Mad Max
0 km-esen vettem ez volt életem első új autója. Most 4 éves 1 hónapos és 138.211km van benne (az óráról a felvétel 2 nappal ezelőtt készült). Előtte csak használt autókat hajtottam (P126, Skoda 120L, Renault 18GTX, Renault 22, 1.3-as négyütemű Wartburg) amelyekkel - a Wartburgot leszámítva - mindig valami hiba volt, lerohadtak, legtöbbször, mert az előző tulaj elhanyagolta a karbantartást. Akkor megfogadtam, ha tehetem csak új autót fogok venni, járjon majd más az én használt autómmal.
Munkahelyi kocsiként vezettem sokat az 1.4-es G Astrát, amely nagyon tetszett, ez is motivált a döntésemben. Csóró ügyfélként mentem be 70eFt-al, akcióban a 15% saját erőt a márkakereskedés kipótolta, a többi meg 72 hónapos hitel. Felszereltsége: 2 légzsák, légkondi, szervokormány, szervofék, metálfényzés, állítható magasságú vezetőülés, központizár, ultrahangos beltérvédelemmel ellátott riasztó, Clarion fejegység 8 hangszóróval, Toora könnyűfém felni. ABS-re sajnos már nem tellett. A szalonból kihozva az értékesítő hölgy figyelmeztetett, hogy a kis motorteljesítmény miatt pörgetni kell majd. :-) Nos a motor erő nekem kellemes meglepetés volt. Tény, hogy nyomatékszegény, alulról ugyan induláskor egész jól húz (városban, ami nem Budapest(!) 1200-1600 fordulat között használom) 40-nél sík úton már az 5. fokozatot kapcsolom és nem rángat, nem „dörmög”. Efelett viszont lyuk van a nyomatékgörbében, ami 3-4-5 sebességben zavaró, 3500 felett viszont meg jön az ereje. Na itt már tol. Országúti előzésnél vagy lendületből előzünk vagy 5-ből 3-ba vissza és akkor egy Mercedes otthagyásával sincs gond. :-) Mivel alig van benne extra mindössze 1070kg az önsúlya, így a tempós haladás nem okoz gondot. De „necces” előzés előtt mindenképpen kapcsoljuk ki a légkondit, mert nagyon leveszi a teljesítményt.
Évente 30-40 ezer km-t megyek vele, 90%-ban országúton, ami mind a fogyasztásnak, mind a üzemeltetésnek nagyon jót tesz. Ha kibírom a „csak” 90km/h-át akkor 5,14 literrel (!) beéri, de általában nem bírom ki, 110-120-al megyek, erre 5,5 körüli a fogyasztása. Nyáron a légkondi miatt erre +0,2-0,3 liter jön rá. Főleg a Bakonyban vezetek, itt bőven elég a motorerő, mert a kanyarok miatt max 110-140-al lehet menni, itt még a motorosok sem igen hagynak le – pont a kanyarok miatt, ahol a 4 kerekű előnyben van (mielőtt egy motoros kolléga elnézően elhúzná a száját, hogy az 1.2-es Astrás mit tudhat a gyorsulásról, van egy 2007-es szintén új Honda CBR600RR-em ami 3,2 sec alatt van fenn 100km/h-n - tudom mit beszélek). Pesten néha a lámpáknál leállok gyorsulni, s mivel kihuzatom 6500-ig 1-2-ben, (2-esben a vége 90km/h) erre nem számítanak (főleg a dízelesek), így tudok meglepetést okozni. :-)
Autópályán, ahol a sebesség fenntartásához nem a nyomaték, hanem a lóerő számít a 150-160-at simán tartja, padlógázzal felkúszik és tartja 180-185-öt is. Ekkor viszont már 8,5 liter a fogyasztása! Székesfehérvártól felfelé a 3. belső sávban simán ott tarthatom, még a legújabb 6-os Audik és az 5-ös BMW-k is lehúzódnak előlem (Ennek prózai oka van. Ilyen kocsikat már nem a bőrnyakúak és fukszos bőrdzsekisek vezetnek, hanem olyan felső- vagy középvezetők akiknek nincs bizonyítási vágyuk, mert a gyári 18-as felni, és szintén gyári 8-10 cm átmérőjű ovál (esetleg dupla) kipufogó elárulja, hogyha akarja, pillanatok alatt 200km/h felett megy). Inkább a Passatok, Seat Toledók és Skoda Octaviák szoktak 180-nál levillogni. :-) A max. sebesség amit mentem vele azt Pestről kifelé az érdi emelkedőn (lejtőn) értem el, óra szerint 200km/h 6250-es fordulatnál.
