Autók » Mitsubishi » Carisma (1995-2003)

Carisma 1.6 Classic - 2003

Kedvenc családi autónk

Mivel nagyon szerettük, így most egy hosszab ömlengés következne, de ezt megpróbálom visszafogni, tényszerű dolgokat összeírni.
Először is kényelmes, különösen a vezető üléshelyzete állítható be prímán, pedig a kormány csak fel-le állítható. A csomagtartója bőven elegendő, nyaralásra, sítúrára pedig tetőboxszal egészítettük ki, hogy kényelmesen elférjen a család mellett a töménytelen mennyiségű csomag is. Nagyon előnyös az ötajtós forma, az ülések döntésével hatlamas méretű tárgyakat - tv, hűtő, miegymás - képes elnyelni kétszemélyes üzemmódban.
A futóműve: érezni rajta, hogy a megjelenésekor erősen középkategóriás volt - mára az alsóközép nagyobb darabjai befogták a méretét - az igényes, mindenhol független felfüggesztés (hátul többlengőkaros) precíz úttartást és kiváló útfekvést eredményez. Egy kicsivel lehetne kényelmesebb a feszesség rovására, legalábbis a magyarországi utakon előnyösebb lenne. Máshol Európában már nem, ez azonnal érezhető volt a határok átlépésekor, persze ny, d-ny irányban. A kormány megfelelő erőszükségletű, könnyen tekerhető parkoláskor is, és elég jelzést szolgáltat vissza az útról.
A motorja egyszerűen kiváló, ami nem elhanyagolható tényező. Persze egy szívó 1,6-os (16 szelepes, japán) mindenféle kunsztok nélkül csodára nem képes a közel 13 mázsányi tömeggel, de teszi a dolgát, rendesen húz igen széles fordulatszám tartományban, és mellé nem fogyaszt sokat. Autópályán normális haladás mellett lehet 7 liter alatt tartani a fogyasztását - ezt gyakorlatilag 140-es tempóig tudja -, utána sem szalad az egekbe. Nekünk alaposan megpakolva, hegymászással, síboxszal erőltetett haladással egyszer sikerült 8l-ig feltornázni. A városi, dugókkal terhelt forgalomban persze ez nem igaz, ráadásul hegyen lakunk, úgyhogy gyakori rövid távú használat (ez állandó hegymászást is jelent) mellett 8-9 l között alakult, a dukókban töltött idő függvényében. Hétvégi városi fogyasztásban 7,5l volt a maximum. A váltó már gyengébb, az francia eredetű, azonban a miénk hibátlanul teljesített, sem a pontossággal, sem az erőszükséglettel nem volt komoly bajunk, de nem méltó egy japánhoz. Viszont az áttételeit nagyon eltalálták a kocsihoz, jó gyorsulás mellett elég hosszú is minden fokozat, így autópályán normál tempó mellett csendesen lehet benne utazni. A hangja 160 körül felerősödik, ami 180-nál ismét elcsendesedik (ez természetesen németországi tapasztalat).
A karosszáriájára nem tudok rosszat írni, kellően tágas utastér mellett elég merevnek is tűnt. Formája nem a mai divatot követi, vannak benne szép részeltek, de alapvetően nem feltűnő. A belső kialakítása nem kiemelkedő - forma, anyagok -, viszont kellően funkcionális, nincs benne semmi barokkos túljátszás. A minőségét viszont nem érheti kritika, egyedül a hatalmas hátsóajtó felől hallatszott rossz úton némi zörgés, másfelől teljes csend öt év alatt.
Az egyetlen komoly hátránya, ami most eszembe jut, hogy drága rá a casco, de ezt ma már sokan nem kötnek a jellemző korú autókra.
A karbantartása nem került sokba, mivel a fent említett fékjavításon kívül nem romlott el rajta semmi. Az viszont sokba fájt a gyári szervízben, viszont nagyon gyorsan és jól megoldották. Nagyszervíz 90.000 km-nél esedékes. Az ára újként is kedvező volt a versenytársaihoz képest, és használtakhoz is jó áron lehet hozzájutni.
Remélem nem hagytam ki semmi lényegeset.
Egyértelműen ajánlani tudom a típust, annak aki kedvező áron jó minőségű, családi méretű autót keres. Egy igazi jó tipp, megéri a használtak között - új már nincs, a Lancer meg hozzájuk képest drága és csak 4 ajtós - egy megkíméltet keresni.
A múltidő amiatt van, hogy 3 hete adtuk el, kedves, szimpatikus házaspár vette meg, reméljük náluk is még legalább öt évig gondmentesen fog szolgálni. Családi autónak Focus kombi érkezett - szintén 1.6-os benzines - és a kétségtelen sok jó tulajdonsága mellett a Mitsu szuper motorját a jó váltóáttételekkel együtt már most visszasírom, de ez egy másik értékelés lesz.

- Hátsó fékbetét eltörött, hátsó betétek + tárcsák cseréje 2 óra alatt, Duna Autó 72.000,-Ft
- ablakmozgató kapcsolók eltörtek, darabja 5.000,-Ft

Duna Autó Zay u-ban: jó és gyors, de nagyon drága

Toyota Supra Trend, Üröm: korrekt, gyors, jó, és feleannyiba kerül, mint az előző

Fenntartási költség (8) Évjárat 2003
Előző autója? Punto Következő autója? Nissan Micra
Verdikt (7.3/10)

Mitsubishi Carisma 1995 (1995 - 1998)