Autók » Mitsubishi » Carisma (1995-2003)

Carisma 1,6 GLX sedan

Olyan, mintha japán lenne...

Használtan vásároltam egy sedan Mitsubishi Carismát (1.6 GLX, 1997 aug.) Kereséskor a 1.5 milliós keret volt amiből választanom kellett. Beültem, belöttem az ülést, beállítottam a kormányt. A váltó, kézifék minden nagyon kézre állt. A tükrök kifejezetten jók. Nagyon könnyü vezetni, akár elsöre is, azóta többek próbálták már és mindenki mosolygott amikor kiszállt.
Szerintem kifejezettem hosszútávú utazásokra tervezett autó, a méteréhez képest jó a helykínálata a hátsó traktusban is, négy átalgos embernek hibátlan, az ötödik lehetőleg legyen kisebb. Sedán létére jó a csomagtartó pakolhatósága, bár a tartószerkezet a csomagok közé csúkódik.
Fogyasztása: autópálya 130-160 km/h utazónál 7-8 liter, autóút (90-110km/h), 6-6.5 liter, város 8 liter. Hajtva és télen + 1-2 liter. Eddig min. 6 literes, max. 10.5 literes fogyasztást mértem egy tank alatt.
A motorja (1.6 16V 90 LE, 143 Nm) igénytelen, pörögös fajta, olajat csak tényleg minimálist eszik, a 10.000 kmenként 0.5 litert kell tölteni bele. Még nem volt vele gond, azt mondták 250.000 kmnél kell majd olajat váltanom 10W40-re, de utána is lesz még benne 200.000, azt 450.000 körül jönnek csak a gondok.
Dinamika érdekes mintha turbós lenne, van a 4000 alatti élet és a 4000 feletti. A gyorsulás 4000-ig egyenletes, aztán ugrik gyorsan leforog. A kaszni 1080 kg, egy ilyen motor nekem elég hozzá.
A futómü egy érdekes dolog, a mai autókhoz képest hangos szerintem a nem megfelelő hangszigetelés miatt. Minden kis és nagy rücsköt hallani benne főleg hátul ülve. Nagyobb sebességre, jó minöségü utakra tervezték szerintem. Kanyarban viszonylag semleges, először tolja az orrát, azt csúszik a segge is.
A fék (elöl tárcsa, hátul dob) nagyon kényelmesen adagolható, egy Borához képest gyenge, egy Astrához képest király. A gyári fékbetétek túl puhák, a ferrodolosak jók. A tárcsa még jó, de ez már a harmadik betét rajta és egyben az utolsó, azaz a betétek kb 40.000 km-t bírnak, a tárcsa meg 120.000-et.
Fenntartása teljesen átlagos, vagy az alatti talán egy picivel. A kopó alkatrészekböl van választék hozzá, "eredeti" japán, német, olasz és angol.
Városban macerás vele forgolódni, nagy a fordulóköre. Parkolni meg kellett tanulni vele, de nem lehetetlen feladat, mert jól kilátni belőle hátra, a tükrök jók és nem is túl nagy autó. Az átlagnál a kormány nagyobb méretű, kényelmes kialakítású, de a karima csúszós, kell rá valami.
Egyszer hagyott cserben, nem minden előjel nélkül. Nem indult elsőre ahogy szokott, csak egy kis pihenő után. Megnézettem nem tudtak biztosat mondani, mert a villamosságis kollégánál természetesen pöccre indult. Három nap múlva véglegesen megadta magát az indító motor. Be kellett lökni, szerencsére melegen.
Most jöttünk vissza vele egy európa körútról 4951 km-t mentem vele 2 hét alatt. Semmi nem rontotta el nászútunkat, pedig most kapott rendesen, tényleg megbízhatóan viselkedett. 2 dl olajat evett, pedig a németeknél dimbes-dombos részen is vitte a tartós 180-at és tényleg megy óra szerint 205-öt.(GPS szerinti 195) Utazó sebességei 140,160,180 km/h, ilyenkor a rezonancia épp ideális és csendben lehet haladni. Hála a jó gumiknak.
Télen, nyáron is kifejezetten megbízhatónak és kényelmesnek mutatja magát. Összességében nekem bejön, még a városi használatban is. Akinek eddig még csak német autója volt, egyszer probáljon ki egy japán autót is, könnyen lehet, hogy meg fog lepődni, mint én is.

- A kötelezö szervízhez kellett:
- Olaj 5W40 + szürö 10.000 HUF,
- Légszürö 2000 HUF,
- Hátsó fékbetétek, szabályozás 19.000 HUF,
- Vezérmüszíj, görgök, benzinszürö 38.000 HUF.
- Egyéb kopó alkatrész:
- Új nyári gumik (Nokian NRHi) 65.000 HUF 185/65/R14,
- téli gumik (Nokian)felnistöl használtan 25.000 HUF.
- Tényleges hiba:
- A francia gyártmányú indítómotorba belesült az egyik kefe, villamos kolléga szerint gyári hibás volt, javítás 10.000 HUF.
- Bal hátsó lengőkar silent tényleg típushiba lehet.

Kocka Laci, "ismerös" autószerelö, megbízható, pontos.

Devecseri Gábor - Ékes-Autó Györ, segítökész, megbiztó, de az elözetesen megbeszélt ár kétszeresét kérte a végén. (2 alkalommal is)

Fenntartási költség (7) Évjárat 1997
Megbízhatóság (9) Vezetett km 22000
Előző autója? Következő autója? Még nem tudom, de ha lesz valami Mitsu...
Verdikt (7.6/10)

Mitsubishi Carisma 1995 (1995 - 1998)