Autók » Nissan » Almera (2000-2007)

Almera 1.5 dci

falusi traktor

Kezdem a vásárlással: Elkezdtem Népítéleteket olvasni, mit is vegyek egy imádott Fiat után. Lehet hurrogni, de pár100ezres kategóriában nincs teljesítményben/kényelemben párja! Sajnos a fogyasztása rossz volt,(mai autóknál tök természetes a 8l-es benzin zabálás) és a kasztnia elszállt.
Én Népítéletben vadásztam a sok vezetett kilométert, és megnéztem milyen autója volt az ítésznek előtte, vagy mire vágyik ez után. Pl egy német autó mániás, ha bármi mást szid, az nekem nem hiteles. Ha Mitsubishije volt előtte, nem mérvadó, ha lelomház egy Nissant...stb. Addig tudományoskodtam a kérdést, hogy nekem a Niss. Almera lett a leg ideálisabb választás. Annyira nem trendi,nagyon fapados, presztizs-felár nélküli, hogy a pénzemért a legvalószínűbb, hogy itt csak az autót számolják fel! :)
És igen, egy 2004-es, 2005-ben forgalomba helyezett, végig magyar, egy tulajos gépet kaptam, hihető 150 ezer km-el, 400 ezerért. A kereskedésekben, a testvérei kiglancolva 6-700 körül mennnek. Ez egy kicsit ütött-kopottka, de én karc és légyszar igénytelen vagyok....ha pénzről van szó, a másik serpenyőben.
Beültem, és hazavezettem. 250 Km-ert.. és megbántam. Nálunk falun, a traktor a diesel, hogy felejthettem el! Ez meg még piros is!!!! De még az sem, egy speciális, csak e típusra jellemző "fos bordó" metál...pedig vannak szép bordók is másoknál... és Diesel, mintha szántanék! Tele fapaddal a Fiathoz képest ergonómia hiánnyal, nem beszélve a menetdinamikáról. Úr Isten mit vettem!
Hazaértem, a feleségem szinte pizsiben beleült, mentünk egy kört, vezette, s imegyen szólott: Végül is szép, meg jó is! (elsőre kezes jószág volt neki vezetés terén)
Mondtam neki:
- jó hogy örülsz, de ez egy Diesel!
- az mit jelent?
- hát nem érezted amikor vezetted?
- nem!
És innen tudtam, sínen vagyunk. Ha neki nem okozott traumát, akkor semmi baj! Engem idegesített, a traktor morgás a belső szerveimben, ő észre sem vette.
Vásárláskor elhallgatták, hogy pocsékolja az olajat. Nem eszi, hanem utána olvasva, hogy 150-nél illik a siklócsapágyakat kicserélni, megvilágosodtam: a simeringnél fossa az olajat, fasza! Mivel én javítom az autóinkat, majd ezt is szétkapom. Motor ki, 6-7 ezer egy csapágy garnitúra, 3000 a simering, de ha már satupadon a blokk, vezérmű szíjat is cserélek, meg kuplungot..majd! Mert ez egy diesel! :) Megvárom a jó időt, addig 1000 km-enként 1l olaj :) 100 km-enként 5l üzemanyag, mert ez egy diesel! :) 120 km/h val dinamikusan bárhová, bármikor elmegy. Az agyon sztárolt Bravámat 140-nél visszadobtam 5.-ből 3.-ba és kiugrott a seggem alól úgy előzött, 190 km/h volt a vége. Ez nem előz úgy, és azt sem tudom mi a vége, 140 elég volt idáig vele... biztos menne még. De már nem is feszít az érzés, ettől mást kapok cserébe. Nyugalmat, megbízhatóságot.
1 éve használom, 20 ezer km. Azért írtam a teljes futását az én használatomban, mert ahogy látom egy klíma javításon, meg kopó alkatrészek cseréjén kívül nem nyúltak hozzá. A nagy javítás, az rám vár. De 160 000-nél ez semmi, az alkatrészek 100-alatt lesznek a motorhoz, na meg pár nap szerelés. Gondolom szerelőnél az egy másik százas lenne...vagy ismerve a pénzéheseket 200...

- légszűrő tartó bak, főtengely csapágyak, szimeringek, kuplung,

Otthon az udvaron.

Fenntartási költség (10) Évjárat 2004
Előző autója? 1.6 Következő autója?
Verdikt (7.2/10)

Nissan Almera 2000 (2002 - 2007)