Autók » Mercedes-Benz » C (2007-2014)

C C 220 CDi T (kombi)

Vannak az autók és van a Mercedes. Ennyi.

Engem a külső azonnal megnyert.
A C-osztály mindig is kicsit sportosabb vonalvezetésű volt - ez a mostani modell különösen eltalált. Mivel a családdal mostanában többet utazunk, a kombi (pardon: a T-Modell) mellett döntöttem.
Belülről kicsit lebiggyedt a szám széle: úgy látszik stuttgartban a fejükre csaptak és rájöttek, hogy felesleges a BMW-nél és az Audinál sokkal jobb minőségű anyagokat használni, megfelelő lesz ha ugyanaz a színvonal. Hát igen. A költségoptimalizálás oltárán feláldozták a régi Mercedes interiőrt. Kár.
Persze kétsége senkinek ne támadjon: az autó abszolut minőségi belül is, kicsit keményebb, kicsit ridegebb, de a minőség prémium. A kezelőszervek imádhatóak, annyira kiváló az autó ergonómiája, hogy az ember rögtön otthon érzi magát. A Mercedes-nél mindig is nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy minden kézre essen és könnyedén kezelhető legyen, a belső fények, kijelzők, a kormány fogása, a kapcsolók működése és logikája (!) de még a gombok nyomáspontja is pont akkora, amire azt mondja az ember: na végre, ezt vártam.

A hely belül középkategóriás. 2 felnőtt és 2 gyerek számára perfekt, 2 felnőtt hátul még pont jó, ha viszont 180 felettiek, már kevesebb hely jut a térdnek. De ez nálam ritka eset. A hátsó fejteret a kombiban nem érheti kritika.

Az autó menetstabilitása valami elképesztő. Bár BMW-jé a szlogen ("A vezetés élménye"), ide nagyon passzol. Akárhányszor ülök a kocsiba, mindig élvezetes marad a vezetés. Kiváló egyenesfutás, nagyon jó a kormány és a Direct Control futómű - ezt piszokul eltalálták. A fék Mercis: istenien fog és tudja az összes hárombetüs csodát (ESP, BAS és társaik). Az ABS működésekor a pedál meg sem rezdül, olyan finoman oldja meg.

A 220 CDI motor a km-ek gyűjtésével egyre csendesebb, fogyasztása vérmérsékletfüggő: az autó a sebességkorlátokat betartva beéri 5,5 L -el, csak hát ezt nehéz kibírni 400 Nm birtokában, 150 felett kezd el többet kortyolni, de akkor exponenciálisan nő a fogyasztás. A pesti dugókat leszámítva azonban még így sem megy 9,5L fölé, átlag kb 7L-re lehet számítani.

Az 5 fokozatú automata váltó remek: C-állásban kényelmes, nem kapcsolgat feleslegesen, nyomatékon lehet vele autózni, S-állásban viszont jobban engedi kihúzatni kapcsolás előtt, és hamarabb is vált vissza. Egyébként vajpuhán kapcsol, a Merci automaták mindig is a kedvenceim voltak. Gondolkodtam a kormánykapcsoló gombokon, de végül a dízel miatt kihagytam - pedig élvezetes lenne.

A kombik között a német lapok mindig a Mercit hozzák ki győztesnek. Mivel nem volt eddig kombi Mercim, nagyon kíváncsi voltam. Az Easy Packos autó hátsó ajtaja motorosan nyílik és csukódik (ez még külön felár!)- piszkos kéz hozzáérés hiányában kizárva. Az állítható keresztelválasztó, az oldalrögzítő öv nagyon ötletes, gyakorlatilag minden szállítási feladatra megoldást kínál. Simán megérte a felárát.

Az autóval vmi elképesztő mennyiségű (és méretű) cuccot szállítottam már. A csúcs az IKEÁ-ban vásárolt 160x200cm franciaágy volt, ami - szétszedve ugyan, de BEFÉRT! Azért tavasszal a közel 200 tő minikonténeres virág sem volt piskóta. A csomagtér kialakítása egyszerű és pont ettől jó. A 4 tagú család nyaralási csomagjai úgy elfértek, hogy még be tudtam húzni a rollót - semmi balkáni plafonigpakolás. Érdekes, hogy ha ledöntjük a hátsó üléseket, akkor a rollóból ki lehet húzni egy erős hálót, amit a menyezetbe kell beakasztani. Ez a funkció ledöntés nélkül is megvan. Igazi kombi.
És még szép is.

Hogy ne csak fényezzem a márkát, meg kell említeni, hogy a kocsi terheléskor erőteljesen füstöl. Ez először nagyon zavart, de aztán megfigyeltem, hogy az összes dízel ilyen, akár BMW, akár AUDI, de most már japánok is, a legújabbak is - szóval ez ilyen. 20e km óta egyébként mérséklődni látszik a dolog. Akit ez nagyon zavar, annak azért érdemes részecskeszűrőt rendelni.

Néhány szó az eletromos kütyükről:
Nem tudok szó nélkül elmenni a Bi-Xenon lámpák mellett. Kizárt, hogy enélkül mégegyszer autót rendeljek - nagyon komoly biztonság érzetet ad az esti vezetésnél.
Kintről kulccsal nyithatóak és csukhatóak az ablakok, amik a belső keringtetéssel is felhúzhatóak és vissza le, mono lehetőség a klímánál - ha egyedül utazunk, párafigyelő klíma, bluetooth kihangosító, 2 tuneres rádió, kiváló basszusok és magasak már az alapkészüléknél, és ez mind alap...

- Semmi sem romlott el. Jól is néznénk ki.

Pappas Szeged, régebben Auto Kurz.
Régi, nagyon megbízható csapat. Ügyfélközpontúak, és nagyon értenek a márkához, szerintem kosárból is összeraknának egy Mercit csukott szemmel. Udvariasak, de nem megjátszósak, barátságosak, de nem bratyizósak. Pontosak, és mindig annyit fizettem, amit megbeszéltünk. Nem kísérleteznek, tudják, hova nyúljanak. Ezek az emberek pontosan tudják, hogy a Mercedest képviselik, az értékesítőik nagyon hálásak lehetnek, mert így persze hogy mindenkit megtartanak.
Az első szerviz 40.000Ft volt.
Népautós (VW) ismerőseimet ki is verte az irigység az összeg láttán, hehe :)

Fenntartási költség (5) Évjárat 2008
Előző autója? C 200 K Következő autója? Új E 220 CDI T-modell
Verdikt (7.4/10)

Mercedes-Benz C 2007 (2007)