Autók » Opel » Calibra (1990-1997)

Calibra Turbo

A parasztbosszantó sunyi dög :)

95-ös gép tehát, 2006 júliusában vettem át előző gazdájától nem 400e Ft-os áron. Eddigi tapasztalatom a már elmondottakon túlmenően: imádnivaló csajszi :) Kifejezetten nőnemű autó. Egy fekete hajú jó feszes mellű, vágottszemű macska, ugrásra készen. :) Ha nem hergeled, szépen dorombol. Ha nyomod neki, nagyon megy. Összkereket nem érdemes kikötni, kettesben elrántja a kormányt, amikor megérkezik a nyomás. A közhiedelemmel ellentétben 2500-nál még nem rakéta, itt csak éled. Úgy 2800 körül jön a móka. :) Leírom ide is egyik legkedvesebb hasonlatomat: ő a galaxis Millenium Falcon-ja. Sofőrrel együtt ~ 1.4 tonnájával városi ugribugrira annyira nem ideális, egy Swift jobb e célra. Viszont ha az ember odalép, előbb felsüvít, aztán jön a hiperűr. :) Nagyon tud menni, összkerékkel extrém stabil a gép, a kormányt kevésbé forgatják meg a vájatok, a segge nem "billeg" folyton, egyszóval, ha "gyári" állapotú és így is használjuk, álom autózni vele. A fűtése a korábbi Kadett-éval ellentétben csodás, hogy középen is képes meleget fújni. A motor hamar bemelegszik, nyáron igaz folyton bekapcsolt ventillátorral mozog az ember városban, viszont a hidegebb napokban jól jön, hogy hamar melegszik, és nagyon keményen tud fűteni. A klíma már nem ereszti a gázt, kapott új száritószűrőt, klimahűtőt, stb.. kompresszor nyomáspróbán átment, 8 hónapja tartja a nyomást. Km-óra kiakadva, visszatekerésnél lehetett baja (ejnyebejnye) - megcsináltattam, azóta jó. Az órája pontos, autó 200 km/h, GPS-en 204km/h szóval .. nagyjából. 240-ről még szolídan húz, bár jobban nem mertem nyomni neki. 6000-nél menne 260-at, és itt még nincs tiltás, tehát képes hasítani rendesen, viszont ne feledjük, 13 éves a kicsike, én inkább nem gyilkolom mire felmászik erre a tempóra. Hála az előző tulajainak (én vagyok a negyedik ha jól tudom) az autó műszaki és esztétikai állapota jól megmaradt, becsülte mindenki, pedig 4 tulajnál nem ezt várná az ember. Rüsselsheim-i kaszni, tehát nem finn, rozsdát viszont nem találtunk rajta sehol, kifogástalan mindenhol. Hengerfej tömítés rendben, szelepfedél tömítéssel volt egy kis szivás, mindig átvágta a gumit, mire rájöttünk, hogy alápasztázás nélkül feltéve a tömitést kifogástalan a szigetelés. Olajdekni tömitést érdemes a gyári C20LET helyett a gumis X20XEV-ét rátenni, meghálálja - erre már az előző tulaj is rájöhetett, mert ez volt nekem is rajta a mostani cserénél. Tartósabb mint a C20LET gyárija.

Ablakok, elektronika, antennaerősítő, ilyen apróságok, minden rendben, ABS kivételével (amit Pesten nézetek meg) a többi visszajelző szenzor is rendben. 180-190 között bevillant korábban a Check Engine lámpa, alatta-felette eltűnt, utólag kivillogtatva a hiba: lambda szonda. Cserélve lett, azóta minden rendben. Olaj az előző tulaj által beletett 5W40 Liqui Molly, ezután 10W40 (Mobil talán?) nemrég viszont áttértem a Castrol 10W60-ra, tehát teljes olajcsere szűrővel együtt, teljesen más a hangja is a gépnek. Injektorok rendben, kapott egy darabig vétel után rendesen injektortisztító adalékokat a benzinbe, ezzel ki is hajtottam, egyelőre ők jól muzsikálnak. Komplett vezérléscsere is történt azóta, vizpumpa csúnyán megadta magát és egy görgő is, de nyiszogással még kibirta. Kapott új Denso Iridium gyertyákat, itt felhivnám a figyelmet arra, hogy bár jó gyertyák, mikor elkapta a turbo padlón, meg-meg torpant az autó. Csökkentettem a gyertyahézagot, azóta tökéletes. "Eloltotta" a nagy nyomás a szikrát. A gyári is tökéletes gyertya hozzá (NGK).

