Igénytelen családi autó. Pont
Ez az elsõ saját kocsim. Két kisgyerekkel nagyon jó vétel volt. Minden belefér, kiskát, babakocsi, ruhák, konyhaajtó...
Vittem három mázsa faárut a tetején, Németországból hazahozta a teljes családi felszerelést egy úttal és a tetején nem volt sok minden. Akkor is vitte a 130-140-et az autópályán igaz azt csak az elsõ lejtõn lehetett elérni, viszont 8 körül beérte úgyis.
Most vegyesen városban, és autópályán használom, nem gyilkolva (ki akar száguldozni két kis csemetével a háta mögött), de megrakva is 7 alatt tudom tartani a fogyasztást nyáron, télen egy kicsit több, különösen városban. Teljesen városi használattal 8.5-öt is össze lehet vele hozni, de nyáron 6 alá is lehet menni.
Full fapad, csak két légzsák van benne mégis szeretem. Mindig is vonzottak az igénytelen dolgok. A kényelem meglehetõsen relatív, pl. én jobban érzem magam benne, mint a Mitsubishi Lancer kombiban, abban mindig fájt a hatám, de sógorom meg arra esküszik.
A kormány szervó nélkül is jól tekerhetõ, sõt szeretem is ezt a közvetlenséget. Ezt az autót még én irányítom, nem egy számítógép. Érdekes, hogy sokkal könnyebben tekerhetõ kis sebességnél, mint a Tipoé.
A sebességváltója tipikus opel, vagy tán rosszabb. Lámpánál mindig elõre bekészítem az egyest, mert három esetbõl egyszer nem veszi be, vagy csak alig. A Tipo váltója ezerszer jobb nála. A fokozatok rendben vannak, sehol sem húz, de még 150-et is lehet vele menni.
Persze csak ha az ember rendesen cserél benne olajat. Egyszer csak 12000 után tudtam elvinni cserére, hát a vége felé talán ha a fele pacit bocsátotta a rendelkezésemre az eleve is meglehetõsen szûkös keretbõl. 11000 után már 130-at is alig ment.
Egyébként tényleg tipikus családi autó, nyugalomra nevel, de arra nagyon jó, takarékos és az apró opelos bajokon (mûszerfal világítás, hátsó ablakmosó (nem hallottam még olyan kombist, akinek ment volna pár év után)).
Nem nagyon értem azokat akik új kocsit vesznek, fõleg minit.
Nekem 850eFt-ba volt német magánimportban. Kicsit rozsdásodik a szokott helyeken, de más gond nincs vele. Nem nagy ügy ha véletlenül meghúzom, és hátul a két gyerekülés mellé rövid távra még befér valaki. Ezt csinálja meg valaki egy kis Daewooval.
==== 2 év használat után 10 éves korában
Azóta is megvan és bekerülési költsége a redisztrációs adóvisszatérítés miatt 200 eFt-tal csökkent. Tehát még mindig nullszaldósan tudnám eladni, ha akarnám.
Tapasztalataim továbbra is pozitívak, baráti házaspár is vett azóta ilyen típust, lehet, hogy pont miattunk. A fogyasztás azóta is rendszeresen 7 alatt van, 100% Budapesttel persze 8 fölé megy, de ha van benne egy vidéki út, nagyrészt autópályával, akkor 6.5 körül fogyaszt, az átlag valahol 7 körül van. Észrevettem, hogy nem szereti a hideget, akkor többet eszik. Csináltam még egy Németországi oda-visszaköltözést, most nem volt semmi a tetején, ki 7.3 télen, vissza 5.8 nyáron, mindkettõ téli gumival. Mondjuk nagyon sokat számít, a 130 feletti minden kilométer per óra, 120-as tempóval simán 6 alatt tartható a fogyasztás.
Amúgy a sebességmérõ 60 felett 10-zel többet mutat, mint gondolom sok más autóban, gondolom ez valami hallgatólagos biztonsági megfontolás. Más autókban is így lehet, mert sokszor látom, amint 60-nal megyünk egy 70-es szakaszon, miközben az óra 70-et mutat.
Az elmúlt 3 év elég volt arra, hogy most már 1-esbe tudom rakni a sebességváltót, bár még mindig szeretem elõre bekészíteni, hiszen ki tudja. 3-5-ös fokozatok rendben vannak, de az elsõ kettõ az nagyon gáz. Mikor beülök anyám Yarisába, akkor a váltó mindig egy nagy katarzis.
A féket viszont szeretem. Igaz rendesen kell nyomni és már kívántam a pokolba hosszú túrák után, mégis nagyon jól adagolható. A fék tényleg erõhatással arányos és nem egy szöggel, mint a Yarisban vagy apósék Ignisében. Sokkal jobb érzés. A fékezéssel azért van egy kis baj mégpedig a puha futómû ami miatt bizony csúszós úton könnyû kanyarban megindulni, meg ugye ABS sincs, ezért én szeretek is nagy követési távolságot tartani. Kell is! Cserébe viszont nagyobb kényelem jut, amit néha fontosabbnak gondolok, fõleg ha utazom egy kicsit a Yarisszal, vagy az Ignisszel. Ennek ára a nagyobb óvatosság.
A szervótlan kormány bár közvetlen, és annyira nem is nehéz, simán tudok vele parkolni, de nõ véletlenül se vegyen ilyet, fárasztó napokon én is néha nehezen tekerem, fõleg, hogy sokat kell (4-et fordul faltól falig).
