A néhai szürke
A néhai szürke
Nissan Micra, 1992, a régi, szögletes széria utolsó eresztésébõl. Szürke és kétajtós. L (loser) modell, mûbõr ajtóbéléssel és négy fokozattal. Kevés híján negyedmillió kilométert ment, amíg egy csapat degenerált falkavadász degenerált kopója az útra kiszaladván tömeges vészfékezést nem okozott. Aminek a végén én voltam, elõttem meg egy bazinagy Renault, abba zuhantam bele. A Micra ezzel kikerült a forgalomból (de részei tovább élhetnek – és ha igen, be is számolok róla).
Milyen autó volt? Kicsi, csak négy gyereket hordtam vele (közép-) iskolába minden reggel. Télen bizony megette az öt-és-fél litert is száz kilométeren, nyáron alig ötöt. Lehajtott hátsó ülésekkel belefért tizenöt salátásdoboz, meg még én is. Baja, valami fagyás miatti hûtõvíz-szivárgáson kívül százezer kilométeren át sose volt. Csak ment, hangosan és kicsit imbolyogva, de a világ végére is. Tudom hogy gyakorlati esélye nem sokaknak van arra hogy hozzájussanak egyhez, de ha mégis: ajánlom. Ma tört össze, és nagyon fáj. Ez van.
- Semmi. Valami kis hûtõvíz-szivárgás volt a vízpumpa felõ. Ideje volt pumpát cserélni, amúgy is. Kétnapi fizetésembõl megvolt a csere, vezérmûszíjjal együtt. Semmi más – ja, elsõ kerék gömbfej, egyszer. Itt rosszak az utak. Olajat meg effélét én szoktam cserélni. Vizsgára kis foltozás kellett a küszöbön. Azt szerelõ csinálta, a többit én.
Irreleváns. Messzi ország messzi vidéke.
Ez is irreleváns. Nem messze a másiktól.
Fenntartási költség | (10) | Évjárat | 1992 |
Előző autója? | Ka | Következő autója? | Micra (K 11) |