Autók » Opel » Astra (1998)

Astra 1,6 G Caravan Njoy

Kombi. Fehér. Céges.

3 évesen, 71e km-el lett az enyém. Kívülről elég jól kinéz, tisztább, kerekebb vonalak az egyébként szögletes karosszérián. Az autó hátsó része az aerodinamikája miatt mindig dzsuvás, a hátsó lökhárító tetején kiválóan megül a por és a mocsok, ezért főleg télen nem ússzuk meg a kézpiszkolást, ha a csomagtér ajtót nyitogatjuk. Mióta megvan, nem értem, hogyan tudtam kombi nélkül meglenni életem előző szakaszában. Mindent elnyel, ami egy kertesházas háztartásban előfordul. Céges ügyletekből kifolyólag rendszeresen plafonig pakolom, ilyenkor az üléseket is lehajtom. Ez persze mókás művelet: üléslapokat felhajtani, fejtámlákat lebányászni, a fenéklemezen ott a helyük, majd ráhajtani a háttámlákat. Persze a rutinos versenyző előzőleg előre húzta az első üléseket, különben nem tudja a hajtogatós logikai játékot kirakni és persze van harmadik keze is a fejtámla lecibálásához (két kéz a gyorszárakat oldja, harmadik kéz kihúzza a támlát...). A csomagtér jól kihasználható, vannak csomagrögzítő kampók, az alján gumicsíkok hivatottak a csúszásgátlásra, ezt én nem kedvelem, nehéz cuccok becsúsztatását akadályozza, ráadásul míg szerencsétlenkedünk, a térdünk ugye koszos lesz a lökhárítótól. A roló annyira egyszerű, hogy gyaníthatóan Krazokon, Moszkvicson, ne adj isten oldalkocsikerék-kihajtásos Dnyeper motorkerékpárokon nevelkedett, exszovjet mérnőki csapat műve lehet. Eszünkbe ne jusson magát rugósan felcsévélő szerkezet, itt kérem a Fiat500-as, vagy T1 Transporter napfénytetejének kicsinyített mása látható. De a hurkába hajtott ponyvára nem tudok haragudni, mindig eszembe jut róla az örök szerelem VW T1 Transporter. (Fél lábamat odaadnám egy jó állapotú körablakosért.). Elöl a H7-es izzók jól világítanak. Njoy kivitel, tehát „ködfényszóró” is a része. Csak én vagyok szőrszálhasogató, vagy másnak is feltűnt, hogy idióta módon a „ködfényszóró” fehéren világít, holott a ködön még alacsonyra helyezve sem hatol át olyan jól, mint az igazi, sárga ködfényszóró? Lehet, hogy ilyet kéne gyártsak a fullműanyag, (igazából klasszikusan lökhárításra nem alkalmas) lökhárítókba illesztett puccos verzióban? Vinnék, mint a cukrot. A kombi hátsó lámpateste a boldogult Trabant kombi ívesen, csúcsosan végződő lámpájára emlékeztet. Lehet perverznek nevezni, de ez nekem fura mód tetszik. Belül nem sok minden várja az érdeklődőt, esetleg az első sorban elbabrálhatunk néhány gombbal, vagy a rádióval. Persze a hangerő csak a kormányról vezérelhető, mert a rádió tekerőgombja már egy ideje nem óhajt működni. És persze örvendezzünk, hogy a jócskán a digitális űrkorszak beköszönte után gyártott rádió egyáltalán működik, mert ha nem tenné, súlyosan sok 70000Ft lenne a pótlása. És akármilyen rádiót nem lehet ám Opel kormányról vezérelgetni, de nem ám. Ha már itt járunk: egy normális kormány háromküllős. Mindenféle egyéb megoldás nem tetszik. Persze akad itt megint valami, amit nem értek, drága autózó közönség: csak engem ingerel a dudagombok idióta elhelyezése? Senki sem akart még sarkon befordulás és kormánytekerés közben rádudálni Özv. Majláth Gézáné kisnyugdíjasra, aki a tilos jelzés ellenére sétáltatja cekkerét az úton? Senki nem élte át az érzést, hogy nyomná a dudát, de nem találja el a forgó kormányon azt két kis hitvány, kormánnyal egyező színű, nem kivilágított puha izét?! Hol vannak azok a gyönyörűséges kormánykerekek, melyeknek komplett közepe funkcionál dudagombként?! Különben a szervó nekem OK, aki korményzott már 1,8-as GTE Kadettet, fogja értékelni. A műszerfalon minden ott van, a két fő és két mellékóra szép krómkeretben, szimmetrikusan elhelyezve, a visszajelző fényeket pedig minden egyes AGR szelepes leálláskor számba veheti és ellenőrizheti az ember. Különben este jól leolvasható minden, az F Astra fáradt hunyorgása elég méltatlan volt. Még nem volt olyan Opelem, amelyik csík nélkül hajlandó lett volna törölni a szélvédőt akármilyen ablaktörlőlapáttal, ez sem kivétel. (Az asszony Kalosára 1000Ft/db a gyári lapát és patentül töröl. Komolyan nem értem.) A kesztyűtartó a légkondival sajnos nem hűthető, sokszor jó lenne egy ücsit bedobni az útra és kortyolni a hűvös italból, de a villámosok nem gondoltak erre. Az ülések helyére sámlit is rakhatnék, ha rögzítem, fel sem tűnik a különbség. Utoljára a 80-as évek csúcskategóriás Ikarusaiban volt hasonló, amiben minden megkezdett félóra büntetés volt. Elképzelhetetlen számomra, hogy mire gondoltak a tervezők? Felírták a táblára a koncepciót: valami gagyi. Tényleg nem volt az udvaron egy lerohadt, 27 éves francia autó, amiről