Autók » Opel » Astra (1998)

Astra 1,8 16V

Megbízható korai szépség - vegyes érzelmekkel

Előző autóm, egy BMW 524td egyrészt kora miatt, másrészt a klíma hiánya, harmadrészt gyerek születése miatt (biztonság) csereérett lett. A kis drágám nagyon jól szolgált 2 évig - a végéig "szinte" hibamentesen - de már magától ment le a kocsmába. (18 éves lett) Akkoriban hirtelen döntésnek bizonyult a cseréje, minden előnyével és hátrányával, hiszen fene jó gép volt, 8L / 100km körül lehetett vele járni, viszont kezdtek már előjönni a hibák szép lassan, minden hónapban volt valami. Szóval örültem is neki hogy elment (később vezérműtengely csere lett pl. az új tulajnál), meg nem is mert azért AZ MÉG BMW volt, és hát szerettem is. No, de ez egy másik történet.

Szóval ott voltunk 2002 nyarán, cseréljünk! De mire?
Több autó is képbe került, de a végén 2 versenyző maradt: metálfényes új Seat Cordoba kottaúj fejlesztésű 1.2 12V 3 henger motorral Winkler Úr retro tv2-es TC videója alapján (a sok gyerekkel a csomagtartóban) 2.6 millióért és ugyanennyiért egy Opel Astra 1.8 16V szedán, fehér színben sok extrával kereskedésből, első tulajtól (erről még később)
Az Opelre esett a választás, mert, csábító volt, hogy tele volt extrákkal, és az újnál ugye bukik az ember... vagy nem?! (de erről megint csak később) ABS,ASR, el-ablakok elöl-hátul, klíma, plüss, stb (ezek anno nagy dolgok voltak ám akkoriban)

Az 1.2 -es Cordoba sajnos totál fapad volt ennyi pénzért. Igazából a luxusindex-el nem tudták megdumálni a fejem. (érintesz - és 3x villog) Klímát mindenképpen akartam bele, de tapasztaltam, hogy tesóm 1.4-es Focusában is megdöglött a motor amikor be volt kapcsolva a klíma, tehát a kis köbcenti végül el lett vetve, pedig a tesztkörön nagyon szimpatikus volt a Seat.

Szóval az Astráról most már bővebben:
1.6-osból volt 20 millió darab, így szimpatikusabb volt az 1.8 mert ritka, később kiderült, hogy teljesen felesleges volt megvenni az egyhathoz képest, mert nem ment sokkal jobban, de sokkal többet fogyasztott.
Megmondom őszintén visszaléptem mostanában ide, hogy javítsam az addigi leírásomat, mert annak idején valószínű csak magamat akartam hitegetni az akkori adatokkal. Azóta volt szerencsém menni 1.6-al sokat, így össze tudtam vetni őket tényszerűen a tankolások szerint.
Igazság szerint ha leheltem a gázpedált, akkor 90-nél 6.6-ot evett, de ezt csak egyszer(!) tudtam produkálni egy Enyingtől Kecskemétig tartó úton két személlyel, csomagok nélkül. Többségében 8-8.5 liter volt az átlag, de volt olyan tél, ahol csak városban felment 12-13 literre. Tudom, nyolc körül evett a bömös is, meg dízelből, de az legalább kitépte a kormányt a kezemből, az Astra csak bosszantott. Azt hittem hülyét kapok, az jutott eszembe, hogy lematricázom azt a részét a műszerfalnak, hogy ne is lássam - szószerint - hogy csapódik le a tankmutató. Semmi hibás működés nem indokolta ezt a fogyasztást, átnézettem akkoriban: - "Hát ez ennyi - Kösszépen"

Autópálya tempónál (értsd 130-140) olyan brutálisan elviselhetetlen hangja volt, hogy inkább lassabban közlekedtem olyankor. 120 környékén normalizálódott a hang. Mentem vele egyszer egy tempósabbat, hála Istennek nem történt baj, de ezt ugye sokan kipróbálják... 200 volt a vége az M7-esen, de ott már érezhetően alákapott a menetszél, nem tűnt túl biztonságosnak.

