Autók » Moszkvics » Aleko (1986-1999)

Aleko 1.6 Lada motoros

Rozsdásodó csatahajó

Háromévesen vettem és egy kispolszkiból ültem át ebbe. Hirtelen óriási nagy belső tér, iszonyú nagy csomagtartó, csend, biztonságérzet, erős fékek, jobb világítás és több erő...ezek voltak az első tapasztalataim. Évek múlva pedig: erősen hajlamos a rozsdásodásra, lassan gyorsul,a szivató gobja nem teljesen tolható vissza, ezért a kontrollámpa folyamatosan világít, elektromos szempontból mindig akadt bütykölnivaló rajta. A fogyasztása városban kb. 9 liter, országúton kb. 6,7-7,7 között mozgott. A kilátás jó mindenfelé, az ülések kényelmesek, menetközben sem túl zajos kivéve 130 felett. Megszokást igényelt a hosszú orra de egyben biztonságérzetet is adott. Egyszer jött belém egy Audi 100-as, hát...szarrá tört az Audi eleje,(lökös, fényszórók, index, motorháztető, hűtő, első sárvédő) alig bírt kiszállni a taxis, mert az ajtaja is megszorult:-) az enyémnek meg csak a hátsó sárvédő horpadt be! Orosz anyag... az alkatrészből is érdemes a gyárit megvenni, mert azok sokkal! strapabíróbbak mint az utángyártott termékek. Összességében strapabíró autó, csak marhára rohad szegény...ez is orosz jellegzetesség. A gyári 165-ös gumik helyett érdemes szélesebbeket tenni rá (az enyémen 185/70-es volt), mert így jóval stabilabb lesz kanyarban is. Utazósebessége kb. 120-130km/h, efölött már zajossá válik és nehezen lehet megállni vele. Nálam a vége 160km/h volt, de itt már instabillá válik egyenesfutásban is! A gyári hangszórók borzalmasak, érdemes lecserélni erősebbekre+ két hátsó ovált hátulra. Földúton sem érzékeny, mivel a hasmagassága is tűrhető.A csomagtartó tényleg nagy és jól pakolható, főleg ledöntve a hátsó üléseket(sík tér!!!).Jól terhelhető, strapabíró igavonó, igazi orosz autó.Ötévesen teljes külső fényezést kapott és a sárvédő-A oszlop találkozásánál ki lett kenve (kérésemre) sziloplaszttal, amit érdemes megcsinálni ugyanis így hosszú évekkel meg lehet az élettartamát növelni az elemeknek. Persze csodák nincsenek, a többi részen sajnos kezdődött a rügyezés...Végül 9 évesen adtam el, mert unalmassá vált a sok szerelés, mert pl. elektromos hibákat a legváratlanabb helyeken és időpontokban tudta produkálni. A műszerfal is hajlamos a zörgésre, a rádió rögzítése sokat javít a helyzeten, mert a gyári rögzítés gyenge.Ettől függetlenül aránylag igénytelen és olcsón fenntartható autó. A sok törődést meghálálja, csak olyan ember vegyen ilyet, aki szeret javítgatni éjjel-nappal...:-))

- Féltengely gumiharangok, féltengelyek, Km óra, lengéscsillapítók, hátsó fékerőszabályzó, hőgomba, önindító, ablaktörlőmotor, hátsó fékmunkahengerek,biztosítéktábla érintkezései,

Pilisvörösváron egy ismerős autószerelő. Megbízható.

Fenntartási költség (6) Évjárat 1994
Teljesítmény (4) Km vásárláskor 42000