Ami elvisz mindenhova
7.5 éves a kocsi, a pillanatnyi állapot szerint:
Pozitívumok:
- jól néz ki, szerintem a formája nem avul gyorsan
- tágas: 188-as magasságommal elől/hátul simán elférek, hátul sem ér a fejem a plafonhoz (ellentétben pl. a 2b focusommal). A csomagtartója (nem kombi) egész nagy (bár a focus-é nagyobb, ha már előbb említettem).
- 1.6-os, 105 le-s motorja annak ellenére, hogy sokan lesajnálják, egyáltalán nem rossz. Szerintem ez egy optimális motor ehhez az autóhoz. Bőven lehet vele dinamikusan haladni, előzgetni. Pesze ha jól meg van rakva és ül benne 4 jól megtermett ember, akkor jócskán veszít a feeling-ből.
- szerintem belül is jól néz ki, tetszik, hogy nem a hagyományos vonalat követi. Bárki aki beült az autómba mindig megjegyezte, hogy milyen jól néz ki a műszerfal. Persze láttam már ennél szebbet, de erre is igaz, hogy nehezen avul. Hozott egy szintet újkorában és szerintem azt meg is tartja.
- fogyasztása sok város + hétvégente vidékkel olyan 7.5 körül alakul. A legalacsonyabb egy vidéki kirándulás során volt, 5.7-et értem el vele több száz levezetett km után úgy, hogy lakott területen kívül 90-nel megyek.
- jó párszor voltunk vele 700-1000 km távolságban (nyaralás, síelés) és egyszer sem hagyott cserben. A felsorolt hibák szerencsére itthon jöttek elő.
- jól tartja az utat (jó futómű), közvetlen/határozott a kormány
- erős fékjei vannak
- automata klíma
- senki sem említi, de hihetetlen jó tulajdonság, hogy visszajelzést ad a fedélzeti számítógép kijelzőjén keresztül egy csomó hibáról (izzók kiégése, gyújtás hibánál is szövegesen jelzett, stb).
Negatívumok:
- más ilyen korú kocsival nincs még tapasztalatom (eddig mindig csak új vagy 2-3 éves kocsihoz volt szerencsém) de volt pár meghibásodás, amiről azt gondoltam volna, hogy csak később számíthatok rá (trafósor, kompresszor, ablaktörlő motor). Ki-ki döntse el, hogy a felsorolt meghibásodások ilyen korban reálisak-e.
- 1-2 dolog zörög belül (km óra számlapja)
- hihetetlenül idióta helyen van a tompított fényszóró hozzáférési pontja (kerékjárati ívan belül). Cserekor nem csak, hogy piszkos leszek, de elég nagy kézügyesség is kell, hogy könyökig benyúlva megtalálja az izzót és kivegyem. Szerintem nem egészséges dolog egy ilyet mindenféle szennyeződésnek kitett helyre tenni.
- még megtehető távolság kijelzés a kezdetektől fogva rossz (megnézettem, belül jól számolja, állítólag a kijelzővel van valami). Az üzemanyagszintmérő tökéletesen működik.
- pohártartók nincsenek
- autópálya tempónál hangos (130-140 körül már nem szívesen hallgatom a rádiót). A motor is eléggé ordít, és a kerekek felől is nagy zaj jön be.
- apróság, de a gyárilag szerelt nyári 16-os felni szerintem túlzás, ehhez egy 15-os (pl. 195/65-ös bőven elég). 15-össel dinamikusabb/kisebb fogyasztású, a 16-os előnye, hogy nagyon stabil és jól néz ki.
- a klíma eléggé büdösödik. Már mindenféle módszert próbáltam a tisztításra (hab, ózon), de a reklámokkal ellentétben egyik sem vezet igazán eredményre.
- 2009.07.17 első nyomtávrudak - 2011.08.25 hátsó lengéscsillapítók (egyik folyt) 40000 Ft (?) - 2012.03.13 Gyújtótrafó (delphi), gyertyák (egyik henger nem ment) 48068 Ft - 2012.05.17 Klimakompresszor bedöglött 41000 Ft - 2012.08.01 ablaktorlo motor néha nem indult, lassan törölt (csere) 15000 Ft - 2013.07.16 kotyog az első futómű (lengőkar gömbfej) 16.000 Ft - hűtő kilyukadt, folyik 48.000 Ft - belső levegőkeringetés szelep motor csere 29.000 Ft - 2014.01.05 jobb stabilizátor csere/javítás (?) - ablakmosó szivattyú csere (11.000)
Opel szakszervízek (Danubia, Schiller (váci út)) - drága, utastér szűrő cserét úgy kiszámlázták, hogy nem is cserélték ki.
SDS autó Bt. - volt már velük is vitám (ablaktörlő motor egy "olajozás" alkalmával náluk szart be teljesen), de legalább olcsó és úgy tűnik lelkiismeretesen dolgoznak.
Fenntartási költség | (5) | Évjárat | 2006 |
Előző autója? | Polo 1.4 | Következő autója? | nem tudom még |