Autók » Opel » Astra (2004-2008)

Astra 1.4 Enjoy Plus

Használtan mást nem vennék...

Sajnos nagyon megy bele a km...
Vidék-Bp járok minden nap az M1-en, napi 150km.
Még max. 2 évet használom (200e km-ig, aztán az asszonyé lesz).
A kötelező szervizeket leszámítva nagyon nem volt gondom és ami volt, az sem olyan, hogy a semmi közepén leállt.
Használtan még a Skoda Octavian gondolkodtam, de az árversenyt egy egyedi ajánlattal ez nyerte.
Astra H egy-két egyedi akciót leszámítva nagyon drága, ha lenne 3,5 M pénzem új autóra, akkor szinte biztos, hogy valami koreait vennék sok év garanciával...
Használtan vettem 3,5 évesen, 63e km-rel. Itt-ott meg volt húzva, de nem vészesen. Jól felszerelt kis gép, egyedül az 1.4 ccm kevés néha, de ha nem kell az adrenalin, akkor bőven elég. Persze klímával már gyalázatossabb a helyzet, de csak városban, pályán csak kicsit vesz vissza a rugalmasságból, igaz ott már van nyomaték 3500 körül.
Fogyasztása télen-nyáron(klímával) 6.8-7.1 között alakul, 4.500 fölé ritkán pörgetem, pályán 3.500-4.000 között forog.
Kicsit akkor hangos, mikor nagy melegben a klíma is megy és a ventillátor is elindul.
A nyári gumim 205/55R16, a téli 195/55R15, így járt hozzá. A pótkerék az 16-os. Most kell majd mind2t cserélnem, mindegyiket a nyári méretében veszem, sokkal agilisabb az autó viselkedése, nemcsak a téli keverék miatt. Azt gondolom, nem állatul vezetek, de jobb érzés és nyugodtabb vagyok, mikor a feleségem viszi- pedig nem is vezet rosszul.
Kívülről néha kicsit hangosnak érzem, nem a lánc miatt, hanem a szelephangok miatt, de bent ülve már OK.
Szervizelése baráti, Valvoline 5W40 olajjal és utángyártott, de minőségi alkatrészekkel (fék, szűrők, stb).
Egy olajcsere 20e (az említett olaj 4l, olajszűrő,levegőszűrő, munkadíj).
Idén télen levitték a jobb tükrömet (élmény volt hazafelé sötétben az M1-en), 30-ből utángyártott tükör kijött (tükör-szett, fényezés,felszerelési munkadíj)- a gyári 90e lett volna.
Ott igyekszem megtakarítani, ahol nem a minőség rovására megy, de pl. klíma, BC csak márkaszervízben.
Elég hülyeségnek tartom, hogy 5W40-es GM olajat nem raknak bele a márkaszervízben, csak 5W30-ast, a 10W-sből pedig van 40-es. Mindenképpen a magasabb viszkozításút használom a "mostoha" körülmények miatt (autópálya-dugó-autópálya).
Eladni nem akarom, mert tudom, hogy rendben van és mi van kicserélve, ha hozzámvágnak (nincs sok esély rá) cégeset vagy sok lesz a km és venni kell bejárni másikat, akkor az asszonyé lesz egy darabig.
1.4-es motorral sokat ne várjatok és persze aki Lexus után ül be, akkor nyersnek érezheti, de egy hasonló kategóriát használó embernek egy korrekt autó.

- Klímakompresszor- kábel (4.000 HUF)
- Board Computer (3.000 HUF)
- Vezérműlánc (20.000 HUF)- feszítőgörgők nélkül

Tata, Magánszervíz (Molnár Pisti)

Tatabánya, Opel

Fenntartási költség (8) Évjárat 2004
Előző autója? Astra F 1.4 Start Következő autója? ?
Verdikt (7.1/10)

Opel Astra 2004 (2005)