Autók » Opel » Astra (1998)

Astra Astra G 1,4 16 V

A szükséges plusz

2004 február 28-án megrendeltem, május 05-én átvettem. Nem bántam meg. Előtte egy 1988-as 3 ajtós Lada Samara volt a családhordozó, de szerettünk volna egy újabbra és modernebbre váltani, ezért döntöttünk az Astra mellett. Haverom 1.2-es G-jében ültem, vezettem, nem volt rossz, erős biztonságérzetet adott, amikor a kocsiba beszállva majdnem kétarasznyi küszöböt kellett átlépnem (anyámnak van egy Swiftje, ahhoz képest tank). Mivel a Sedan nem tetszett, bár nagyobb a csomagtartója, valamint a kombi sem (az emelkedő övvonal miatt a hátsó ablak a csomagtartón elég gnóm oldalról), ezért maradt a viszonylag sportos és csinos hátuljú 5 ajtós (3 ajtóst a gyerekek miatt nem akartam). Aztán már mikor meglett a 3-ik babánk, jobb lett volna, ha kombi lett volna. Azért szűken, de így is elférünk. Nem értem, amikor itt azt olvasom néha, hogy kényelmetlen az ülés. Persze embere váltogatja. Én évente kétszer levezetek benne úgy 13-14 óra alatt 990 km-t, pár megállással, mégis ha megérkeztem, simán kiszállok és sétálok egy kört (ha akarok). Ez a többi eddigi autómmal nem így volt (az Astra a 9.-ik). Szerintem rövid távon is kényelmes. A fogyasztása sem rossz, Sopron-M1-Bp-M3-Berettyóújfalu táv (autópálya 120-130) 488 km-re 35,5 liter, azaz 7,27 liter/100 km. A képen látható tetődobozzal, 2 felnőtt, 3 gyerek csomagjaival, élelmiszerrel, ruhákkal, 2 ajándék téligumival és egy Simson Schwalbe-val. Persze utóbbi atomjaira bontva. Szóval nekem bejött a gép, szerintem megbízható, nem drágán fenntartható, nincs egetverő fogyasztása, befér a család és még egysmás mellé. Ja, szerintem ha valakinek legalább 1.4-es motorú gépe van és azt mondja, hogy télen, rövid távon, városban megáll neki (automata szivatóval) 9 liter alatt, szerintem azt magát is átveri. Szerinet nekem a mínusz 20 fokban a 4 km-es városi iskolajárat alatt megette a 10-et is százon. Melegítéssel (csillaggarázs) hidegen nem is olyan rossz. Hála az égnek, viszont olajat (úgy tűnik) nem eszik.Azért ha ha az anyegin engedi mellé (nem helyette!!) szeretnék egy Rangert. Ő megmaradna a nejemnek, boltba járónak és gyerekhordónak. Remélem. Mindenesetre szerintem aki ilyet választ, szerintem nem dönt rosszul. Ja, specko nekem a H-Astra nem tetszik (főleg belül), szögletes, éles, sarkos benne minden, ami a G-ben gömbölyded. Dehát ízlések és pofonok.

- Hátsó ablakfűtés egyik szála feltehetően újkorától rossz, de mivel májusban vettem, csak novemberben derült ki. Visszavittem, próbálták megcsinálni, két napig volt jó utána. Bal első ajtóban gödrös úton valami néha zörgött. Már nem. Jelenleg gödrös úton fel-le mozgásnál nyöszörög a hátulja (szilent?). Ezen kívül semmi. Remélem így is marad.

Márkaszervíz, Opel Horvath (Sopron). Készségesek, nem drágák (mihez képest).

Cimbi, W. Gyula autószerelő tudor (Sopron). Bármit megjavít, igen képben van a típussal (nemcsak ezzel). Igen haveri áron.

Fenntartási költség (5) Évjárat 2004
Előző autója? Samara 1300 s Következő autója? Ford Ranger ?
Verdikt (6.2/10)

Opel Astra 1998 (1998)