Maga a belső tér kényelmes volt, a plüss még rátett erre egy lapáttal, ennél a huzatnál-borításnál van alatta még egy vékony szivacs réteg, ami nagyon kell mert így is elég németesre sikerült a kialakítás. A belseje is tetszett, a műszerfal legalább nem kopogós műanyag volt (VW - vagy beolvasztott kávégépes Skoda műanyag), de napsütésben nagyon tükröződött.

Cserélni csak egy termosztát kapcsolót kellett, elment a fűtés télen, mert kiment nagykörbe, és a rendszer túlhűtötte magát. A vásárlástól fogva nem ment a lámpa magasságállítója a bal oldalon, ennek okát később tudtam csak meg:
Véletlenül összetalálkoztam az autó régi gazdájával, és Ő mesélte, hogy céges autó volt. Különösebb pedálkopás nem volt, csak a féken, kezdetben csodálkoztam hogy miért féloldalas a kopás, ej mondom de sánta volt az előző tulaj. (Később másik Astrában én koptattam ilyen féloldalasra, mint utóbb kiderült számomra, hogy ez a rossz pedálrendnek tudható be). Szóval az előző tulaj elmesélte, hogy neki volt egy balesete a kocsival, a bal eleje és végig a bal oldala sérült volt. (Milyen jó, hogy nekem sérülésmentesnek mondták a szervizben - ennyit erről, mert nem akarok pereskedni)
Viszont azt is mondta, hogy szerette, de hogy tudjak róla, szól, ez csak 115 lovas, és nem 125 mint ahogy a forgalmiban (tévesen) szerepeltették. Másik motorkódú hajtómű adatait írták be. X18XE1 - Z18XE (85kW/116 LE - 92 kW/125 LE)
Nem mérettem le, de lehetett benne valami, mert nem ment jobban mint az 1.6. Ismét csak köszönöm szépen.

Akkoriban nagyon sokan vettek fel lakáshitelt, autóhitelt. (175 Ft volt a CHF) Mi is így tettünk, és csak utólag derült ki, hogy ennek vonatkozásában mennyire rosszul döntöttünk. Nem a frank "elszállása" volt a hiba, hanem az újautó-hitel kontra használtautó-hitel közötti elég komoly forintális különbség. Szóval, ahogy már korábban is írtam, az hogy valaki mekkorát bukik egy autón az teljesen relatív - az új autónál nagyot közhely ugye erősen kérdőjeles - emlékezvén a törlesztőimre, meg az eladásnál a korábbi törés sem volt jó pont, hozzá jött még ugye a relatíve "nagy" köbcenti, nem tudom mennyivel jártam volna jobban a Cordobával...

Összességében mégis szerettük az autót, hiszen ez volt az első "komoly" autónk, és a forma már korábban is tetszett, és a másik kiszemelthez képest tágasabb is volt. Nagyobb probléma nem volt soha vele, ebből a szempontból jó döntés volt.
Később vettünk egy kombit is belőle (dízel), tekintettel a megbízhatóságára a szokásos "elkopási" közhellyel bizonyítva azt, és a család tovább bővült, kinőttük a lépcsőshátú pakolhatóságát. (A kombiba ahogy Animal Cannibals-ék megírták: krumpli-alma-üdítő-egy dinnyével. Na ez nálunk babakocsi-utazóágy-kilóbörönd-ásványvízek-mindenegyéb felállás szerint történt)

- Termosztát, világítótest magasság szabályzó, égők, kisebb dolgok. - Első teleszkópok végig "nyöszögtek" a hidegben télen, de ezt nem veszem hibának.

Nem OPEL hanem XXX márkaszerviz Kaposváron, ahol vettem is az autót. Ezzel az autóval az Ő tekintetükben nincsenek jó tapasztalataim.Jót nem tudok, rosszat nem akarok.

"Házi" szerelő, régi gyerekkori barát. Szívesen megadnám a telefonszámát, de mi értelme lenne?!

Fenntartási költség (5) Évjárat 2000
Megbízhatóság (8) Vezetett km 20000