kevesebb is van belőle. :)
- Nem túl vészesek az alkatrészárak, egy két kivételtől eltekintve simán jó hozzá az A Vectra cucc. (Csak meg ne törd mert karosszéria elem kizárólag gyári van, aranyáron!)

Ami Rossz:

- Elsőkerékhajtás!!! A BMW után ez pláne borzasztó! Ekkora teljesítményt (150 ló) már nem jó az első kerekekre küldeni. Csúszós, vizes úton még kettesben is hajlamos elpörögni, ráadásul egy pörgősebb visszakapcsolásnál húzza-vonja az ember kezéből a kormányt. (Nem véletlenül volt már a V6-on kipörgésgátló a Turbo alatt meg 4x4!) Gondolom e miatt ráadásul a féltengelyeket is hamarabb megeszi.. :(
- A Vectra műszerfal! Ugyanaz van benne mint a mezei A Vectrákba (Ugyan 95’-től fehér számlappal meg kiegészítő műszerekkel de akkor is…) Jól áttekinthető és használható, meg pakolóhelyek is vannak de ez a kocsi többet érdemelt volna!
- Hamar tönkremenő, rossz minőségű fényszórók. Valszeg anno itt a design áldozata lett a minőség, mert az öreg Caliknál vagy újrafoncsorozás vagy projektor/lámpa csere a történet vége ha nem akarsz állandóan a sötétben tapogatózni.

Más bajom nincs vele, talán csak annyi hogy néha nehézkes a szerelése, mert a lapos motorházban eléggé zsúfoltan van már a 16 szelepes motor.
Sokan mondták, hogy ilyen idős Opelt már nem érdemes venni, meg hallani elrettentő történeteket de szerintem semmivel sem rosszabb az állaga mint más 15 éves kocsiknak.
Jó, persze érezni a kidolgozásán hogy nem egy BMW, de engem itt a forma és az „érzés” kárpótol. (A Cali után már a legtöbb autó meg igencsak szögletesnek tűnik.)

Szerintem az egész kocsi olyan, mint egy szép, formás és dögös csajszi, akit mindenki megnéz az utcán, igaz nem tud főzni, a háztartásban is idegenül mozog, valamint a szellemi vetélkedőkkel is hadilábon áll de KIT ÉRDEKEL ha jó minden nap ránézni?! :)
Egyszóval: Minden hibájával együtt is bele lehet szeretni! :)

Ha minden jól megy, ősszel talán rendbe tudom rakni teljesen (fényezés, felnik stb.) akkor majd megint jelentkezem és leírom a tapasztalatokat.

- Új akksi: 8000 ft. Elosztófej, főtengely + vezérműtengely szimmeringek (+ két gyári görgő és vezérműszíj) együtt, munkadíjjal: 65 000 ft. Gyújtáskapcsoló-betét csere: 5000 ft. Önindító felújítás: 22 000 ft. Vízhőfok-jeladó: 1300 ft.

Ismerős műhelybe a lakóhelyemen, dehát hamar kiderült, nem értenek mindenhez amit mondanak...felejtősek...

Fiatal szerelő srác a XVII. kerületben, egy Vectrás ajánlotta, úgy tűnik tényleg ért az Opelekhez. (Mikor mentem egy Calibra Turbo állt a műhelybe ezért is mertem reménykedni...)

Fenntartási költség (7) Évjárat 1991
Előző autója? 320i (E36) Következő autója? Calibra Turbo 4X4 vagy BMW E36 M3 Coupe, ez mellé!
Verdikt (7.1/10)

Opel Calibra 1990 (1990 - 1996)