Autók » Mercedes-Benz » Tn/t1 (1977-1995)

Tn/t1 307d doka, platós

Lomha, megbízható masztodon

Elpusztíthatatlan. Ami rosszat, gyilkosat autó csak kaphat, ez megkapta. Közel 30 évesen télen is pöccre indul.
Igavonó baromként került alkalmazásba a családi üzletben. Építőanyag- fuvarozásra használjuk, és nem kíméljük. Egyedül az olajcserét tartjuk be előírásszerűen (10 ezrenként legkésőbb).
Az árát többszörösen megszolgálta. Term. nem hasonlítható össze a modern Hdi, Jtd stb. generációval. Kivéve TARTÓSSÁGBAN. Ismerős vállalkozók 1-2 év elteltével már szidják az újonnan vásárolt tehergépeket - márkától függetlenül. Ezeket a kocsikat még egy életre tervezték, és ezt érezni is.
Negatívumok:
- Lassú, mint a dög
Előző tulaj állítása szerint 250 ezerrel vettük (km óra nem működött.) Állapotából inkább a duplája tűnt reálisnak. Egy év múlva már elkerülhetetlen volt a generál. Izomgép ezután sem lett. 2400 cm3, szívódízel, 4 sebességes váltó = lassított felvételhez hasonló gyorsulás (egyszer viccből megmértük: 0-100 kb. másfél perc :) ). A végsebessé sajna 80 km/h közeli, ha nem akarom szénné forgatni. Vagyis nemzetközi árufuvarozásra nem javasolt. Fogyasztás 10 körüli átlag. 1-1.5 tonna rakománnyal inkább 12-13.
- Hangos.
A motor gyakorlatilag félig az utastérben foglal helyet, és a zajcsillapítás a 70-es, 80-as években - úgy látszik - nem volt fontos szempont.

Pozitívumok:
A legigénytelenebb, és legmegbízhatóbb gépünk. A kardántörés volt az egyetlen olyan eset, amikor megadta magát a tíz év alatt. Nem szertnénk lecserélni egyelőre. Maximum egy ugyanilyenre, csak 3000 cm3-es motorral és 5 gangos váltóval. Az állítólag könnyen viszi a számunkra már-már misztikus, mach1-nek tűnő 100 kilométer/órás majdnem-fénysebességet. :)
Ha valaki olcsón fenntartható, igénytelen, fatuskóhoz hasonló egyszerűségű, és megbízható jószágot venne, ez utóbbit javaslom.

- A motorgenerált követően (kb. 200e HUF), a mai napig gyakorlatilag csak a minimálisan kötelező szervíz (olaj, fék)
- Kardántengely és hardy csere - anyag (bontott) + munkadíj kb. 60.000 (szintén HUF)
- Amúgy komoly hiba nem jelentkezett, egy-két kopó alkatrészt cseréltünk (gumibakok, szilentek, gumiharangok). Mind filléres, párezer forintos tételek.
- Most, közel 30 évesen a karosszéria megérett egy teljes generálra. Nem lesz olcsó, mivel ami korrodálhat egy autón, az ezen már mind korrodálgat pár éve.

Jó barát, alapos, megbízható.

Fenntartási költség (10) Évjárat 1981
Előző autója? Következő autója? Még van benne pár év...
Verdikt (7.9/10)

Mercedes-Benz Tn/t1 1977