Autók » Opel » Astra (2004-2008)

Astra 1,7 CDTI

Gyors, kényelmes, biztonságos és még szép is :)

Amikor megvettem, nem hittem, hogy 1 év alatt elérem a 15 ezer kilométert, de mióta megvan rengeteget használom, mert imádom vezetni, nem győzöm keresni az okokat, hogy volán mögé üljek. Nem csoda, hogy két hónap alatt túl vagyok a 8000-en (munkához csak napi 15km-t használom, többi hobbivezetés, nyaralás stb.)
A vezetési élményt nagyban növeli az autó stabilitása az úton, szerpentinen igazán kellemes menni, és ehhez nem muszály száguldozni.
A 100 lovas dizel motor már elég szépen gyorsítja az autót, elérhető a gyárai adatnál jobb gyorsulás is. Emelkedőn szépen húz. A turbó 2-3 ezer között érzi jól magát, vigyázni kell, hogy ne essen 2ezer alá mert akkor oda a teljesitmény, épphogy vánszorog. Ügyesen kell váltani és akkor az ember csak visszapillantóból nézi a lámpánál bennragadt autókat. Előzni is biztonságosan lehet, 100-130között még megfelelően gyorsul és nem remeg meg az autó a hirtelen mozdulatoktól.
Ennél kisebb motort NEM SZABAD venni! Ugyan a klíma bekapcsolását alig érezni a teljesítményen, 3 utassal már komolyan veszít az erejéből az autó.
Én lemondtam a felesleges extrákról, inkább a motor legyen jó.
A tárolórekeszek, italtartók hiánya engem nem zavar. A külsőségek döntőek voltak amikor ezt az autót választottam, szóval azt nem dícsérem, nekem nagyon bejön. A hátsó ülések ledönthetők, nem vizszintesre, de azért ha valaki nagyobb tárgyat akar bepakolni megoldható!
Ülései kényelmesek, és van elég hely a lábaknak hátul is.

Az eddigi negatív tapasztalatok:
Fogyasztás a gyárinál messze nagyobb volt, amíg nem csináltattam egy szoftverfrissítést. Eleinte 7,3 litert evett úgy, hogy kb 2/3 országút 1/3 városi használat volt. Autópályán volt a legrosszabb, mert ott bármit is csináltam 7-8 körül evett (gyárinak majdnem a duplája).
Szoftverfrissítés után mintha kicserélték volna a kocsit, halkabb és lényegesen erősebb lett a motor! Valami nagyon el volt rontva a gyárilag adott szoftveren. Bár a fogyasztás azóta sem az igazi, mégis jobb mint eddig. városon kivül klímával volt már 5,5 is (autópályán 130-al és országút) Városban viszont sok, kb 9-et zabál a budai utakon. aki most akar vásárolni: talán érdemes elgondolkozni az 1.6-os benzinesen, mert az sem eszik sokkal többet.

A gyári hifi sem az igazi, abból a pénzből amennyiért listaáron adják sokkal jobb is lehetne. Más kérdés, hogy csomagban gyakorlatilag ingyen van, átmenetileg azért nem rossz amíg az ember komolyabban fejleszt ezen a téren.

Ami még rossz, hogy kicsit nehézkes kimászni belőle, könnyű összekoszolni a küszöböt a cipővel. Szerencsére könnyen tisztható az autó.

Az indexkapcsoló engem is idegesít, sokszor kell azt figyeljem, hogy kikapcsolt e, vagy nem indexel e pont a másik irányba, de azért megszokható.

A klíma megfelelő használat mellett is néha kellemetlen szagú, félek, hogy ez rosszabb lesz a jövőben.

Összességében a fogyasztást leszámítva (ami azért nem tragikus) nagyon szeretem ezt az autót, és sok évig fogom használni, mert amire nekem kell arra tökéletes és nem kell jobb, így is nehéz betartani a sebességkorlátokat, mert nem érzékelni a sebességet:)

21.000 km után megvolt az első éves szervíz, a kormánygombok duda nem működtek rendesen, ezt CIM modul cserével javították (típushiba).
Az átlagfogyasztás lejjebb ment, már csak 6-6.5 körül eszik, autóút kb 5 liter, város 7.5 liter.

Izzócsere még nem volt, remélem nem nyaraláskor ég ki.
A kézifék kicsit gyenge, meghúzták szervízben most jó.
Klímatisztítás kellett a bűz miatt, most jó.

Jó kis autó ez.

- Szoftverfrissítés (magas fogyasztás és gyenge teljesítmény miatt)
- CIM modul csere (kormánygombok, duda nem működnek rendesen)

Schiller

Fenntartási költség (9) Évjárat 2007