Autók » Mitsubishi » Colt (1984-1988)

Colt 1,3

Néha a kevés is elég, ha az viszont garantált

Rövid ideig volt egy ilyen ´kocka´ Colt-om, ráadásul a svájci típus, aminek komolyabb környezetvédelmi kitételeknek kellett megfelelnie akkoriban. Részben emiatt is, e típusnak elég bonyolult karburátora van, a vákumcsövek valóságos dzsungelként terültek el a karbi körül a motortérben. Gyárilag fix katalizátoros volt. Eredetileg svájcból hozták be, ahol egy idősebb hölgy nyomatta pár évig, itthon szintén hölgy tulaj hajtotta. No meg is látszott rajta..
Sajnos mint utólag kiderült mindenen spórolt előző gazdája, ennek megfelelően nekem is jutottak bőven szereltetni valók az autón, hiába volt rövid ideig nálam. Bár olcsóbban vettem 180e Ft körül, vagy kétszer ráköltöttem még az árát kevesebb mint egy év alatt - az átírást is belevéve. A karburátorra nagyon érzékeny volt, beállítatlanul 13 litert evett városban, sok kínlódás után mikor végre ki lett tisztítva és pár alkatrész cserélve benne, - valamint a vezérlés utánállításával - azonnal lement 7,5-8 liter köré. (Komplett kipuff cserével talán lement volna 7-re) Sok szerelő el se válallná a karbi javítását, annyira bonyolult a sok csőtől. (ez valami utolsó szériás speckó darab volt). Valójában egy alsó-középkategóriás autónak mondanám, a mérete csalóka. Kívülről olyan kicsi-közepes, belülről jó tágas, nagyon kényelmes autó. Némileg a nagy átlaghoz képest alacsonyabban van a padlója, több magasabb járdaszegélyen fenn lehet akadni vele, erre jó ügyelni. Cserébe viszont kanyarban stabilabb - feltéve ha jók a lengéscsillapítók. Semmi extra nem volt benne, talán csak az elektromos napfénytető, ami klíma hiányában szinte megváltás volt. Letekerve az első ablakokat plusz a tetőablakot egész jó kereszthuzatot lehetett csinálni, így kibírni a nyári hőséget is. Érdekes módon az oldalablakok sima kézzel tekerősek voltak, míg a visszapillantók viszont elektromos állításúak (Talán hogy esőben ne ázzon el a vezető keze?) Mindezzel együtt minden kezelőszerv kézre áll benne, látszik hogy kivan találva, kiforrott japán technika. Szerettem, legfőképpen kényelme miatt. A servo kormány ugyan eléggé hiányzott, örült módon kelett körbe-körbe kapkodni a kormányt, de végülis ez megszokható. A hátsó ülések előre hajtásával is már jobb pakolhatóságot kapott az ember, az amúgy nem kicsi csomagtér miatt. Viszont a hátulja - a 3. ajtaja - merthogy nekem 3 ajtós volt - eléggé hosszan lejt, néha ez gondot okozott, mert hátul a csomagok kiütötték volna a hátsó szélvédőt. Aki nem csodát vár egy autótól, hanem hogy az autó viszont amit tud azt jól tudja akkor ajánlom neki. Sajnos alkatrész egyre kevesebb van már hozzá, sok Mitsu szervízből elhajtottak hogy ilyen régi vashoz már nem tartanak alkatrészt - ennek ellenére idén még nem akadtam gondba emiatt (2006-ban). Viszont már jópár szervízt meg kellett járnom pl az alapvetőnek mondott lökhárítók után..

- karburátor, szokás dolgok cseréje (gyertyák, légszűrő, olaj, olajszűrő, ékszíj), lökhárítók, kipuffogó, vezérlésbeállítás

Fenntartási költség (4) Évjárat 1987
Előző autója? Következő autója?
Verdikt (4.6/10)

Mitsubishi Colt 1984