Gödör, vasúti sínek, magyar utak -> toronycsapágyak elöl K.O. -> csere. Motor és váltótartó bakok szintén. Váltóolajat cseréltem kézileg egy barátomnál, gyári GM-et kapott, a teljes flakon belement leengedés után. Osztóműolajat az előző tulaj cserélt benne már (és GM amúgysem írja elő, mondjuk helytelenül), de én újra cseréltem, fékolajjal együtt, és a hátó difi is kapott új olajat (mogyorókrémszerű volt már benne a gyári "folyadék" .. ezt mókás volt kipucolni és feltölteni, de megcsinálták nekem). Szervóolaj szintén cserélve.

Fékrendszer elég gyenge gyárilag (számomra legalábbis), 2007 nyarán az ATE Powerdisk-eket kidobtam és kapott az autó előre a Brembo által gyártott (eredeti) első tárcsákat és pofákat, gyári méretben, semmi extra. Ég és föld, 220-ról ha padlózom, végre nem üti a kormányt és nem nyúlik a fék, hanem megállitja az autót, pedig nem hiperszuper motyó. Jó, nem egy Porsche fék, de rendben van az ATE-hoz képest.

Generátort érdemes cserélni, ezen Delco Remy volt (francia), de már nagyon vacak, öreg. Kicseréltem egy 120Ah-s Bosch-ra, csend is lett a motortérben azonnal, nagy köszönet Susukának érte.

Elégedett vagyok vele, amit kell, rá kell költeni, de nagyon meghálálja. Gyalogosok megnézik, ez nagyon poén. :) Hidegen nem hagy senkit, van, aki utálja őket, van, aki imádja, semleges vélemény egy Caliról ritka. Még annyit, hogy árkon bokron átmegy, víz, villamossín fémje, huppanó, minden egyszerre, és kettőben padlógáznál úgy gyorsít, mint a barom, egyszerűen mintha drótkötél húzná. Száraz aszfalton pályán 200-ig követett egy Nissan Maxima QX 3.0, 220 körül visszafogta őt a menetszél mikor kimentem előle a külsőbe, el is fogyott mögöttem. Másik alkalommal én tapadtam egy legújabb 530i-re, 100-ig nagyjából majdnem megtoltam, utána partiban voltunk végig (190-ig, utána fék), nyilván a súlyok miatt. Tehát általánosságban elmondható, hogy a 3 lityis szívókkal partiban van (bár Honda-t még nem próbáltam), TDI-ket megeszi. De ettől függetlenül nem versenyautó, pályán utazóban szereti a 160-180-at, olyat, hogy kapaszkodósáv, nem nagyon ismer. ;) Hiányolom belőle a tempomat-ot, talán belerakatom, ha sikerül valahogyan.

Mit mondhatok még el róla ? Csak azt amit mások is tudnának: ha turbo-t veszel, készülj fel rá, hogy Budapesten még konyit hozzá 1-2 ember, de vidéken.. felejtős :(

Pesten 2 embert ismerek, aki hozzá is mer nyúlni, értsd osztómű, nyomástároló gömb és hasonló dolgok.

2006.12.28:
Nos, elém jöttek másfél hónapja, nem kaptam elsőbbséget. Lecsuktam a kocsi orrát. Biztosító fizet, Calibra fiatalodik. Lökös, hűtők, kereszttartó rúd, fényszórók, ventik, mocitető kuka.. Elülső oldalelemek épek. Tk (gazdasági). Műszakilag nem komoly. E van. :( Rendbe lett hozva.

