Autók » Mercedes-Benz » Slk (1996-2004)

Slk 200

Játék felnőtteknek

Mivel megfertőződtem néhány éve a kabriós életérzéssel, nehéz az élet ,ha éppen nincs nyitott autód. A történet előzménye egy Honda CRX, melyben kissé megrendült a bizalmam. http://nepitelet.hu/autok/honda/civic_crx_1992/masodik_gyermekkor/ Egy esős pünkösd hétfőn az M7-esen utolértem egy Mondeót, nem tervezett módon. Nagy probléma szerencsére nem történt, de a bizalom oda lett. Eladtam, mondván legyen benne másnak öröme, én inkább választok valami mást, amiben van ABS, meg efféle úri huncutságok. Sokáig nézelődtem, mert nem volt konkrét cél. Kipróbáltam pár szóba jöhető típust, mint MX5, Audi TT, és az SLK. Igazából mindegyiknek megvolt a vonzereje, de leginkább nekem a Mercedes jött be, talán mert nem tartozom már a fiatal korosztályhoz. Közben a hahun autóvadász hírlevél beállítva, és napi szinten jöttek az új hirdetések. Volt, amit elmentem megnézni, de vagy az eladó nem volt szimpatikus, avagy a kocsi volt egy rom, de előfordult a két paraméter egybeesése is. Augusztus végén találtam egy ígéretes hirdetést, bár már régebben fent volt, kicsit túlzóan árazták, ezért addig nem foglalkoztam vele. Néhány telefon és mail után kezdett alakulni az ár is. Elmentem megnézni, és beváltotta a hozzá fűződő reményeket. Az autó garázsban állt, letakarva, tisztán, szép állapotban. Második magyarországi tulaj, rendezett papírok, és előélet, normális korombeli eladó. Próbaút, egyezkedés, és az üzlet létrejött.
Az autó „sima” 2 literes, 136 német lóval,az akkoriban létező extrákkal szinte teljesen felszerelt. ABS, ESP, kétzónás klíma, makulátlan szép bőr belső, ülésfűtés, légzsák hegyek, eredeti cd táras rádió. Kézi váltó, amit preferálok, mert nem pazaroljuk a lovakat az automata veszteségére, és ami apróság, de tetszik, szép kék színű. Valahogy a magyarországi SLK populáció 70%-a kályhaezüst színre sikeredett, és nekem az nem igazán tetszik. A kocsi törve nem volt, egy javítás volt az egyik sárvédőn egy garázsajtó és a szél összjátéka miatt. Ezt igazolta is az eredetvizsgán a rétegvastagság mérő.
Természetesen azért jöttek elő hibák a megvétel után. Cseréltetnem kellett egy légtömeg mérőt, mert magasabb fordulatszám tartományban elerőtlenedett a motor. A klímába kellett egy kis gáz, a féklámpának volt egy makacs kontakthibája. Ami még megoldásra vár, az egy új aksi és 4 új gumi. Az aksi egy hét után, most hogy hűvösebb idők vannak, lemerül. Eddig ez nem jelentett gondot, mert hetente legalább mentem vele egy kicsit, de lassan elrakom télire, és tavaszig max. elindítva néha, hogy halljam a hangját.  A gumik mintázat mélységre jók lennének, de öregek és nedves úton nem tapadnak rendesen.
A menetteljesítmény számomra bőséggel elegendő, ez az autó nem arról szól, hogy mindenkit letoljak az útról. Ha kell, szépen, lineárisan húz leszabályzásig, de inkább a nyugis krúzolás lehajtott tetővel a Balatonnál. A karosszéria merev, mint egy acéltömb, nem nyeklik, és nem zörög. A tetőmozgatás még most is egy zseniális konstrukció, látványosan behajtogatja magát a csomagtartóba. A maradék hely mondjuk úgy nem sok, de két ember néhány napi holmija még így is elfér. Ami az élmény faktorban legalább annyit dob, mint a kabrióság, az hogy hátul kapar. Az ESP olyan jószívű, kicsit engedékeny fajta. Enged bohóckodni, de vigyáz rád. Ja, és ki is lehet kapcsolni, mert egy néptelen parkolóban nagy a kísértés, hogy kicsit kilincsel előre is menjek.  Mitagadás, játék, felnőtteknek. Teljesen gyári, 15-ös kerekek vannak rajta, de nem is tervezem a cseréjüket. Igen, optikailag sokkal látványosabb lenne egy nagy felni, némi rágőzölt gumival, de ez így sokkal használhatóbb. Nem rázza ki a fogadból a tömést a jó magyar utakon, kényelmes, nyugodtan el lehet vele indulni egy hosszabb útra is akár. Nem is beszélve arról, hogy olcsóbb egy 15-ös szét gumi, mint egy nagyobb, és így kifizethető akár egy nevesebb gyártó terméke is.
Megvallom, ez az első Mercedes-em, és eddig nem is nagyon érdekelt ez a márka.Az utóbbi időkben Volvo-im voltak, van is, családi célokra, Honda volt játszósnak. Mostanában észrevettem, hogy mennyi Merci fut az utakon, és némelyik kezd tetszeni. Ebből még baj lesz.
Ami nem tetszik. Találtam a cd tárban egy lakodalmas zenét tartalmazó förmedvényt. Repült. Nincs olyan közössége Magyarországon, mint mondjuk a Hondának. Ott voltak találkozók, internetes fórum, Mercedes esetében ez kb. a nullához konvergál nálunk. Még jó, hogy van német fórum, olvasgatom azt, de azért ez valahol szégyen, változtatni kellene rajta!

- Légtömeg mérő szenzor, klíma gázpótlás, féklámpa kapcsoló kontakt hiba.

MB márkaszerviz KaposvárKedvesek,nem olcsók, ők is csak tippeltek a hiba okára, de eltalálták.

Apróbb dolgokat sk.

Fenntartási költség (5) Évjárat 1998
Teljesítmény (8) Km vásárláskor 120000
Előző autója? CRX DelSol Következő autója?
Verdikt (7.1/10)

Mercedes-Benz Slk 1996