Autók » Opel » Astra (1998)

Astra 1,4 Twinpot Caravan

Mindennapi használatra kit?n? választás

Cégautónak kaptam meg a II-es G Astrát, Caravan kivitelben 1,4-es motorral. Eddig keleti kocsikat, meg Fiatot hajtottam. Bár 5 éves technológia de így is jó ár érte a légkondis, ABS-es, légzsákos (meg miegymás) kivitelben a 2 m 9 e.
El?bb a kevés rosszat:
A bels? dög unalom. Ilyen szürke autót nem igen találni a piacon. A fekete és a szürke legunalmasabb kombinációja. A legnagyobb vizuális élmény az ülés kárpit sötét szürke alapján a világos szürke kis foltocskák könnyed játéka.
Kevés a hely pakolni az utastérben. Aki sokat autózik (pl. én) az belakja a kocsit. Hely hiányában az anyós ülés van tele mindenfélével ( cd, bélyegz?, papírok, papírzsepi stb….).
A japánokhoz szokott embernek kicsit kemény (németes) az ülés, bár azért nem egy Golf.
Gyorsulás át err?l beszélni nem igazán lehet, mert az nincs neki. De hát ekkora kasznitól ekkora motorral, mit vár az ember.... Szóval nem egy gyorsulási versenyre való kocsi ez, az biztos. Néha azért jól jönne néhány tized mp egy-egy helyzetben. Néha 100-nál is vissza kell kapcsolni.
Az utastér világítás kézi kapcsolását csak a hosszú utána járással sikerült megtudnom. Ilyen hülye megoldás talán már külön találmányi díjat érdemel. (Világítás kapcsoló kihúzva, hát mások is olyan tudatlanok mint én.)
Kicsi a hangszóró hely az ajtókban, tehát ha jó basszust akarsz a hifidhez biztos, hogy kell egy mélynyomó.
Jók:
Ha megszokod az ülést kényelmes, nagy, el lehet benne férni, akár 4 feln?tt is jól érezheti magát benne. Kormány, ülés mindenfelé állítható. Jól bel?het? a különböz? méret? vezet?khöz. Hosszabb úton sem fájdul meg a hátam.
Akkora a pakoló hely hátul, mint egy kis furgonban. Igaz Caravan, de ezt beszámítva is. Nagyon jó a futóm?, a leghúzósabb kanyarban is ragad az úthoz, szépen csillapítja a magyar utak karbantartási hiányait.
Ha már a kell? sebességen vagy, a motor nagyon szépen csendesen, egyenletesen jár. Alig veszed észre, amit hallasz az inkább az út. 150 körül kezd zajosabb lenni. 160-170 simán tartható vele. Bár ekkor már megn? az étvágya (melyik benzines autónak nem).
A váltó precíz, a mozgatása éppen az optimális er?t feltételezi. Sem nem rövid sem nem hosszú úton mozog.
A m?szerek egyszer?en áttekinthet?ek. Minden kormány pozícióban jól láthatóak.
A bels? - leszámítva a szürkeséget - igényesen van megcsinálva, jók az anyagok, nem zörögnek az illetések. Az ilyennel 200 e km-et autózó ismer?seim szerint még ekkora használat után sem. Az biztos, ebben nem lesz R+ filing még több év után sem.
A különböz? kapcsolók kézre esnek, nem kell nagyon keresni ?ket.
Szóval mindennapi használatra pont jó, semmi különös, de tökéletesen m?ködik, nem romlik el, nem zörög, nem csúszik meg.

- semmi

Fenntartási költség (9) Évjárat 2004
Megbízhatóság (10) Vezetett km 20000
Előző autója? Punto Következő autója?
Verdikt (7.5/10)

Opel Astra 1998 (1998)