Megbízható kamuJapán
Első autóm, 2000es évjárat faceliftes, még egyetemista koromban vettem 230ezer kilométerrel, 13évesen. 500ropit adtam érte, rá is költöttem kb 2-300ezret az első évben, igaz ebben a vezérlés,a klíma feltámasztása(nem bontott alkatrészekkel) na meg a futómű is benne volt.
Kezdjük a pozitívumokkal:
Végtelenül egyszerű és nyúzható autó. 4év alatt 70ezer kilométert tettem bele, most fordul át a 300ezernél a számláló. Ez idő alatt 1x sem hagyott cserben, ha nem számoljuk, hogy egyszer lemerült az akksija. A motor kifogástalan, 10 ezrenként megis kapta a törődést, olajfogyás minimális. Igaz nem egy erőgép és a hosszú váltó miatt kínszenvedés a gyorsulás a piros lámpa utáni megindulásnál.
A másik a helykínálat, na nem a lábtérben. Közel két méter vagyok, szóval a mögöttem ülőt sajnálom. A lényeg a csomagtartó és az 5ajtós kivitelség. Nem egyszer vitt le engem meg 4 haveromat fesztiválra csomagokkal együtt, vagy a családot a Balatonra. Előre döntött hátsó ülésekkel vittem már tv-t, fotelt, szobabiciklit. Sőt aludtam is benne!
A harmadik a fogyasztása. Országúton 80-90es tempónál a rekordom 5.3L. Városban meg 130nál azért elkéri 10körülit.
Negatív:
Hiába a remek motor, ha a többi gagyi. A kényelem egyenlő a 0ával, akár elől, akár hátul. A legrosszabb viszont az, hogy a váltó francia. Konkrétan egy megane váltó. Egyszerűen undorító, nincs jobb szó rá. Akár mennyit költöttem rá, rövid időn belül újra összefosta magát. Használható, viszont folyamatosan szorul az egyes meg a lüki. Vezetési élmény így szintén 0. Alapból max a márka japán, valahol hollandiába szerelték össze.
A másik a futómű. Vásárlás után kilett cserélve pár dolog, szilentek, stabpálcák, szokásos. Onnantól kezdve hideg időben folyamatosan kopog a jobb első kerék felől valami. Az elején elég ijesztő volt, olyan a hangja mintha épp kiakarna szakadni. 3 szerelő nézte meg, de nem sikerült rájönni, viszont a hangon kívül nem produkál problémát, így ezzel télen együtt élek, amint bemelegednek az alkatrészek abbahagyja.
Egy másik rejtélyes hang a jobb hátsó futóműből jött, néha kattogó hangot adott főleg kátyúknál. Egy alkalommal azzal hülyéskedtünk, hogy addig megyünk Ausztriában amíg nem halljuk a kattanást, hát eljutottunk Bécsig és nem az autópályán... de hagyjuk is a magyar utakat, ez egy vidám írás. Egyik kerékcserénél vettük észre, hogy a rugó aljából levan törve egy darab.
Sajnos a műszakin már jelezték, hogy két év múlva tuti nem megy át, annyira eszi az alját a rozsda, kb mindenhol.
Gondolkodtam az eladásán, de arra amire használom tökéletes, futkosni a városba, néha leruccani balcsira, bár egy tempomat hiányzik. Filléres autó, valószínűleg én viszem az utolsó útjára.
- Korából és futásából adódóan kevés dolog van amihez nem kellett nyúlni. - Szokásos kopó alkatrészeken kívül a váltórudazatpersely,trafó 2x, ablakemelő kapcsolók kb 3x, már ki sem cserélem. Futómű. kipufogódob meg az egész cső a végéig.
Legtöbb dolgot Öcsém megcsinálta, a többit Miskolcon a Derbyautó, jófejek és gyorsak.
Fenntartási költség | (10) | Évjárat | 2000 |
Előző autója? | – | Következő autója? | Valszeg valami igazi japán |