Szerviz: Csak márkaszervizbe viszem (azóta jobban állok anyagilag) az eddigi költségek: 30.000km-es szerviz 35.712,- Ft, 60.000km-es szerviz 53.042,- Ft, 90.000 km-es szerviz 59.171,-Ft, 120.000km-es szerviz 69.231,- Ft. Az emelkedő árak szépen mutatják az évenkénti inflációt :-).
A műszaki vizsga 82.127,- Ft volt, de kicserélték a kipufogódobot, a fékbetéteket és a nyomtávrudat. A 90.000km-es szervizt a bécsi úti Opel Maxabónál végezték, akkor a bal hátsó fékdob tisztításánál hanyag munkát végeztek, utána olyan hangot adott a fék, mintha állandóan vizes lenne. Ennek, a kis apróságnak a javítása egy másik márkaszervizben 14.000,- Ft-ba került, az Opel Maxabó a hibáért (Magyarországon élünk) nem ismerte el a felelősségét. Oda többé nem viszem és kocsit sem veszek tőlük :-). Az autó nagyon megbízható, még soha nem romlott el és soha nem hibásodott meg útközben – a számításom bejött, pont ezért vettem újat.
A márkatársak ítéleteit olvasva sokan panaszkodtak a gyakori izzócserére és a magas olajfogyasztásra. Nos én évente cserélem a H7-eseimet (a H1-esek még az eredetiek) én ezt nem tartom soknak – tudomásul kell venni, hogy az izzólámpa az nem LED vagy gázkisülésű lámpa, a mindennapi használat mellett 1 év alatt kiég. Akinek ez sok építessen be egy soros ellenállást azzal - mivel csökken a feszültség, de a fényerő is! - megnő majd az élettartam. Az olajfogyasztás pedig csak - legalábbis nekem - magas fordulatnál jött elő, ha 3500 alatt használjuk, akkor nem kell utána tölteni. Egyszer fordult elő, hogy 2006-ban ki kellett hívni hozzá az asszisztensz szolgáltatást, mert egy 2 hetes nyaralásból repültünk haza és hajnali 1-kor nem indult a kocsi, mert lemerült az akkumulátor. Hibát nem találtak, bebikáztak és simán hazamentünk. 2008(!)-ban derült ki, hogy az merítette le az akkumulátort, hogy a kesztyűtartó világítás ki/be kapcsoló műanyag rúdja eltörött és állandóan évekig égett a kesztyűtartó világítása, de mivel mindennap használtam az autót ez addig és azután sem (pedig 2007-ben is elmentünk repülővel nyaralni) jelentett problémát.
Nincs benne semmilyen menetstabilizáló (ESP, DSC) mégis nagyon jó kanyarsebességekre képes. A ledönthető hátsó ülésekkel elég nagy rakteret kapunk és még a 106 cm-es plazmatévé is elfér benne.
Összefoglalva, a mindennapi rendszeres használatra nagyon jó, alacsony fogyasztású, megbízható, még ma is divatos formájú autó. Önjelölt Schumacherek ne ezt válasszák, bár nagy fordulaton komoly menetdinamikára képes.
- Bal hátsó dobfék,
- a műszaki vizsgán kicserélték az első fékbetét, a nyomtávrudat és a kipufogódobot
Opel Oster - Veszprém (10 pont)
Opel Rupersky - Szeged (10 pont)
Opel Maxabo Bécsi út (5 pont)
Opel Aurental - Tatabánya (8 pont)
Fenntartási költség | (10) | Évjárat | 2004 |
Előző autója? | Wartburg 1.3 (1988 - 1991) | Következő autója? | új 2008-as 3-as BMW (E90) |
Verdikt | (8.2/10) |