Autók » Opel » Astra (2004-2008)

Astra H 1.4 enjoy

Opel Astra H 1.4 90Le enjoy kellemes csalódás

Kiemelném mikor használt autót kerestem szóba se került, hogy én Opel tulajdonos leszek. Valahogy ez a márka mindig kicsit távol állt tőlem, de nem tudnám megmagyarázni, hogy miért. Aztán jött a fordulat, mikor volt szerencsém egy 1.4 Opel Astra H-t kipróbálnom, kellemeset csalódtam. A külső első ránézésre, masszív, elegáns,(metál ezüst) biztonságosnak tűnik . Aztán jobban megnézve is ez a véleményem. Igaz vannak esztétikai hibák amit a gyártás során elnagyoltak a hegesztések és a tömítőmasszák. Szebben is megoldhatták volna. Ez csak akkor kap nagyobb figyelmet ha takarítom az autót. Az első ajtók nagyra nyithatók nagyon könnyű a ki-be szállás a hátsók is elég tágasak. A csomagtér ajtó is magasra nyílik, amiben hiány érzetem van, csak központi zárral lehet nyitni. Ez a gondom az ajtókkal is, kulccsal való záráskor csak a bal első záródik a többit nem zárja le a központi zár csak ha a távvezérlővel zárom. Nyitáskor nyitja az összes ajtót és a csomagteret. A belső: tágas és kényelmes. A vezető ülés magassága állítható (kézi) a háttámlában a gerinc támaszték is állítható. Egy dolog rontja a komfort érzetet az pedig a kartámasz. A tervezők ezt valahogy nagyon elrontották, igazából csak akkor kényelmes ha ritkán kell sebességet váltani. A 2-4 fokozatok kapcsolása lehajtott kartámasszal kényelmetlen a kézifék kezelése még rosszabb. A belső ajtóborítások nagyon műanyagosra sikerültek én több kárpitozott részt tettem volna bele. A két első ablak és a tükrök elektromosak ami könnyen kezelhető és jól is működik.
Kiemelném a tükör fűtést ami a komfort érzetemet növeli. A kormány magasság állítható 4 irányba (kézi) le-fel, előre-hátra. A kormány kerékkel annyi a gond hogy takar a műszerfalból az irányjelző lámpákat. Ez azért gond, mert az irányjelző kapcsoló nem a megszokott (nekem legalább is újdonság volt) hanem 2 állású érintő kapcsoló van benne. Ha picit nyomjuk le akkor csak hármat villan az irányjelző ha jobban akkor villog rendesen. Amíg meg nem szoktam addig nézni kellet a műszerfalat és pont takarja a kormánykerék felső íve. A kormánykerék nagysága és vastagsága nagyon jó. A kormánykerékről vezérelhető a hifi és a digitális kijelző (fogyasztás és a megtett kilométer). A műszerfalról hiányolom a vízhőfok mérőt a digitális kijelzőn előhívható de vezetés közben ez bonyolult. A középső konzolon tálható a digitális kijelző a gyári mp3 lejátszó és a digitális fűtés, klíma. A kijelző nagysága megfelelő egy kis tanulással sok dolgot megjeleníthetünk. A hifi meglepően nagyon jól szól és könnyen kezelhető. Az egy zónás digitális klíma jól működik én hiányolom a klima közvetlen bekapcsolását (gombot nyomni ,tekergetni, kijelzőt figyelni vezetés közben nem egy jó dolog). Ami nekem furcsa az a szellőző rendszer nyikorgása (hidegben)állítólag orvosolható a hiba. A hazakísérő fény egy jó találmány a központízár nyitásakor bekapcsol a belső világítás, záráskor 2 másodperc után elalszik. Van világítás a kesztyűtartóban és a csomagtartóban. A kesztyűtartó csak első ránézésre tűnik nagynak lenyitva (nekem) csalódás. A csomagtér nagysága szerintem 2 gyerekes családnak nem nagy de megfelelő. A kalaptartó könnyen eltávolítható, csalódás a két kalaptartó műanyag pöcök ami könnyen beesik a kárpit mögé , csak kárpit bontás után lehet kiszedni. Az autó nagyon stabil ,nagyon jól és könnyen veszi a kanyarokat, mondhatom biztonságos vele közlekedni. A motor alapjáraton csendes csak a vezérműlánc hangja hallható (akinek volt láncos autója annak nem gond). 120 környékén már hallható motorzaj de nekem nem volt vészes. Ha klímát bekapcsoljuk azt sajnos a motor és mi is észre vesszük. Klíma nélkül sem egy sportos autó de klímával elég lomha. A váltóval nagyon megvagyok elégedve könnyen és pontosan kapcsolható. Nekem előtte kis fogyasztású autóm volt most nem volt elsődleges szempont. Aztán jött a meglepetés, 5 személlyel klíma nélkül országúton,közlekedési szabályokat kicsit átlépve 5.5 liter, szabályokat jobban átlépve 5,8liter. Ami húzósabb az a város én gyakran megyek városban rövid távokat és van amikor a 9 liter sem elég, de átlagban olyan 8.5 literrel megúszom.
Összegezve, én nem bántam meg,hogy Opel Astra H választottam.

- Még semmi nem romlott el.

Fenntartási költség (8) Évjárat 2008
Előző autója? swift glx Következő autója? nem tudom
Verdikt (8.8/10)

Opel Astra 2004 (2005)