Soha többé
Cégautóról van szó, úgyhogy nem volt választásom (szegény én). Annyit sikerült kiharcolnom, hogy ne kombi legyen. Hogy miért? Lásd lejebb.
Katasztrofálisak az elsõ ülések: kényelmetlenek és nem tartanak, ha lehet megkérem az utast, hogy vezessen, én meg addig hátraülök. A gázpedál túl mélyen és túl messze van a féktõl. Maga az üléspozíció viszont jó, és a kormányt is jó közelre lehet húzni. Viszont nincs térképolvasó lámpa, nagyon gáz.
Az autót vezetni egyszerûen siralmas, mind a futómû, mind hajtáslánc szempontjából. Lengéscsillapítás szinte nincs benne, nagyobb úthullámokon vagy kanyarokban szörnyû lengésbe jön a kocsitest. Az eleje könnyen elpörög, és alulkormányzott is mint a dög. A kombi pedig még sokkal rosszabb mint a ferdehátú. Az szervókormány gyenge, nagyobb mozdulatoknál hajlamos felkeményedni, és tönkre is szokott menni, fincsi szörcsögõ hang kiséretében elszivárog belõle az olaj.
A motor nem gyenge, viszont a hajtáslánc összességében, mondjuk ki, ULTRAGAGYI. Túl nagy a lendkerék, egyszerûen alig reagál a gázfröccsökre. A motor alapjárat környékén döglött, pedig városban ez nagyon fontos.
A legrosszabb a motorfelfüggesztés, ami túl puha, és emiatt folyamatosan rángat. Még nõismerõseim is észrevették, akik vezették. A váltó pontatlan és nehezen kapcsolható, egyszer 130-nál dobtam egy 2-est 4 helyett. Gyorsan kinyomtam a kupplungot, és mikor a mûszerre pillantottam, akkor tartott a fordulatszám 8000-nél. Fölülrõl érkezett oda. Az összes kipufogószelep elgörbült. 200K.
Elõnyei: nagyon-nagyon praktikus. Tényleg. Az utastér tele van tárolóhelyekkel (amiket az új H-Atrából jól kihagytak a baromarcúak), van benne síszállító nyílás a hátsó üléstámla közepén, amit használok is, és baromi nagy a csomagtere. A hátsó üléstámlák lehajtása nélkül befér a biciklim, ha kiveszem a kerekeket (a bicikli kerekeit).
A szervókormánytól eltekintve, megdöbbentõen jól bírja a futómû a gyûrõdést, 60K alatt semmi nem ment tönkre. A 205 GTI-m ennyi kilométeren elfogyasztott vagy 4 szett lengõkart, stabilizátorösszekötõrudat meg mindent. Az Astra alapvetõen megbízható.
A felszereltség is jó (Enjoy kivitel): CD, klíma, elektromos ablak/tükör, rádiós központi zár.
Fogyasztás: a legjobb 6.5, országúton konvojban esett meg, viszont a Deggendorf-München autópályaszakaszon zabált már 13-at is, ehhez persze kellett 180km folyamatos padlógáz, egyébként meg szépen tartotta a 195-öt. Városban általában 9-10-et fogyaszt (hegyen lakom és nehéz a jobb lábam), autópályán átlagosan 10-11-et (160-nal utazom legtöbbször).
- Szervókormány már 2-szer szétment.
- Külsõ hômérõ.
- Egyszer elgörbült az összes kipufogószelep :-D
Opel Danubia
Fenntartási költség | (7) | Évjárat | 2002 |
Előző autója? | 205 GTI 1.9 | Következő autója? | Ford Fiesta ST / Renault Clio RS |
Verdikt | (4.1/10) |