Autók » Mitsubishi » Carisma (1995-2003)

Carisma 1.8GDI

Színvonalas tartalom, jellegtelen forma

Nem kifejezetten ezt a tipust szerettem volna vásárolni, de mindenképpen japánt. Előtte egy Coltom volt, de Lancer és Galant tulajdonos is voltam, így szinte predesztinálta a sors, mivel már csak ez az egy tipus maradt ki a három gyémántos gyár személyautó kollekciójából (kivéve Sigma). Vásárláskor az állapota jónak tűnt és az eladó is egy javakorabeli műszaki értelmiségi, elbeszélése alapján odafigyelt a gépre és amennyiben hibát észlelt, javította. Sajnos az idő és az autópályán töltött kilométerek a motorháztetőn és az első spoileren, sok ,apró, kavics felverődés formájában hagyták meg lenyomatukat az utókor, konkrétan az én részemre. Ezek fényezésre kerültek, nem volt olcsó , de újra régi fényében tündökölhetett a Carisma. Ami szimpatikus volt az a motor és a futómű stabilitása , ami nem, az az alulkormányozottság és a váltó. Bár ebben a tipusban japán váltó volt, de hosszú uton járt és zajosan. A GDI motort sokan dizelnek gondolják, pedig egy Renault által fejlesztett direkt benzines, nagyon starpabíró, a konkurenseknél kevesebbet fogyasztó, bár kicsit több kormot "termelő" agregát. Viszont ha "megbetegszik" sokba kerül a gyógyítása. Bő egy év használat után derült ki,hogy az egyik gyertya nem is belevaló és még így is ment, csak többször nehezen indult. Sokan szídják a váltóját, jogosan, mert aki nem GDI vagy az 1.8-as 140 Le-s változatot vásárolja meg, annak a váltója is Renault... Az eredetvizsgánál derült ki, hogy az általam vett példány ráadásul még a sport felszereltséget kapta, meglehet ezért volt ilyen stabil a futóműve ( bár a Renault "hatás" miatt többször apróbb javításra szorult ). Továbbá a többi GDI változathoz képest ez 10,0 sec helyett 9,4 sec alatt érte el a 100 Km / ó sebességet.Ráadásul a nyomatéka is jóval nagyobb a "hagyományos " Japán motoroknál, kifejezetten hosszú autópályás utazásokra is alkalmas volt. Bár ez a tipus már nem originál Japán , mivel Hollandiában készült Renault kooperációval,érdekes módon az összes eddigi Mitsubishim közül ezzel volt a legkevesebb problémám. Árához képest igen magas a felszereltsége . 1997-es évjáratban már 4 légzsák, elektromos ablakok, elektromos tükrök, klima, fedélzeti kompjuter stb. Hibaként még esetleg a "szöszölö" üléskárpitot tudnám felhozni. Ma már nem gyártják ezt a kifejezetten középkategoriás limuzint.

- Többszöri szilent csere, merevító pálca cseréje az első futóműben, bal első ablakemelő kapcsolo csere, első fékbetét+ féktárcsa csere, egy izzó csere, gyertya csere

Csepel

Fenntartási költség (7) Évjárat 1997
Előző autója? colt Következő autója? civic
Verdikt (6.1/10)

Mitsubishi Carisma 1995 (1995 - 1998)