Autók » Opel » Astra (1998)

Astra X17DTL

egy autószerelő autója.

Mit is lehet elmondani szerelőként egy legutolsó generációs GM dízelmotoros Opelről. Ez már nem egy Kadett, vagy Ascona. Sajnos.
Pedig lehetett volna, valószínű a konkurencia, vagy nem is tudom.

Bizonyos km-ek után, vagy akár normál használat mellett is szinte mind gátrepedt lesz, aminek lassú következménye a hűtőben lévő nyomásnak a hatalmas növekedése. Szétmenő hűtő, fűtőradiátor, bilincseknél nyomja a vizet, stb.
Előkamrák is megrepednek, aminek a darabjai beleesnek az égéstérbe, beledolgozva a dugóba, hengerfejbe magukat.
Oka a gyárilag nagy turbónyomás, erősebb porlasztás, nagy fordulaton való erőkifejtés.

Hajtókarcsapágy hajlamos elkopni, emiatt elmegy az olajnyomás, amit a turbó(is) megszív. Végén nem lesz olajzása.
A motor az bírja még, lófütty olajnyomással is.

Váltóból ha elmegy az olaj, szinkrongyűrűk egyből halnak, következménye a bevehetetlen fokozatok, rendszerint 3-as, 4-es.

Futómű, fékek rendben, csak a szokásos.

Kaszni jól bírja, ablaktörlőmotor, fűtőmotor kevésbé, F astrásan behalnak a fokozatai.

Rendszeres karbantartással kitolható az élettartama, de sajnos ez mint mondtam, nem egy kadett, amit lehetett ütni vágni, 40 ezrenként olajat cserélni, annak meg se kottyant.

- motor, váltó, villanymotorok előtét ellenállásai, stb.

én

én