Kecses mindenes
A Carisma tulajdonképpen amolyan titkos tipp: ideális átmenet a kompakt és a középkategóriás kocsik közt. Bár nem felt?n?, szerintem kifejezetten szép az áramvonalas karosszéria (modellfrissítés el?tti!), igaz a helykínálat legfeljebb átlagos. Az ülések nagyon kényelmesek, jól tartanak, de a GL változat fekete kárpitja hihetetlenül gyenge, 10000 km után már rendesen megkopott (elkezdett kifehéredni). A klíma nagyon hiányzott a kocsiból, a szénfekete (kemény) m?anyagok miatt is. Amúgy az utastér kialakítása korrekt, ergonómikus, a csomagtér nagy és praktikus. Az összeszerelési min?ség nem az igazi (hiába, nem japán a kocsi), apróbb gondok folyamatosan voltak vele.
Az 1.6-os, mindössze 90 lóer?s motornak nem gond a kocsi mozgatása, furcsa orrhangján 130-as tempóig jól viszi az autót, onnan viszont elfogynak er?tartalékai. A zajszigetelés jól sikerült, a váltót viszont sajnos a Renault-tól kölcsönzik és ennek megfelel? a min?sége (nagyon lötyög?s, er?sen érezni a terhelésváltást, hamar nehézkesen kapcsolhatóvá válik az egyes és a rükverc). A futóm? nagyon könnyen felüt és ilyenkor ijeszt? hangokat hallatt, de egyébként viszonylag kényelmes, csak éppen nem bírja a magyar utakat (gömbcsuklóknak gyorsan annyi). Az autóban hosszú távon sem fárasztó az utazás.
Fogyasztásától nem ájultam el, a 8,5 liter inkább átlagos. A szervízek nem valami olcsók, a biztosítás sem, csak az autó maga az.
El?nyei:
+ Nagy csomagtér, ergonómikus utastér
+ Kell?en er?s és csendes motor
+ Alacsony ár
Hátrányai:
- Kissé akadós váltó
- Felüt? futóm?
- Gyenge utastéri anyagok, min?ségi problémák
A Carisma kedvez? ára, praktikus kialakítása könnyen meggy?zheti a józanul gondolkodókat - a Skoda Octaviakkal és Daewoo Nubirakkal szemez?k se feledkezzenek meg róla!
- Központi zár bels? gombja (garanciális)
- Hátsó futóm? gömbcsuklók (20000 km)
- Hátsó ajtózár és csomagtérzár
Duna Interservice
F?leg a Zay utcai szervízük nagyon korrekt, karambolos sérülést is szépen javítanak.
Fenntartási költség | (8) | Évjárat | 1999 |
Előző autója? | Charade SG | Következő autója? | Citroen C4 |