Autók » Opel » Astra (1991-2002)

Astra 1,4 16V

Megbízható, de nem szerethető

Ismeröstöl vettem, jó áron, aránylag kevés km, 2 légzsák, kihagyhatatlan ajánlat volt. Már akkor sem tartottam egy szép autónak, de a megbízhatósága miatt megtartom. Kicsi az amortizációja és az utcán nyugodtan ott merem hagyni casco nélkül.
Sajnos a karosszéria rozsdásodik, és a 16 szelepes motor hátránya az olajfogyasztás (kb 110.000 km-nél jött elő). Nem vészes (15.000 km-en 2 litert kell hozzáönteni), de mindig kell figyelni az olajat.
A motor egyébként jól megy (öreg dízel Passat után egy villám), városban sokat fogyaszt (8-9 liter), vidéken 6 l-el el lehet járni. Korzikai nyaraláson francia benzinnel 5,2-t fogyasztot.
A futómű bírja a magyar utakat. Nem spóroltam a gumival (nyári Pirelli, téli Vredestien), jól veszi a kanyarokat és sosem volt gondom a hirtelen megállással.
Ami még idegesítö, hogy ha esik az esö, akkor nagyon párásodik az utastér belülröl. Ha a pollenszüröt kivesszük, akkor ez csökkenthetö.

2007.07
Kipufogó a hátsó csonknál szétesett. Gyorsan leszedtük, megheggesztettük, hogy egy darabig még bírja, de azóta sem cseréltem.

2007.08
A világításkapcsoló szétégett, világítás elszállt. Nem gond, kicserélte a szerelő. Majd a következő is szétégett, majd még egy. Ekkor voltam utoljára annál a szerelőmnél, ugyanis a kapcsoló mögötti kábel okozta a hibát, amivel nem törődött és még mindig hetente cserélném a világításkapcsolót (utángyártott 7000/db). Na mármost csak teljes kábelköteget lehet újonnan venni (80.000). Irány a bontó, 10 cm kábel + vég, plusz egy eredeti, de használt GM világításkapcsoló összesen 5500 HUF, egy haver 6 üveg ászokért pedig megforrasztotta a kábelt. Azóta jó.

2008.02
A vezető oldali ajtónál a zárban megint szétment valami, nem fordul el a kulcs. Már nem érdekel, az anyósülés felől használom a központi zárat.

2008.04
Egyre jobban rohad a kaszni (10 éves elmúlt már), és a bal hátsó keréknél valami nyikorog. Zöldkártyán és műszaki vizsgán minden oké. Olajfogyasztás csökkent, 10.000 km-en fél liter.

- enyhe olajfogyasztás
- vezetö oldali zár elromlott
- elektromos ablak gomb elromlott (10 ezer szereléssel)

budapesti maszek, gyors, megbízható

2007.08
aztán elk*rvult, nem végzett pontos munkát és nagyon drága lett

Egy haver cseréli az olajat és a szűrőket. Szerencsére az utolsó 20.000 km-en nem történt nagyobb meghibásodás

Fenntartási költség (8) Évjárat 1998
Előző autója? passat 1.6td 1989 Következő autója? Ford Focus kombi vagy C-MAX
Verdikt (7.2/10)

Opel Astra 1991 (1998 - 2003)