Autók » Opel » Astra (1998)

Astra F 1.4

Astra F 1.4 - Csendes társ, oco oco!!

Az én autóm egy 1999-ben újonnan Szegeden vett benzines Opel Astra F 1.4, saját tömege kereken 1000 kg, teljesítménye 44 kW = 60 le, hengerűrtartalma 1389 ccm.

Igazából egyedüli javítás a kuplung feljebb húzása volt, mert túlságosan mélyen volt eredetileg, és amikor R-be kapcsoltunk, akkor mindig kattant egy kicsit (nem normális hangon), ezért feljebb húzattuk. Folyamatosan szervizelve van és átnézettjük, nagyon jó állapotban van 9 évesen és mindössze 68 ezer kilométerrel.

A motorja kiváló, nagyon alacsony fordulatszámon is még bírja. A sebességfokozatokhoz tartozó minimális sebességek:
1: 0 km/h
2: 10 km/h
3: 20 km/h
4: 30 km/h
5: 35 km/h
A sebességfokozatokhoz tartozó maximális sebességek:
1: 40 km/h
2: 75 km/h
3: 130 km/h
4, 5: soha nem mértem :), nem vagyok egy tipikus gyorshajtó

A váltások lassúak, sokáig tart, míg nagy fordulatszámról visszaesik alapfordulatra, ezáltal amikor kihúzatjuk, a váltásnál várni kell 1-2 másodpercet a sebességbe rakás előtt, különben kattog a váltó (, gondolom alacsony minőségű vagy ilyesmi). Ugyanakkor a motor már kis forulatszámon is meglepően erős és csendes. Erősebb autókat, pl. a Citroën Xsara Picassot ki kell kicsit pörgetni, ugyanis egyébként nem halad. Ezt az autót inkább a kis fordulatra tervezték (szerintem), viszont 2500-as fordulatnál már elkezd hangosodni, 3500-nál pedig érződik az igazi ereje a motornak (mindössze 60 lóerő).

A fékek szerintem megfelelőek, habár alapból nem túl könnyű a pedálokat használni, ugyanis a kuplung útja más autókhoz (pl. Citroën Xsara Picasso) képest például óriási, kb másfélszer olyan hosszú, habár meg lehet szokni.

A mi autónkban nincs szervókormány, ami parkoláskor jól jönne, azonban országúton számomra cseppet sem hiányzik, szeretem, ha érzem magam alatt az utat, nem pedig a rásegítés miatt elveszik a pontosság. A kormány továbbá (a szervó miatt) kicsit nehéz, lassú, és az autó méretéhez képest túlzottan nagy. Meg lehet ezt is szokni, de szerintem a tervezők, kivitelezők eltúlozták a méreteket :)

A csomagtartóban elég sok hely van rakodásra, azonban csodákat ne várjunk, ugyanis ez egy kiskocsi.

- -

Fenntartási költség (7) Évjárat 1999