Parkolni nagyon könnyû vele. A háta függöleges, ponta addig tart, míg látom, az övvonal nem emelkedik, a fordulókör kicsi, szóval ha van egy fél méter, simán be lehet rakni a kocsit. Ráadásul nagyon szeretem, hogy fényezetlen lökhárító van, így simán lehet kocctól koccig parkolni. Ezt még Franciaországban szoktam meg, akkora butaság, hogy fölösleges "szépség" miatt lemondunk egy ilyan hasznos dologról és emiatt nagyon hely kell a parkoláshoz. Sajnos, most elromlott a sebességváltóban a tolatólámpa kapcsolója.
Az autó eddig gyakorlatilag hiba nélkül produkálta ezt a 3 évet, 9 éves korában megadta magát a gyári aksi, szerencsére volt olyan rendes, hogy a garázsban csinálta, és nem volt sürgõs dolgom, az eddigi szervízkiadások kizárólag olaj- és szûrõcserérõl szóltak, illetve egyszer a szilentekrõl, amirõl az utak tehetnek, illetve egy lakatosmunka (elõzõ tulaj) és egy karosszériaelemcsere (én).
Jelenleg zörög a csomagtér ajtaja, pár kísérletem a megjavítására nem járt sikerrel, de még nem adtam föl, mert különben a mûszerfalon nem zörög semmi.
Valószínûleg sok újat nem tudtam mondani, hiszen annyi van belõle. Egy ideig a miénk még nem lesz eladó, mert keret sincs másikra, meg igény sem. Úgy néz ki, hogy a rozsda elõbb fog végezni az autóval, mint a mechanika megadná magát. A lakatolás eredményeként csak a kerékjáratok szélén maradtak kisebb virágok, de a fehér lakkozás nem túl tartós, aki ilyen autót vesz jól nézze meg a fényezést!
Az autóban szeretem még azt is, hogy bár fapados, az ajtókon még kárpit van. Nem csúcsminõség, de mégsem mûanyag, emellett az autó egyszerûsége igénytelensége így két kisgyerekkel együtt nagyon hasznos.
Nekem nagyon bejött az autó különösen így a német magánimporttal együtt. hogy milyen lesz a következõ még nem tudom, de új nem az biztos. Eddig nagyjából annyi ment el súlyadóra, meg kötelezõre, mint a lakatoláson kívül szervizre.
========= 12 éves korában
Eltelt újabb egy év és most pár hónap híján 12 éves. A kép róla egy kicsit árnyalódott. Bár még minidg nagyon szeretem.
Most kezdtek elõjönni komolyabb hibák, bár a kor alapján talán nem is súlyosak. Vízpumpát feszítõgörgõt meg hidrotõkét kellett benne cserélni. A kora alapján rendben volna, de a futott kilométerek alapján talán még várhatott volna. Mindegy megvolt egy százasból olaj-, szûrõcserével együtt. Ennyit simán rá lehet költeni újabb autókra is, meg az értékvesztés most már alig valami. Igazából ennyi idõsen akár oké is lehet ez a dolog.
Amit nem szeretek rajta az a billegése és egyre jobban. Kényelmes a rugózása, de bizony érzem, hogy ha gyorsan kellene irányt változtatnom, akkor az nem biztos tökéletesen sikerülne. A kis nyomás amit csináltam vele jeges úton is ennek a kovetkezménye (meg persze az én hibám, szerencsére csak 70-nel mentem, rossz belegondolni, mi lett volna 90-nél).
Ettõl eltekintve még mindig jó autonak gondolom, nem kerül sokba, a fenntartása, minden belefér, és nem hagy cserben, a fenti hibák cseréje sem volt abszolút sûrgõs, de már hangjuk volt. Kicsit lehetne cstabilabb az útfekvése, és az 1-es sebességet bevehetné lazán is.
Zörgés még mindig jön a csomagtartó ajtóból, a nagyobb hibák után családi költségvetési és idõproblémák miatt nem tudtam foglalkozni. Újabb apró, csak néha hallható zörgések jöttek elõ az elsõ ajtókból, az egyiknél az üveg, a másiknál a borítás felöl, de csak nagyon rossz úton.
Még egy darabig megmarad, úgy két évig szinte biztos, utána majd meglátjuk.
Az biztos, hogy nem bántam meg, nagyon jó ez a régi Opel. Attól félek ilyen megbízható, hálás és igénytelen autóm még egy nem lesz.
- szilent 2db (130ekm)
- fékpofa (130ekm)
- Hátsó ablakmosó - azóta megjavult
- Mûszerfal világítás (alsó rész) (130ekm)
- Tolató lámpa kapcsoló a sebváltóban (160ekm)
- Vízpumpa (170ekm)
- Vezérműszíjfeszítőgörgő (170ekm)
- Hidrotőke (170ekm)
Valev László
Fóti út
Korrekt, nem drága, a cserélt alkatrészt mindig megmutatja.
Sokat beszél, mint a legtöbb szerelõ, de segítõkész.
Azért a csöpögések, kisebb elektromos hibák okát nem mindig leli meg. (még a Tipoból, az Astraval ilyen nem volt)
Fenntartási költség | (10) | Évjárat | 1996 |
Előző autója? | Tipo | Következő autója? | Még nem tudom, de használt lesz |