Autók » Opel » Astra (1991-2002)

Astra 1,7D

Szeretnivaló csigaforma

Hálás jószág, kevés zab is elég 75 lovának. Városon kívül, 100-110-es átlagsebességnél mindössze 5-5,2 dízelt iszik. Korához képest szerintem formája nem avittas. Igaz, mivel sok van belőle, szemünk megszokta már. Néhol átüti a rozsda, de erről sajnos a gyár tehet, nem Ő. Összesítve megbízható, kategóriájához viszonyítva kényelmes, és dízel motorjához képest meglehetősen jól megy. Eddigi végsebessége 183 km/óra, ami egy 1,7-es, tizenkét éves dízeltől nem rossz. És a 130 km/h hosszú távon is tartható. Anyagai belül nem koptak el, nem csörög-zörög a belseje. Összességét tekintve tényleg nagyon jó kis alsó-közép autó. És már jó áron elérhető.

*módosítás 2007. 06. 12.
Történt egy két változás. Nem nagy hibák, csak apró, de bosszantó dolgok. Nyikorog a vezető ülése. Az anyós melletti első ajtót, a díszléc alatt 3-4 centivel átütötte a rozsda. Ez azért meglepő, mert ezeket a fajta astrákat csak a tanksapka alatt, illetve a kerékíveknél láttam rohadni. Ami nagyon idegesítő probléma: az ékszíj (akár 1-2 hónap használat után is) rettentően nyikorog. Alig cseréli ki az ember, már újra zenél, és indulást követően kb. ötszáz méteren keresztül abba sem hagyja. Így mindenki tudja, hogy mikor indulunk...
A váltóról eddig nem írtam. Szerintem nagyon pontos, persze a kategóriáját tekintve. Volt szerencsém citroen xsara-t és xsara picasso-t is vezetni, s mondhatom, hogy közel sem volt ennyire pontos a váltójuk. Itt nincs olyan, hogy 3 helyett 5.-be kalimpálom be a sebességi fokozatot.
Csomagtartó méretét literben nem tudom, de nekünk bőven elég, s ha kell a hátsó ülőlapok felemelhetőek, s a háttámla majdnem kilencven fokban lehajtható annak helyére. (osztva 1/3, 2/3 arányban)
Javaslat. Egyszer otthagyott a világ végén. Nagy nehezen találtunk egy szerelőt, aki rájött, hogy eltömődött az üzemanyagszűrő. Aznapig csak minőségi kutaknál tankoltam, kivéve akkor... Gyorsan kellett tankolnom, így egy áruház kútján töltöttem a diesel-t. Soha többet, mert szerintem a szutyok gázolaj volt a ludas a leállásban. Szóval inkább a minőség.
Sajnálom, hogy öregszik, és hogy megeszi a rozsda. Nagyon megbízható, négy személynek tökéletes autó. Igazából merem ajánlani mindenkinek, mert olcsó a karbantartása, és van választék -kedvező áron- a piacon. Csak a felszereltségi lista szegényes. Az újabb szériákban már talán van klíma, de általában csak szervó, 1 légzsák, színezett üveg a felszereltség része. Csak jól át kell nétnézni, mert a kicsi rozsdapöttyök hamar megnőnek- sajnos.

- ékszíj- az idegesítő ciripelés miatt általában évente egyszer-kétszer cserélve.
- vezérműszíj- sajnos egyszer leugrott -saját hibámból- és mehetett motorgenerálra.
- generátor- a hozzá nem értő szerelő miatt négyszer szerelve.

Vidéki márkaszervíz-
Önhibámon kívül karamboloztam. Majd három hétig állt náluk a kocsi. (mert nem jött alkatrész...) Amit lehetett, visszaépítettek, s csak számlázták a biztosító felé az új árát. És iszonyat drágák a gyári alkatrészek. (bal 1 lámpa, motorháztető, hűtő, gázbowden, hűtőrács csere: több, mint 250.000 Forint- 2002-ben! Még jó, hogy a kötelező állta.

Generátorral szintén egy helyi, állítólagos specialista próbálkozott. Apám osztálytársa volt, vidáman beszélgettek és nosztalgiáztak, egészen a második szerelés utánig. Mert nosztalgiázni tudott, szerelni nem. Csak próbálkozott vele, de talán negyedszerre jött össze, akkor már másnak. És annyit kért, mint a nem haveroktól. Soha többet.
Aki talál magának megbízható autószerelőt, villamossági szerelőt, fényezőt, karosszériást, az becsülje meg és adjon neki jattot, hogy legközelebb is meghúzza a csavart rendesen.

Fenntartási költség (7) Évjárat 1995
Előző autója? Trabant 601 Következő autója? magamnak valami olcsót- Renault 19, F Astra, stb.
Verdikt (6.4/10)

Opel Astra 1991 (1998 - 2003)