Takarékos megoldás a mindennapokra
Még 1993 januárjában vettük a kék villámot, a kor kezdetleges magyarországi viszonyai közepette messze kiemelkedett a mezőnyből.Volt mellette egy Trabant is, így a kevés használat miatt a 3-5 éves korban történő - még jó árat kínáló- eladás elmaradt, ma pedig már nevetségesen keveset ér. (nekem a piaci ár többszörösét éri, mivel tudom miben ülök, ráadásul mindenki megjegyzi, hogy az ilyen korú Astrák közül nem nagyon láttak még ilyen szép állapotút)
Az autótól nem kell csodát várni, de azt tökéletesen tudja, amit el lehet várni egy ilyen öreg tecnikától. Sokan sajnos (itt és más fórumokon is) össze nem hasonlítható autókat említenek egy lapon. Ez egy régi vas, régi formával stb. Másrészt nagyon sokat számít az autó gazdája is: az egyik szomszéd követte a példánkat: az ezerkeccsó Zsiga utódja 2 év alatt kilehelte a lelkét...nem hinném, hogy gyári hiba volt....
A formája mára természetesen elavult, a ´90-es évek elején gyönyörűnek számított, de még ma sem kell szégyenkezni vele, pláne, ha szépen rendbentartja az ember.
A rugózása nagyon puha, talán túlságosan is, ez a gyors kanyarvételeket nehezíti meg. A karosszéria most kezdett el pöttyökben rozsdásodni, de szerintem ez 15 év után a magyar sózási szokások ismeretében egyáltalán nem meglepő. A motor teljesítményétől sem kell hátast dobni, de mindig, mindenhova elvitt bennünket. A gyorsulása nem egetverő, előzéseknél vissza kell fognia az embernek a feléledő Schumachert, viszont a hosszú távú haladási sebessége teljesen rendben van. Mindez nagyon szerény fogyasztással és kulturált járással párosul, így aki nem akar raliversenyzőt játszani, annak elsőosztályú választás. Sokan szidják a márka váltóit szerintem alaptalanul: a 2-est és a lükvercet hidegen tényleg nehezen veszi, de a "pontatlan" váltó sztem értelmezhetetlen. Aki ismeri az autót, az egy ujjal is be tudja lökni sebességbe: láss csodát: ez én is el tudom játszani a kikopott öreg Opellel!
A belső ergonómia a kor színvonalán példás volt, még ma is aláz néhány többre tartott (akár jóval újabb) típust is. Az ülések viszont nem hosszútávra lettek kitalálva, ebben a franciák jóval előbbre járnak.
Összességében egy nagyon jó konstrukciónak tartom, ajánlani tudom mindenkinek. (természetesen aki meg tudja bocsátani neki a lomhaságát, és a kissé kényelmetlenebb üléseket, amit olcsó üzemeltetésével és megbízhatóságával simán feledtetni tud)
- gyújtáskapcsoló, ablaktörlőmotor, szokásos cserék (pl. vezérműszíj)
Opel Marsal Ajka
család barátai