Örökség, némi költséggel
Apukám halála után megmaradt a család kocsija, kb. 1,5-2 évet a garázsban állt és porosodott, néha meglett mozgatva.
Nagy nehezen akadt valaki, aki jogsit szerzett- ÉN.
Újra üzembe lett helyezve, vizsgáztatva (jobb első szilent szépen beállt, akku a töltögetés ellenére is kuka lett- egyébként jó állapotú volt, újravizsgáztatás után azt mnodták ,hogy 700 ezret ér). Kicsit nehéz volt vele az első 5000 km, de ezt nem tudtam lefullasztani(Skoda Felicián tanultam, a kuplung olyan "jól" volt beállítva, hogy egy órán kb 10x nyúltam az indítóhoz), annyira jól érezhető a fogása a kuplungnak.Kicsit gáz volt a tankolása, (benyatank rozsdahalom volt felül) 25 liter fülé nem volt szabad menni, mert különben a rozsda meg a szutyok eltömítette az üzemanyagrendszert korábban(lekopogom sose volt gond vele- a szűrő 50.000 km után sem volt tele!). Kombi - bocs Caravan lévén kicsit nehéz az alváza, gyorsulása az kb egy öreg vareszé, közben 1,1es Suzukik, öreg Ladák előznek. Az előzést 3x meg kell gondolni, csak egyenesben, szigorúan visszakapcsolással megy! Ez pedig csak a sebességkorlátozások megszegésével jár néha együtt. Pályán mentem vele 180 felett is, de akkor falta a benzint, és olyan sípolást produkált a felső síléctartó, hogy azt hittem a jard üldöz.:))))
Mostanra lehiggadtam, gyerek is van, a kettő kombinációja, hogy nem száguldok, kímélem és ápolom a kocsimat.
Kitűnő tanulókocsi , igaz mentem már erősebbel, jobbal is, mégis ezt szeretem. Jól pakolható eszméletlen sok cucc belefér, ha ledöntjük a hátsó ülést, akkor még több.
Vonóhoroggal kissé lassan gyorsul, 12 l/100 km fogyasztás...pedig csak egy 40 kilós ágyat hoztam vele, az utánfutkosó volt 600 kilós.Mégis tökjó buli volt, hogy mit gyötrődött az a sok hülye sokmillás autós, mire megelőzött!!!
Negatív rekord, gázadás nélkül (bowden szakadt), csak kuplunggal kb 25 km-t , olyan 2 óra alatt tettem meg, 1-4 fokozatokat kapcsolgatva, még az emelkedőn is lefulladás nélkül ment, igaz sétálva megelőztek.
(egy darab spárgával viszont 10 perc alatt is otthon lehettem volna, de nem volt és nem gondoltam rá, hogy meg tudom oldani)
Kanyarodás körforgalomban 35 (max 40 !!!)km/h ig lehetséges,sima kanyar 60 ig, az enyhénél 80ra kell lassítani: e felett iszonyúan dől, és veszélyes manőver lesz belőle.(Láttam és ültem oktatókocsiban ahol 5ös/80 km volt a körforgalomban, ahol én még 40nél sem bírtam gyorsabban menni), az elől tárcsa hátul dob nem rossz, de a másik kocsinkon elől hátul tárcsafék van és azért az jobb a 4 év dacára is!!!- 1991es fapad - ablakemelő, centrálzár alap.
- A kötelező és kopó alkatrészek cseréje:
- vezérműszíj szett +vízpumpa, olaj(Aral 10W40) +szűrő (55.000 Ft);
- benzintank (a régi mivel Caravan felül rohadt szét- csak 20 literig volt tankolható)- 25.000 Ft-ért, csak a szellőzést elszúrták rajta. új benyatank: szellőzővel, hűtőpufferrel, tankfedéllel 30.000,
- Olajcsere:15W40 es ÁSVÁNYI OLAJJAL (a hülye szerelő !! a hidrotőkék miatt sem való bele, de egyébként is csak nagyon kopott motorba szabad tenni!)8000 Ft, fékmunkahengerek, fékbetétek elöl+ hátsó telók 35.000Ft,olajcsere 10W40es GM olaj, szűrő:8000ért-innentől kezdve én vettem olajat hozzá, magam cseréltem
- gázbowden megadta magát a felüljárón,
- kipufogó leszakadt, flexelés csődarab: 2 ruppó, megint szétrohadt most agyalok rajta, hogy az olcsó újat vagy ismét a tök olcsó legózást válasszam.
- Úgy néz ki komplett középdob-csere lesz.
- Most csak nyikorgás hallatszik rajta alacsony sebességnél , kanyarodásnál főleg.
- Egy terepjáró bozóttőrővel mackósajtnál megtalált-díszrács hídzár, mociházető sérült- fényezéssel 70 ezer
sok volt, a márkaszervizre csak olyat bíztam rá, aminek szabott ára van: zöldkari, vagy egyszerű dolgok.
Saját magam.
Ami olajat kapott: 10W40 Aral 124.000 (2005/12), 15W40 Castrol Protection 139.000(2006/08) hiba volt !!, 10W40 GM 146.000(2006/12), 10W40 Valvoline Durablend 159.000(2008/05), Valvoline TopGard 10W40 171.000(2009/05), a következő 10E km után jön szigorúan , talán egy kis motormosással
Maszek1:benyatank csere, szellőző nem volt jó, vákumos lett!!!
maszek2:egy kb ladába való olajat rak bele, mert olcsó! gázbowdent kb harmadikra tud rávenni!!! viszont több más munkája 100% os,
maszek3:lehúzós, ránézésre kitalál hibákat, hoz egy E kadett tankot, F Astra helyett, (hiszti megvolt), amúgy sokszor ráhibázott,de az Opel Olaj sem szerettem meg.
maszek4: a kézzel vágott tömítés, 9 hónapppal később elenged: benyatankon az ACnál,viszont jó áron sok mindent ügyesen szerel.
maszek5:2 tartályból nem tud 3.5 liter olajat kimérni (4 liter fölött töltött bele, volt egy maradékos, meg egy egész bontatlan)- egyébként műszeres dolgokban ász!!!
maszek6:haverom, csak olyanhoz nyúl hozzá,amit biztosan ismer
Fenntartási költség | (10) | Évjárat | 1994 |
Teljesítmény | (5) | Km vásárláskor | 120000 |
Megbízhatóság | (9) | Vezetett km | 52000 |
Előző autója? | bicikli, busz, vonat | Következő autója? | marad ez, meg van egy öreg japán is |
Verdikt | (7.7/10) |