Ne törjetek 95-ös klímás turbo-t. Pénztemető mire minden megvan. Brutál drága :(
A morcosított mocitető kuka. Kap gyárit ismét. ;)

2007.11.14
- teljes vezérléscsere, szijak, görgők, vizpumpa
- lengőkar szilentek cseréje
- váltó rudazat beállitás
- klimahűtő csere, száritószűrő csere, klima feltöltés, immár nem ereszt, ez még nyáron történt és most van november, tökéletes a klima
- kipuffogó igazitás
- 4 új gyertya, Denso Iridium, gyertyahézag csökkentéssel
- olajszűrő és olajcsere (Castrol TWS Motorsport 10W60)
- benzinszűrő, légszűrő, pollenszűrő csere
- új akksi, Varta 75Ah
- Delco Remy francia generátor megadta magát, nem újittattam fel ismét -> kapott egy 120Ah-s Bosch-t
- olajdekni tömités csere (X20XEV)
- szelepfedél tömités csere
- nyomáskiegyenlitő cső csere (turbo mellett), megrepedt
- műszaki, zöldkártya (kenőpénz nélkül átment) :)
- két első ATE Powerdisk kuka, 2 új tárcsa
- két hátsó tárcsa felszabályozás
- 4 új fékpofa
- fékfolyadék csere
- osztómű folyadék csere (teljes csere, nem csak utántöltés)
- váltóolaj csere
- hátsó difi olaj csere
- váltótartó bak
- kipuffogó felfüggesztés

Mint látható, pár Forint ismét lett költve rá. Ez az autó ilyen.. 13 év, jobb ha rendben vannak a komolyabb dolgok, és akkor nem okoz meglepetést.

Bejött az esős szar idő.. élmény tolni neki néha lámpánál :)

Továbbra is szeretem. Karban van tartva - jó gép, nem szivatja az embert. Szerintem ahol lehet, érdemes gyári alkatrészeket venni hozzá, főleg mozgó-kopó alkatrészeknél.

Hideg van kint, -3 fok, szél. Hamar bemelegszik, és jól fűt az autó. Ablakok kicsit párásodnak, talán mintha jobban tennék ezt, mint más autónál amiket vezettem eddig télen (Fiat Stilo, Opel Kadett, Opel Vectra C, Fiat Punto, Renault Mégane, Renault Laguna).. főleg a hátsó ablak deresedik be hamar, ha a pára rajta marad. Ezt viszont az ablak fűtés hamar leviszi.

2007.12.01
- elszállt a szervóm. de töltés az van. elgurultunk vele szerelőhöz, letettük, és utána telefon Bp. ugyanis szervóra gyanakodtunk, de miután belement a szervóolaj az üres tartályba (!), alul kijött.
- kiderült a lehetséges baj, osztómű szimering, nyomástároló gömb pedig "pulzál"

2008.01.10
- alkatrész megjött, osztómű szimering csere
- új váltóolaj
- új szervó olaj
- új osztómű olaj

Időközben szert tettem egy Last Edition féle középkonzolra, aminél hófehér a számlap (nem szürkésfehér) és piros a mutató (nem narancssárga). Ha lesz hozzá illő km óra, csere lesz.

2008.03.11
- névnapom van :)
- Budapestet megtoltam, odafele 120, visszafele 100-al több..
- olajat nem eszi, meglepő. Tetszik neki a Castrol 10W60
- klímát szerelőm tanácsára beindítottam kicsit, járjon. Ezt érdemes klímás autóknál amúgyis, télen, enyhébb időben. Nem ereszthetett el nagyon gázt szerintem, hűtött, és egyáltalán - bekapcsolt (Cali klíma nem kapcsol be ha nincs kellő nyomású gáz benne).
- 3.2-es Signum és Wankel RX8 220-nál elfogytak. Signum hamarabb, kiálltam előle a külsőbe és megfogta őt a menetszél :)
- szükségem van Xenon-ra, tisztességes projektorokkal :(
- és ablaktörlő lapát leszorító valamire, mert 180 felett esőben (vagy szitáló akármiben) nem törölnek már
- 200-nál 14-et bekapja, de ha előre számolsz, nem ér meglepi. Követési távot tartsd, ezek nem Audi fékek (legalábbis a gyári nem). De általában mások tartják mögötted ;)

