Autók » Opel » Astra (1991-2002)

Astra 1,7 Dt Isuzu

Száguldó kutyaól

A kocsit 2006 decemberében vettem, miután jobb sorsra érdemes Vectrám egy figyelmetlen autós jóvoltából elhalálozott. Mivel pénzem nem sok volt, de kocsi kellett, megpróbálkoztam a lehetetlennel, és megpróbáltam kis pénzből jó diesel autót venni. Ez volt az első "öngyújtós" autóm, bár tapasztalatlannak nem mondanám magam a dieselek terén, mert mezőgazdasági gépekkel dolgozom.
Mivel előző autóm is Opel volt, maradtam ennél, és a nagyobb teljesítmény miatt az Isuzu motoros Astrát választottam. Ez 82 Le-t és 168 Nm- t jelent, így célirányosan ilyet kezdtem keresni. Végül mikor ráakadtam egyre, kipróbáltam, és vérre menő alku után megvettem. Az első meglepetés hazafelé ért, amikor rájöttem, hogy az autó meglepően dinamikus. Gázadásra ugyanúgy megindul 110-nél is, mint 150-nél, a végsebessége 170 körül volt, amit igen gyorsan el is ért. Kényelmesen 120-130 Km/h-val lehetett vele haladni. Fogyasztása 5-5,5 l (vegyes) volt, 6-ot sosem bírtam lenyomni a torkán, igaz ritkán hajtottam. A kis tömeg, és a nyomatékos motor meglepő dolgokat produkált, pl. lámpánál 2-esben símán elidult, vagy salakos úton gázadás nélkül a kuplungról leugorva megpördültek az első kerekek...
A motor megbízható volt, bár -7 fok táján egy kicsit köhögve indult, de olyan sosem volt, hogy ne tudjak vele elindulni, vagy hogy otthagyjon valahol. Érdekes jelenség volt az olajfogyasztása. Olajcsere után, ha felső jelzésig öntöttem, akkor 1500-2000 km alatt leette a nívó 3/4-éig, és ott megállt. Ha addig töltöttem, akkor hozzá sem nyúlt. Erre nem jöttünk rá, hogy miért. A másik dolognak viszont sejtettem az okát, miszerint 6000-7000 km után ismét elkezdte eszegetni, és 10000-re majdnem elérte az alsó nívószintet. Az olajcsere után ismét nyugi, így én ezért az olajat tartottam felelősnek.
Szerelés szempontjából ez a motorváltozat kicsit kényelmetlen, mert majdnem minden a motor belső oldalán van (adagoló, önindító, porlasztók), ez azonban majdnem lényegtelen, mert nincs velük gond.
A hibalistához néhány szót: ezek legnagyobb részét a vásárlás után cseréltem, ezek után nem volt gond az autóval. Kivétel a generátor, és az akksi, ami egy kicsit az én hibám is. Észrevettem, hogy túltölt a generátor, de halogattam a javítását. Aztán egy szééép reggelen, amikor beindítottam, kb 500m után hallottam egy pukkanást, ami egy tejeszacskó durranására emlékeztetett. Azt hittem, egy kő verődött fel, de azért megálltam, hogy megnézzem. Kiszállva látom, hogy csöpög valami a bal első keréknél. Mivel nyár volt, víztócsa sehol, benéztem a motortérbe, hogy honnan jöhet. A bűnös (vagyis inkább áldozat) az akksi volt, ami szó szerint felrobbant, beterítve a motorteret savval, ami szép hieroglifákat mart a műanyag alkatrészekre. A túltöltő generátor miatt volt ez a kis kaland, aminek a felújítása kb. 30ezer HUF volt+ egy új akksi. Mivel sürgős dolgom volt, lesz ami lesz, mentem tovább az autóval, és meglepetésemre aznap még tudtam indítani a látszólag halott akksival, másnap azonban már meg se nyekkent tőle az autó. Tanulság: ne hanyagold el a hibákat. Igaz volt pozitívuma is a kalandnak, a kifröcskölő sav letakarította a váltón levő vastag olajsarat...
Állítólag a motorhoz drágábbak az alkatrészek, ami nem túl bosszantó, mivel azzal sosem szokott gond lenni. Egyéb alkatrészek sem drágák, a gyáriak mellett vannak jó és olcsó utángyártottak is, ráadásul majdnem minden kapualjban beszerezhetőek. Bontóban is meg lehet kapni bármit, bár ott az Isuzu motorok ritkábbak.
Egy dologgal nem tudtam igazából megbarátkozni sosem, az pedig a mérete volt. Természetesen elfértem benne, de egy kicsit több élettérre vágytam, és nagyobb csomagtartóra, ami ebben nem volt meg.
Eladás előtt egy pillanatra meginogtam, mert ez volt az első olyan autóm, amit nem azért adtam el, mert öreg-rossz-összetörött-szétrohadt-stb. volt, hanem mert másmilyet akartam.
Egyszerű, bevált szerkezet volt, nem agyonbonyolítva elektronikával, így atomtámadás után még biztos működőképes maradt volna...

- Izzítógyertyák- a régiek jók voltak, de nem izzottak fel olyan gyorsan, mint ahogy elvárható lett volna
- Vezérműszíj és cuccai- elővigyázatosságból
- Toronycsapágy és toronyszilent- eddig minden Opelemnél kellett
- Hátsó lengőkarszilent
- Hűtőventillátor gomba
- Lengéscsillapítók
- Generátor
- Akkumulátor

Szerénységem :-)

Ismerősöm, aki még engem is felűlmúl (néha)

Fenntartási költség (10) Évjárat 1993
Előző autója? Vectra A Következő autója? Vectra B
Verdikt (8.1/10)

Opel Astra 1991 (1998 - 2003)