Autók » Opel » Astra (1991-2002)

Astra 1.6 16v Club

A fekete szépség

Életem első autója volt, szóval nem tudtam nem szeretni, valójában egy szappantartónak is örültem volna 4 kerékkel. Akárhogy is, elsőre BMW-t kerestem, mint a legtöbb 20-as évei elején járó sportos fiatal. Végig is jártam a kereskedéseket a környéken, de miután akkoriban csak lefingott romokat találtam, rájöttem, hogy bölcsész diplomával nem nekem valók a szerelgetős autók. Ekkor szólalt meg egy racionális hang, a apukám személyében: "Miért nem veszel Astrát? Nekem is az van" És tényleg, már az ő autójába is beletettem 15000 km-t és sosem hagyott ott az út szélen. Oké, de nincs benne annyi tűz, mint a Bömösben... Gondoltam én naívan, amég meg nem ismertem ezt a 16 szelepes csodát. Nincs ikerlámpa, ráadásul elöl kapar, de ha odalépek, szedi a lábait, vagyis már nem, mert sajna összetörte egy figyelmetlen alak, mégis az a puha plüss kárpit, a lágy rugózás, a jéghideg klíma, és a mindent felülmúló csomagtér örök emlék marad. Akárhogy is, a töréstesztje éles tapasztalatok alapján jó, mert annak ellenére, hogy szerintem minimum 70-el szálltak bele, ép bőrrel sikerült megúszni.
De jöjjenek inkább szebb emlékek... Kempingezéskor a két sátor, a tárcsa, 4 főre ellátmány olyan kényelmesen elfért, hogy az utastér teljes egészében megmaradt tespedésre. Persze, nem a 2 méteres emberkék tespedésére, de az én 175 centimnek bőven elég. Olyannyira, hogy a túrán inkább a kocsiban aludtam, mint a sátorban. (ez nem puhányság, csak őriztem a gépet...)
Az igaz, hogy sokak szerint a futómű nem "jól rugózik" hanem kegyetlenül támolyog, de nem szeretem a modern kocsik fakordéhoz hasonlatos pattogását. A váltót is érik kritikák, hogy pontatlan, és tényleg nem is egy versenyautó szint, de nekem meg a Suzuki Stift váltója nem tetszett, sőt, 524TD BMW-t is vezettem olyat, aminek annyira ki volt menve a kulisszája, mintha híg pacalban kavargatnék fakanállal. A rozsdáról szőtt pletykák is igazak, hátsó sárvédők, plusz a tanksapka környékét meg kell nézni, biztos lesz. Az üzemanyag-szivattyút viszont én nyírtam ki az etanolozással. Alapjában véve bírja a kocsi, sőt kicsit harapósabb is, de az alkohol agresszív anyag, előbb-utóbb, valami a kárát fogja látni... Van itt még olajfogyasztás, ami ecotec jellemző, és kötelező vezérmű csere szíjal, görgővel, tokkal, vonóval, 60000 km megtétele után, vagy 5 évente. De ha megkapja a megfelelő karbantartást, kimegy a világból is
Mindent összevetve nem bántam meg, hogy Astrát vettem, szerethető, élhető, megbízható és biztos vagyok benne, hogy olyan veterán lesz a típusból, aminek utánafordulnak az utcán, mert most még sok van belőle, de ha az utolsó melósok is leteszik, már csak az emlékeinkben fog továbbélni a 90-es évek eme szelete.

- Szélvédő beázott, akkumulátor, generátorszíj, üzemanyag-szivattyú, gyertyakábelek, gyertyák, kopó-fogyó alkatrészek, rozsda

Solymosi autószervíz, Kiskunfélegyháza

Fenntartási költség (8) Évjárat 1997
Előző autója? Következő autója? Sierra
Verdikt (8.3/10)

Opel Astra 1991 (1998 - 2003)