Szeretem továbbra is. Aki Cali turbo-t szeretne venni, jól járja körbe. Sőt, NAGYON járja körbe. Index Calibra fórumba tessék vétel előtt benézni, az összes létező magyarországi Calit ismeri a Calibra közösség, nagyjából tudja a múltját, stb.

Másfél millió alatt ne nagyon vegyetek, vagy ha igen, akkor legyen még alsóhangon fél misid tartalékba, ha egy tiptop autót szeretnél (13 évesen tiptop, szóval azért egy kis kopásnyom belefér) :)

Aki rendbeszedi a Cali turbo-t, de MINDENÉT, összkerék rendszert főleg (Susuka vagy Lantos), az örömét fogja lelni benne. Klassz gépek, nem mai csirkék, nem alumínium blokk, sokat bírnak (bírtak eddig.. csak számolj, hány évesek és mit kaptak)..

Olajra nagyon ügyelj, profit tegyél csak bele, lehetőleg ..W50-est vagy ..W60-ast, nyáron 10W60 szerintem jó, télen minőségi 5W40 vagy 5W50. Adalékot ne használj, ha az olajkör megáll a turbo-ban, kerámia teflon és egyéb mikrorészecskék miatt, mert eltömítik az olajszűrődet, az olaj leég a motorban, és dobhatod a kukába az egészet, a turbo-ról már nem is beszélek. Szóval ne higyjél a parasztvakítós Metabond-ban, Prolong-ban és társaiban. Rövid távon jók, hosszú távon kártevő, kockáztatni meg minek.

Benzinből érzi a jobbat, 99-es MOL EVO Neo-t nagyon csipázza. Üres tankra érdemes tölteni, egyből érzed a hatását pár km után, kicsit frissebben mozog (azért elájulni nem fogsz tőle). Rengeteg pozitív vélemény ellenére Spuri adalékanyag és MOL 95-ös használatával nem tapasztaltam jobb pörgést vagy erőt vagy bármit is, de tisztító célra jó szerintem, én adtam neki rendesen.

És a legvégén: mennyit fogyaszt az 1.2-es Opel Corsa vagy a kis Fiat modellek 120-130-nál ?

Annyit, mint a 200+ lóerős Calibra Turbo. Nem vicc.

Csak sosem tudod megállni ...
(EZÉRT fogyaszt többet!!!)

;)

- - ABS szolenoid relé (ABS vezérlőegység cserés kompletten, jeladók jók)
- - olajdekni tömítés (X20XEV-é)
- - szelepfedél tömítés
- - féltengely szimeringek (mindkettő)
- - toronyszilent két első
- - klímahűtő lecserélve, száritószűrő is. kompresszorhoz nem nyúltak. immár fél éve kifogástalan.
- - generátor szutyok francia Delco Remy kifeküdt. Belekerült egy makulátlan Bosch 120Ah-s - a motortér elcsendesedett azonnal
- - kuplung móka tervben 2008 tavaszára, szerelő javaslatára
- - váltó rudazat beállitva
- - osztómű szimering
- - osztómű lamellák
- - nyomástároló gömb

Opel márkaszervíz Debrecenben kettő is.

Pápai István, Debrecen. Kicsit szokja az autó különlegességeit még, de lelkes :)

Fenntartási költség (4) Évjárat 1995
Előző autója? Opel Kadett 1.6i (C16NZ) Sedan, Fiat Stilo 1.2 16V Következő autója? Passz. Valami hibrid esetleg.
Verdikt (5.9/10)

Opel Calibra 1990 (1990 - 1996)