Megbízható, sportos küllemű nyugodt társ
Leszögezem, hogy nem szeretem a német autókat, Honda fan vagyok. A véleményem ennek megfelelően tárgyilagos. Mint látható, 0 km-esként vettem. Erre volt pénzem. Ennél jobb vétel akkoriban az én igényeimnek megfelelően az új autók között nem volt. Nem terveztem, hogy ennyi ideig megtartom, de alapvetően bejött. A 3 ajtós kicsit tömzsi kasztni, a gyárinál picit nagyobb minőségi könnyűfém felnik, a Koni gátlók egy kicsit kiemelik a megszokott "astra rengetegből". Nekünk (2fő) kényelmes volt, a csomagtér több mint bőséges, lehajtott hátsó ülésekkel kategórián felüli. A motor teljesen átlagos, szabályos vezetés mellett ennél több nem kell. Nem egy gyorsulásbajnok, lehetne nyomatékosabb, de mind városban, mind autópályán hozza azt amit kell. Ha valaki sportosabb menettulajdonságokra vágyik és szabályt akar szegni, annak azért más autó kell. Vezettem tartósan 1.4 és 1.6 16v Astrát, hát az 1,6-os sokkal gyorsabb, de ennek megfelelően brutálisan (kb. 11 liter) fogyaszt. Az 1,4-es picit nyomatékosabb cserébe pusztán városban majd 1 literrel (9,5-10 liter) vedel többet. Döntsön mindenki pénztárcája és igénye szerint.
Fogyasztás városban, dugóban 8-9 liter, autópályán 6,5. Aki kevesebbet mond az ferdít. Olajat nekem nem fogyasztott, a géppel soha nem volt probléma. Egy apróság: a világításkapcsoló kontakthibás volt, ezt gariban (1 hónaposan) cserélték.
65000 km-nél toronycsapágyat és külső kormányösszekötő gömbfejet kellett cserélni. Ez a relatív idő előtti csere nem az autó hibája, sokkal inkább köszönhető a liberálbolsevik városvezetésnek. Valószínűleg ezt javítást sokan húzták volna még 1-2 évig, de szerintem jobb megelőzni a nagyobb bajt és költségeket. Ennyi és semmi több.
A nagy magyar átlagnál jobban odafigyeltem a kocsira, minden szervíznél a kocsi mellett rostokoltam, hogy ne verjenek nagyon át, ami kopott azt azonnal cseréltettem.
A konkluzió: alapvetően elégedett vagyok a verdával, a megbízhatósága már-már japános, a fenntartás költségei mindent egybevetve kifejezetten kedvezőek. Ha nem lennék hondabuzi el se adnám.
- világítás kapcsoló
opel sztráda