Autók » Opel » Astra (1991-2002)

Astra 1.4 SE

Masszív 8szelepes

2012 januárban vettem 160000km-rel amit már az első pillanattól kezdve tudtam,hogy inkább 300-350ezer km,de mint tudjuk itthon az óratekerés néphagyomány.Az állapota érdekelt inkább mint a km.Este vettem(amatőr hiba)amit tudtam megnéztem rajta a többi másnap reggel derült ki,a kasztni majdnem minden eleme fújva volt már itt ott elüt picit,de 20évessen még elég jól néz ki így is.A küszöb,hátsó sárvédőív kombó már cserélve volt szóval roszda nem sok van rajta itt ott egy két sarok kivételével.A MOTOR:Nálam ez volt a fő szempont nem akartam 60 lóerővel szenvedni mert az előző daewoo-m 72lova nagyon megutáltatta velem az előzéseket:S a c14se-ről sokan ódákat zengtek pedig 82ló csak ami nagyon nem tűnik soknak,de amikor elvittem próbakörre már akkor érezni lehetett,hogy ez nem is olyan kevés,3 90kg körüli utassal is jól húzott.Miután hazahoztam,olajcsere,légszűrőcsere átnézés.Aztán kezdődött a tesztelés:
Motor:1.4 8szelep hengerenkénti injektor 1500-2000ig nyugis,2000-3000ig nyomatékos mint egy alap 1.6 kb.3000-4000én egy kis holt teret érzek itt olyan semleges megy megy de jobb ezen a tartományon hamar átesni 4000től viszont finom szívóhang kíséretével megjön a kis se blokk ereje és a kategóriájában igen kevés ellenfele van mind hangban mind erőben felülmúlja akár 10-15 évvel fiatalabb szívó társait.Volt már pár kis race,Astra c16se 100ló 120-140ig maradt el aztán onnan azért kapaszkodott vissza szép lassan,1.3 swift a oszlopon teli műszerekkel:) ő 2személyel én 3al 50-140ig végig a seggébe aztán hagytam hadd menjen pár mérés:0-100 óra szerint 11sec (195/55 R15-el)
80-120 3.ba:8,2sec végsebesség:kb.180-190körül lehet én 170et mentem vele egy kissebb egyenesbe 1x nem igen erőltetem minek..
Futómű:A gyári 175/65 R14el elég jól viseli a rossz utakat is de kanyarba nagyon dülöngélős,195/55 R15-el viszont sokkal feszesebb igaz kicsit pattogósabb is,de ennyit megér az,hogy stabilabb az útfekvés.
Fék:Gyári 236os szimpla hűtés nélküli tárcsa van rajta hátul dob,normális tempónál bőven elég,aki mindíg forszírozza annak viszon cserélni kell 256os duplafalura minimum.
Fogyasztás:Kicsit fura nekem,hogy eddig nem tudtam 6,5 alá vinni még hosszabb úton is pedig nincs különösebb problémája a blokknak viszont 8 fölé se tudtam vinni.Normál vezetés mellett 7 literből elmegy több embert megkérdezve ez mindenkinél ennyi.A gyengébbik 60lovas központis tény,hogy kevesebbet eszik 1 literrel(van a családban egy 5.5-6ból megáll mindíg)de azzal 80-90felett előzni nem egy nagy élmény..
Mindent összevetve aki akar egy megbízható kategóriájában erős,olcsón fenntartható autót az keresen egy SE-t (van ahol Si-nek írják).

- Generátorcsapágyak:3000Ft - Gyújtástrafó:8000Ft - A mai napok megfejtetlen apró rángatások... - + a kopó,fogyó alkatrészek(olaj,fékpofa)

CSAK magam szervizelem.

Fenntartási költség (8) Évjárat 1992
Előző autója? Racer 1.5,Opel Vectra A 2.0 8v Következő autója? A3,A4 1.9TDi,1.8T,vagy lehet maradok az Opelnél és keresek egy patika Astra GSi-t :)
Verdikt (8.4/10)

Opel Astra 1991 (1998 - 2003)