Autók » Opel » Astra (1998)

Astra 1.6 5a Njoy

Népautó

Az autót céges kocsiként használom ezért az átlagosnál többet fut (6év alatt 257.000km).
Mielőtt megkaptam volna egy kicsit körülnéztem a neten mit kell tudni a gépről, így aztán már felkészülten vártam új munkatársamat.
Rögtön megállapítottam, hogy a gyártó nem olvassa az Astra fórumokat, mert a kezdetek óta meglévő apró bosszúságokon nem változtattak máig sem.
Ilyen például, hogy a kormány tengelye bal mellemet célozza, a gázpedál el van dugva a középkonzol mögé minek következtében az alsólábszáram hozzásimul ahhoz (nyáron rövidnadrágban kitünő szauna élmény), az első ülés pedig nekem (182cm 110kg) inkább kínpad illetve, hogy 130 felett a rádiót üvöltetni kell e szélzaj miatt.
Pozitívumként kell megemlítenem, hogy az automata klíma rendkívül jól végzi a dolgát (csendes és huzatmentes) és a belső anyagok (kárpitok müanyagok) is strapabíróak.
A fogyasztás egy kicsit soknak tűnik (kezdetek óta nyilvántartást vezetek 8,43 L) főleg autópályán (150-es tempóval 10-11 L).
Sajnos mivel a típus népautónak számít kishazánkban a szervizek is így állnak hozzá (nem kell erőlködni, úgyis megveszik).
Három évig Pápára hordtam szervizbe mivel többek egybehangzó véleménye szerint ez a legjobb cég a dunántúlon (hát nemtudom a többi milyen lehet). Szeretik lehengerelni a kedves kuncsaftot szaktudásukkal és megmagyarázni, hogy a recsegés korcogás nyekergés teljesen természetes működési zaj.
2006 nyara óta a Győri Nádorba hordtam. Rendkívüli módon meg voltam velük elégedve.

Összefoglalva: nem ragadott meg a „német precizitás”, de olyanoknak akik keveset használják ajánlható. Az alkatrészek elfogadható áron beszerezhetőek és minden második sarkon van szakszerviz. Ugyanakkor ennél olcsóbban is lehet hasonló feszereltségü és minöségü gépet (igaz nem NÉMETET) venni.
Módosítás:
EMBEREK ILYET NE VEGYETEK!!!!!!!!!!!!!!!!!! (2006.07.21)
Módosítás:
Csak ha keveset használjátok (2008.12.14)

Ezennel befejezem értékelésemet mert cégem végre lecserélte szegényt.

- - Folyamatosan ette a fényszóró izzókat (1hónap/db).
- Mint kiderült ez "Opel betegség" (ilyet utoljára az átkosban hallottam az AFIT-nál a Dáciákra). Oka a szervíz szerint, hogy a generátort a kormányszervó nagyon leterheli és a hirtelen terhelésváltozáskor felszalad a feszültség. "Megoldás": ellenállás vezeték beiktatása a lámpakörbe (most nem ég ki viszont szarul világít). Érdekes, hogy a probléma megoldására a szervízben GM csomagolású javító csomagot használtak.
- - 3000rpm környékén rángatott.
- Többszöri szoftverfrissítés és fejvakarás után megszünt.
- - 25.000km környékén elkezdte csipegetni az olajat.
- Ismét "Opel betegség". A szerel? szerint mind ilyen és lesz ez még rosszabb is?!?!
- - Kétéves garancia végi ellen?rzés:
- 1, Hátsó kipufogó lukas (nincs gar.)
- 2, F?tengely szimmering ereszt (nincs gar.)
- 3, Lengéscsillapítók elöl 35%, hátul 30% (szerintük 20%-ig jó)
- Szerintük semmire nincs gar. ami "forgó-kopó" alkatrész.
- Kérdés: mi nem ilyen egy autóban.
- - Ezenkívül csak idegesít? apróságok:
- 1, M?anyag küszöbtoldat tetején végigfutó gumitömítés ha rosszul nézek rá is leesik. (a megoldás akkora m?szaki nonszensz, hogy az a csoda ha fennmarad)
- 2, Féléves kora óta nyekereg az ülés.
- A fentieket másfél éve írtam azóta sokat változott a helyzet!
- 120 ezres szervíz egy hétig tartott 180 ruppóért
- 130.000km: a város (Győr) közepén, reggeli csúcsban, fojtószelep meghalt - 120ruppó
- 142.000km: egy kicsit figyelmetlen voltam, megzúztam az elejét. Nem volt vészes, de mivel volt Cascom a szervíz simán 1,2 milliót ráírt (azt mondták mit izgulunk, a biztosító kifizeti) szerintem kb. 500-ból kijött
- 147.000km:amióta elhoztam a javításból sokat evett és nem is ment rendesen. Aztán egyszercsak elkezdett rángatni, aztán köhögött, aztán check lámpa virított. Irány a szervíz ahol megállapították, hogy gyújtásmodult kell cserélni. Ripsz-ropsz két nap alatt megvolt 60ruppóért.
- Már hazafelé a szervízből rángatott és nem ment többet 100-nál. Nosza másnap vissza Pápára (akkor már csak max.3000rpm és 80km/h) ahol is megállapították, hogy "összedőlt" a katalizátor. Arról nem beszéltek, hogy vajon akkor most tényleg ki kellett-e cserélni a gyújtásmodult és, hogy miért nem mentek egy próbautat. Csak annyit mondtak: új katalizátor = 230.000Ft
- Na itt telt be a pohár!!!!!!!!!!!! (2006.07.21)
- Szakítottam a Pápai csodacsapattal és Győrben kerestem megoldást.
- 2008 decemberig a NÁDOR javítgatta. Meglepő módon 150 ezer után egészen megjuhászodott. Egy-két apróságon kívül (kerékcsapágy ventilátor vezérlő) semmi gondja nem volt 220 ezerig. Ekkor elkezdett megint rángatni. Megállapították, hogy EGR szelep gond, de sikeresen elkokszolódott az egyik henger szívószelepe is, így abban a hengerben nem nagyon van kompresszió. A szervízben azt ajánlották, hogy letiltják az EGR-t és vagy bízom benne, hogy lekopik a koksz vagy hengerfej le és pucolás. Az elsőben maradtunk ami jó döntésnek bizonyult. 5-6 ezer alatt helyrerázódott és leadásáig (257.000) "tökéletesen" működött. Még 240 környékén előjött, hogy az egyest nem akarta bevenni álló helyzetbe de ezzel már nem nagyon foglalkoztam mert bármelyik pillanatban jöhetett az új autó.
- Az az egy liter olaj amit háromezrenként bele kellett önteni meg már fel sem tünt.

Opel Marsal
Pápa