Autók » Opel » Astra (1991-2002)

Astra 2.0. DTI Caravan

Főnyeremény, 2.0.DTI Caravan

Sokáig kerestem a következő feltételekkel:
- kombi, síkba dönthető hátsó ülésekkel, munkához, családi autónak,
- dieselt, min.100LE-set,
- 1-2 éveset kevés kilóméterrel.

A kiszemelt kintről behozott volt, ismeretlen előélettel. Annyit lehetett tudni, hogy az eleje és a hátulja törött volt. Emiatt kellett cserélni a klímahűtőt és javítanom az intercoolert. :-(
Mivel a megbízható, megfizethető, lelkiismeretes szerelő kevés, mint erdőtűzhöz a vizipisztoly, ezért inkább vadtartásban amortizálom. Olajat cserélni és kisebb dolgokat megszerelni magam szoktam.

Hamar megkedveltem mert:
-megbízható,
-keveset fogyaszt (éghajlattól, terheltségtől, város-pálya arányától és a lábamtól függően 5-6.8l-es átlagfogyasztás,
-strapabíró.

Az enyémben gyári, kemény tömésű, erősen kagylós sportülések vannak. Aminek az ülőlapját pár hónap után meggyűlöltem, csak összezárt combokkal lehet ülni benne. Ezt szivaccsal tettem elviselhetőbbé. A háttámlája viszont tökéletes oldaltartású.
A jól összeszerelt beltér fantáziátlan, viszont az ajtókárpit és a műszerfal puha burkolatú, legnagyobb hátránya a szűk lábtér a középkonzol miatt, valamint a kevés rakodóhely. Bánat még, hogy az ajtózsebek palacktartói csak fél literesre vannak méretezve. A gyári telefonos rádiósmagnó vacak, ezért lecseréltem egy bluetooth-os, cd-s rádióra, ami a gyári hangszórókkal megfelelően szól. Kár, hogy a rádió fénye és a reflektor visszajelzője nem halványul a műszerfal világítás mérséklésével.
Télen lassan melegszik, ehhez a motorhoz az 5-ös váltó kiosztása jó, de simán elbírna még egy fokozatot. A futómű kitűnő, az ABS elnagyolt. A hátsó felfüggesztés hidas kialakítása (pár más autóhoz hasonlóan) miatt, terheletlenül a gumit belül kagylósan koptatja ki. E miatt zajos tud lenni a beltér.
Többször felmerült a chip-tuning, vagy inkább az optimalizálás gondolata, de az ellenérvek mindig felülkerekedtek.
Mára a 120ekm hatására a motor jóval hangosabb lett, ennek ellenére nem kell olajcserék között utántölteni és hidegben is indul.

Összességében nagyon szerencsés vagyok vele, nem bántam meg.

- -1db izzítógyertya, az összes ki lett cserélve (kár volt) Opel szervízben 24eFt-ért,
- -külső hőmérő jeladó 3-4eFt, Opel szervízben,
- -mindkét összekötő stabilizátor, sk., ~4eFt/db,
- -klímakompresszor mágnestekercse, 30eFt-ért gyorsan Opel szervízből, magánklímás cserélte ~10eFt,
- -Klímahűtő 25eFt + ~13eFt szerelésért,
- -féktárcsák felszabályozása, + gyári új fékbetétek, szereléssel ~43eFt,
- -intercooler felújítása sk.
- -manapság a kuplung félúton zajos, valószínüleg a kinyomócsapágy, plussz enyhe hangot hallat a váltó nyelestengely csapágya,

Szervíztapasztalataim ennél az autónál szegényesek, az izzítógyertyákat és a hőmérő jeladót a tatabányai Opel szervízben cserélték ki. A megbeszélt időpontban fogadtak, gyorsan elvégezték a munkát és az előzetes árajánlathoz tartották magukat. Mivel én a váróban vesztegeltem, így csak remélhetem, hogy ki is cserélték.

A fékeket egy független szervízben cserélték ki 8eft-os előre megbeszélt munkadíjért, a kéziféket nem állították be. 2-es osztályzat

Az első klímaszerelő tudománya megállt a feltöltésnél. Az apró lukak miatt kb 2 hónapig volt használható a klíma. 1-es

A második klímás nagyságrendekkel hozzáértőbb volt, mindamellett olcsóbb is. Gyengéje az időbeosztás. 9-es

Fenntartási költség (8) Évjárat 2002
Előző autója? 2105 Következő autója? erős kombi
Verdikt (6.9/10)

Opel Astra 1991 (1998 - 2003)