levehették volna a mintát? Minden három alkalomból egyszer úgy ülök bele, hogy módosítanom kell a háttámla szögét, meg a tükröket. Szerencséjük, hogy az oldalsók motorosak, meg fűthetők. Egy pirospont bevésve. A hamutartó, amit nemdohányzó lévén csak műsoros papírzsebkendő, barackmag, vagy lenyúzott pályamatrica tárolására használok, halál kicsi. De legalább eljátszott a mérnök a nyitómechanizmus kiszerkesztésével. Ahogyan villámék nem fogyasztanak hűtött italokat, úgy (nagyon helyesen) mobiltelefont sem használnak autóikban. Tudniillik nincs egy normális hely a telefon tárolására. A középkonzol fiókjából nehéz kiszedni, a kézifékkar alatti polcon csúszkál és nehéz kiszedni, a váltókar mögötti szögletes izében jó lenne, ha nem helyezkedne az ember vállvonala mögé, ahonnan - hihetetlen módon - nehéz kiszedni. Az F Astra egyetlen visszasírt eleme a műszerfaal tetején lévő rakfelület. Marad a műszerfal kókányolós kifurkálása aktív/passzív tartó beszereléséhez. Jobb esetben akár egy egész évig is ugyanolyan telefonja van az embernek, tehát a műszerfal karcosodása eséllyel indul. És még egy kis beltér: a váltokar váltás közben nyekergett. Nem maga a váltó, csak a kar. A szoknya szélének kifeszegetése és WD-40 kivételesen szakszerű használatával a nyekergés a multé. A WD-40 szaga három napig kísért, aztán nem érezni. A futómű meglepően feszes lett, hol van már a boldogult F Astra dülöngélése, lötyögése… Érdekes a kombi eleje ás hátulja közötti eltérés. Fekvőrendőrőn elöl puha, hátul pattogós, nyilván persze megpakolva a hátulja is puhul a súly alatt. Az ABS-t olyan hülyegyerekeknek építették be, mint én. Sokszor jól jött már, hogy kormányozható a kocsi fékezés alatt is. Végre 15” felnik, az enyémen lévő Good Year 185/65R15 gumik isteniek. Sodrós kanyarban kevésbé billen el a kocsi a gumi oldalfalán, szélessége már passzol minden általam támasztott igénynek. A fék csak autópályán volt eddig kevés, 150 feletti, elbambulás miatti fékezéskor gyorsan közeledik az előttem haladó hátulja.
A hátsó dobfék a kombinál kissé alulméretezett. Lássuk be, hogy drága iparosaink (festőink, asztalosaink, villanyszerelőink és persze a komplett kőművesbrigádok) mindent belehánynak, amit irodához szokott, otthon csak villanykörtét becsavarni tudó szellemi munkás fajtársaink legmerészebb álmukban sem tudnak elképzelni. És amikor a 6-os úton ezek a mi drága iparosaink a pótos Rába előzése közben rájönnek, hogy a szürke aszfalton szembejövő, szürke, kivilágítatlan BMW kevés hajú sofőrje nem 90-el jön, hanem úgy uszkve 160-al, akkor őrülten fékeznek . És akkor imbolyog ám a szekér hátulja. Szóval az a fránya hátsó tárcsafék nem lenne hülyeség, meg persze a nálunk futó példányokban alig előforduló, levegővel állítható hátsó rugózás. A motor 1,6-os, 16 szelep 100 paci. Tulajdonképpen elég kell legyen. Persze fogyasztja az olajat, 3500km alatt épp egy litert. Ez pont a húszszorosa a gyári normál értéknek (fél deci/1000km). Mi a pláne? Hogy nem füstöl. Persze, mert visszaköpi az AGR szelepbe, ahonnan Mekk Mester, a cég szerelője már csukott szemmel pucolja ki. (Kissé nem idevágó: tudta valaki, hogy Mekk Mesterről az utolsó részben kiderül, hogy ruhát varrni tényleg tud? A tehénnek varr egy foltos ruhát, amit egy fél perces drámai nézelődés után irigyelni kezdenek a nők). Fogyasztásra nem egy aszkéta, a mindennapi 60km autópálya/50km városi járkálással nem annyira higgadt tempóban 9,5 liter. (Ha visszatekintek a GTE kadettemre, ami 1982-ben 1,8-as motorral és injektorral született, az 9 litert evett városi csőgázas közlekedéssel. És azért az csak 116 lóerős volt.) Emez pedig, ha a légkondit bepöccintem, akkor indulásnál egész egyszerűen egy Moszkvics teljesítményét adja a legnagyobb utógyújtás beállítása mellett. Egyesben nem hajlandó normálisan elindulni. Persze, ha úgy csinálok, mint gyerekkoromban a szomszéd Garai bácsi, aki a hycomat verziós Trabant 601 Spezial-jával parkolás közben négyezren pörgette a motort a kuplung minimális felengedésével, akkor igen. De az nekem úgy fáj. Lelki szemeim előtt pörögnek a kuplunglamellák és csak kopnak és kopnak és kopnak. DE. A látszat ellenére ez egyáltalán nem rossz autó. Beleszögelünk egy hosszú üléslapú Recaro ülést és belőjük magunknak az olajbetöltő nyílást a motortérben, és ha a kedves olvasó nem akar többet, mint ami ez az autó valójában, akkor csak ajánlani tudom. Tulajdonképpen jó kis kocsi ez.

- AGR szelep, fűtéskapcsoló világítás, gyári rádión a hangerő gomb

Mekk Mester(a cég privát szerelője, olyan is)

Fenntartási költség (7) Évjárat 2003
Előző autója? F Astra 1,4 8V Következő autója? Saab 9-3 Aero kombi