Autók » Opel » Astra (1998)

Astra 1,4 16V TwinPort

szép, jó, megbízható

Az autó 2007 januárjában befordult az árokba (karcolás nélkül megúsztam), a fenti hibalista csak az attól független gondokat tartalmazza. A kaszni és a vízhűtő sérült, ismerős ismerősének ismerősénél lett javítva, mindenből új. Az első szélvédőben feszültség van, elkezdett repedni, casco-val ismerős üveges ingyen cseréli. Ezeket leszámítva remek autó. A fogyasztása meglepően alacsony, többszöri mérésre is 5,5-6 között alakult, budapesti dugózással, autópályás előzgetéssel, tartós 120-szal. Több alkalmi utas szerint az ülés borzalmasan kemény és kényelmetlen, én valószínűleg megszoktam, de semmi bajom vele. A szokásosakon felül az ülésmagasság, a kormánymagasság és -távolság is állítható, abszolút igény szerintire lehet állítani. A váltó rükvercet többnyire szépen veszi, csak néha reccsen egyet, egyébként nagyjából pontos, bár néha akad egy kicsit. A kormány közvetlen, érezni vele az utat. Jó az útfekvés, bár rosszabb úton szeret pattogni. A helykínálat sem rossz, fejtér mindenhol van bőven, hátul sem panaszkodott senki a lábtérre. Öten azért kicsit szűkös. A csomagtartó megfelelően nagy, 4 tagú család nyaralási csomagja nagyjából elfér.
Teljesítmény ok, ha egyedül, vagy ketten ülünk benn. Ha viszont benn az egész család, vagy csomagok, bizony elfogy az erő, és magasabb fordulat-tartományon kell próbálkozni az előzéssel, ez meg a fogyasztásra van némileg rossz hatással.
Egy kicsit hiányzik belőle a praktikum: kevés a tárolórekesz, az ablaktörlő periódusideje nem állítható, stb.
A központi zárnak brutális hangja van :)

- eltört az egyik ablakemelő gomb (még nincs megjavítva)
- csomagtartó nem zárult (valaki nagyon erősen csukta be, ezért lejjebb csúszott a záró kar, szerelő visszaállította ingyen)
- kulcs néha szétjött, egy csepp pillanatragasztó (95 Ft).
- Kalaptartó két oldalsó tengelye letört, két 3A-s elemmel helyettesítve (nem tudom, mennyibe kerültek, de úgysem erre vettem őket:) )
- a fényszórók égői rendszeresen kiégnek - tipikus opel betegség
- Tegnap egy érdekes tapasztalatot szereztem az autóval:
- kiálltam vele a garázsból, probléma nélkül. Fél óra múlva el akartam menni boltba, beülök, indítok, röffen aztán leáll. Onnantól fogva csak hutyutyu, plusz egy villogó sárga jelecske a műszerfalon (autó villáskulccsal). Szegény autó kapott mindent a bikázástól a plusz benzin betöltéséig, semmi. Akkor dühömben elővettem a kézikönyvet (RTFM szabály, ugyebár), ami világosan leírta, hogy ha villog az a jel, próbáljam a pótkulccsal indítani. Ilyen hülyeséget, gondoltam magamban, mitől lenne jobb a pótkulcs, de egye fene, egy próbát megér. S láss csodát: autó első pöccre beröffent. Tudományos magyarázat szerint a fő kulcs transzpondere tönkrement, így az immobiliser nem hagyta az autót indítani, viszont a pótkulcsnak semmi baja, így az autó is indult... Szóval, ha nem indul az Astrád, próbáld meg a pótkulccsal! :) A kulcscsere árát majd bevésem, ha már elintéztem (sajnos ez az, amit csakis márkaszervízben lehet elintézni, elég vérmes óradíjjal)... (az autómtól pedig ezúton is bocsánatot kérek, amiért tegnap olyan csúnyákat mondtam rá... :) )

Opel Penthe - kötelező szerviz: kicsit sokallottam az árat (két éves 55e), de gyorsak és rendesek voltak.

Topp cars - időben abszolút megbízhatatlan, de korrekt munka.

Fenntartási költség (8) Évjárat 2006
Előző autója? Ignis Következő autója?
Verdikt (7.4/10)

Opel Astra 1998 (1998)