Autók » Opel » Astra (1991-2002)

Astra 1.6 Si 100 Le

Megbízható, igaz barát

Az autót még a szüleim vették 1995-ben tíz hónaposan. Akkoriban az Astrák közül talán a legszebb volt, türkizkék-metál szín, színre fújt lökhárító és tükrök... mondanom sem kell, nagy el?re lépés volt a Wartburghoz képest. Az autó lépcs?s hátú, akkor még ritka volt (németek gyártották). Azóta persze a szüleim másik autót vettek (Vw Bora) de állítom, hogy az Astra utastere jóval nagyobb a Boráénál! Egy ideig a tesóm hajtotta, akkoriban kapta a kiképzést rendesen, a fogyasztása mégsem ment 7.8 liter fölé, még ha szét akarta tépni, akkor sem. Egyébként a motorja szerintem nagyon jól sikerült. Nem mondom, hogy egy állat, de azért az utakon még mindíg rendet lehet vele rakni. Persze nem az 5000-es Mercit tolom le vele :-). De komolyan! Ha beülök ezután anyámék 100 lovas Borájába, azaz érzésem támad, hogy a 100 lóból ötven valahol a réten legel, emelett benyakalja a 8-9 litert... Vezettem más gyártó 1.6-osait is, nem mondom, hogy annyival jobbak lennének,s?t... pedig ez már nem mai konstrukció. Bár a 10 másodperces 100-ra gyorsulás ma már nem csúcs, akkoriban azért mutatott valamit. Ja és még valami! Lassan 200000 km lesz benne, de a motor nem eszi az olajat, nem gyengébb, mint régen, egyszer?en elny?hetetlen érzést kelt, bár mindíg rendesen volt szervizelve. Szerintem relatív igénytelen, és egyszer? gépezet. Amit gyenge pontként említenék, az a váltó. Kissé akadozva jár hidegben, és a rudazatnál az olajat is engedi, hiába cseréltettem szimeringet, állítólag Astra betegség. Ezen felül a kipufogó dobokat eszi még 4 évente, mivel a katalizátor termelte víz frankón szétrohassza belülr?l. A futóm?höz még nem lett nyúlva, minden az eredeti, ami negatívum, az az úttartás. Nagyobb sebességnél lehetne stabilabb kanyarokban. Kisebb sebességnél pedig minden gödröt megérzel... Az utastér: hát igen, szerintem ilyet már mindenki látott, hiszen az Astra tömegáru, minden sarkon kett? áll bel?le, ezért nem részletezném. Talán csak annyit,hogy a csomagtere kellemesen nagy (500 liter). A kárpitok még mindíg nem koptak ki, csak a kormány, és a váltó kopott meg, bár a váltószoknyát nemrég újra cseréltem. A kasztni még mindíg rendben, nem rozsdásodik sehol, bár ez szerintem a 8 éves korig garázsban állásnak, törésmentességnek, és a gondos ápolásnak köszönhet?. Pl én minden mosásnál kimosom bellülr?l a sárvéd? íveket. (Általában az Astrák ott kezdenek rohadni). Negatívum, hogy a lökhárítókról málik a festék, bár ez a fényez? szerint a szar fényezés el?készítésnek tudható be. Mindegy, most újra lefújatom. Mindent összevetve én nagyon szeretem. Még ma is szép a fényezése, nem látszik rajta a kor. Soha nem hagyott cserben, mindíg megbízhatóan m?ködött, pedig bejártuk vele Németországot, Svájcot, Erdélyt és még sorolhatnám. Ha egyszer meg kell t?le válnom, fájó szívvel teszem majd, mert tartok t?le - a mai autókat elnézve - hogy mégegyszer nem lesz ilyen megbízható masinám, ami ilyen olcsón fenntartható. Sajna az értéke mamár majdnem egyenl? a nullával, köszönhet?en az országba hordott nyugati göncöknek. Ami vígasztal, hogy nem lopják már olyan szívesen.

- Kipufogó dob 4 évenként, középs? dob 9 éves korában, ezen felül csak fék csere, mikor elkopott. Vészjelz? kapcsoló, bár ez Astra betegség.
- Ja, és a m?szerfal világítást kb 50000-ként cserélni kell!

Dunaújváros Opel Penta (ott haverom a szerel?), majd kés?bb ugyanez a szerel? otthon javította szigorúan 15000-ként.

Fenntartási költség (9) Évjárat 1994
Előző autója? Következő autója? Még nem tom
Verdikt (6.8/10)

Opel Astra 1991 (1998 - 2003)