A projekt az IHM támogatásával jöhetett létre. Írjon ítéletet! Írtam, de hogyan szerkeszthetem?

Ha az indapass elötti időkben írtam ÉS megadtam az email címet.

Az ítélet alján lévő mezőbe írja be azt az email címet, amivel egykor írta az ítéletet. Ekkor egy emailt kell kapjon a további teendőkkel.

Ha nem adtam meg emailt, vagy már nem tudom mit adtam meg, esetleg megszűnt az a cím.

Írjon a nepitelet@mail.totalcar.hu címre, ahova küldje el a probléma leírását illetve az ítélet linkjét.

Már indapassal írtam az ítéletet

Ekkor az ítélet alatt megjelenő sárga indapass boxon keresztül kell belépnie. Belépés után az ítélet alján lévő linkre kattintva szerkesztheti azt.

Autók » Mercedes-Benz » A (2004-2011)

A 180 CDI 

Az ítélet értékelése
-nincs még értékelés

A tökéletes választás

Szöveges ítélet

Előtörténet:

11 éve vándoroltam ki Svájcba családommal. Ekkor egy W168-am volt, ami az előző modell. Ezzel is meg voltam elégedve, azonban kicsit féltem attól, hogy talán itt nehezebb lesz levizsgáztatni, mivel az autó már akkor 8-9 éves volt.
Ezért úgy döntöttem, hogy importálok Svájcba Németországból egy új(abb) A-Klasse-t.
Így 2012-ben a W169-re esett a választás, mivel a modell külsőre már akkor is szimpatikus volt.
Egy Sport-modellt néztem ki Mannheim-ben az ottani Mercedes márkakereskedésben "Junge Sterne"-ként, 1.5 évvel és 13.000 km-rel a háta mögött. Egy Mercedes-nél dolgozó Manager használta az autót előzetesen, ez lett leadva a szalonban, és került eladásra illetőleg részemről megvételre. Ennek megfelelően mondanom sem kell, hogy az autó az átvételkor olyan volt, mint az új.
A "Sportpaket" egyébként az Avantgarde-on belül is speciális: ami nekem nagyon bejön, hogy gyárilag ültetett a futóműve, szélesebb gumik, jellegzetes alufelni, valamint peres, széles gumik kerültek rá.

Használat:
A mai napig ezt az autót használjuk, ráadásul családi autóként, 3 fő részére. Az autó sérülés- és karcmentes, jelenleg 200.000 km-nél járunk, amiből 187.000 kötődik a nevemhez. "A fél világot" bejártuk vele, 0 azaz nulla problémával. Mindvégig megbízható volt, egyszer nem hagyott cserben, - igaz "kvázi" első-tulajként a kezdetektől én hajtom, és javarészt svájci utakon.
Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy az autót mindvégig garázsban tároltam/tárolom.
A képek alul a mostani (200.000 km) állapotot tükrözik, amelyeket ha egymás mellé helyeznék a 2012-es vételkori képekkel, nem sok elérést lehetne rajtuk felfedezni.
A belső tér anyagválasztása a gyár részéről szintén dicséretes: 12 év távlatából is majdnem minden pontosan úgy néz ki a belső térben, mint újkorában.

Az autó mind bevásárolni (nagybevásárlások), mind hosszabb utazásokhoz is tökéletes választás. Egy Thule box-ot vásároltam még hozzá: ezzel nyáron, amikor 3-4 hétre nyaralni megyünk, ki tudjuk bővíteni a csomagteret.
Menettulajdonságait tekintve komfortos, viszonylag csendes nagyobb sebességnél is, és hát mondanom sem kell, hogy egy kétliteres CDI elég harapós tud lenni egy "kis" autóban, így autópályán -a német oldalon- okozunk néha meglepetést pár "kételkedőnek".

A fogyasztást tekintve autópályán utazok viszonylag sokat, ott az átlagfogyasztás 4.5 L (!) (a rekord 4.3 L körül van - nem elírás!). Ez a nyári kerékszettel (szélesebb gumi) kb. 4.8 L-re "nő".
Ez családdal (3 fő), boxszal, 3 kerékpárral hátul, és teljes "terheléssel" (csomagokkal megrakva) hosszabb úton felmehet 6.5-re.


Műszaki rész:
Amire nagy hangsúlyt fektetek az a motorolaj: ezt szigorúan 10.000 kilométereként cserélem, eredeti Mercedes-olajjal.
Ezen kívül egyszer kellett megújíttatanom a teljes fékrendszert, 4 tárcsa, 4 fékpofa, valamint a kézifék-fékrendszert. Ez egyszeri kb. 1300 EUR volt.
Gumikra is vészesen ügyelek, többször lett cserélve mind a téli, mind a nyári szett, csakis gyári előírt méretekkel, minőségű gumikkal.
Ennyit a kopó alkatrészekről.

Ami hiba mostanában jelentkezett (talán ez az első, amit a "hiba" kategóriájába sorolok), az egy szonda (Ölstandgeber) a motorban, ami az olaj szintjét méri. Ez szép fokozatosan elkezdett 190.000 km körül folyamatosan bejelezni a műszerfalon: Az első pár alkalommal még megálltam ellenőrizni az olajszintet, természetesen minden rendben volt. Aztán rákerestem W169 fórumokban, kiderült, hogy ez nemcsak nálam probléma, hanem szinte minden 2010 körüli A-Klasse-nál jelentkezik. Ez az alkatrész lesz most cserélve.

Összefoglalva:
Csak jót tudok írni: sok pénzt spórolt nekem, és remélem, még sokáig velünk marad. Ha tehetem erről az autóról majd valamikor "direkt" egy elektro-ra szeretnék váltani, viszont nem "early follower"-ként...

Hibalista

- Ölstandgeber (motorolajszonda) 190.000 km futásteljesítmény körül

Ide hordtam szervizbe

Értékelése:

Képek az autómról

Fenntartási költség (10) Évjárat 2010
Kényelem (10) Használati időtartam 10 év
Teljesítmény (10) Km vásárláskor 13000
Megbízhatóság (10) Vezetett km 187000
Szerviztapasztalat (10) Átlagfogyasztás 4 l
Előző autója? W168 A-Klasse Következő autója?
Ennyire szerette (10) Megérte a pénzét? igen
Verdikt (10.0/10)  
 
Ítélet értékeléséhez be kell jelentkezned.
 

Mercedes-Benz A 2004 (2008 - 2010)

További ítéletek (21 db)

Szűkítés: jól megírt| képes| hosszú
Cím / Modell Időpont Hossz Km Ítélet Ért.

Népítélet-kereső Népítélet-kereső

  • Fenntartási költség
  • Kényelem
  • Teljesítmény
  • Megbízhatóság
  • Szerviztapasztalat
  • Ennyire szerette
  • - Évjárat (mettől meddig)