A tökéletes választás
Előtörténet:
11 éve vándoroltam ki Svájcba családommal. Ekkor egy W168-am volt, ami az előző modell. Ezzel is meg voltam elégedve, azonban kicsit féltem attól, hogy talán itt nehezebb lesz levizsgáztatni, mivel az autó már akkor 8-9 éves volt.
Ezért úgy döntöttem, hogy importálok Svájcba Németországból egy új(abb) A-Klasse-t.
Így 2012-ben a W169-re esett a választás, mivel a modell külsőre már akkor is szimpatikus volt.
Egy Sport-modellt néztem ki Mannheim-ben az ottani Mercedes márkakereskedésben "Junge Sterne"-ként, 1.5 évvel és 13.000 km-rel a háta mögött. Egy Mercedes-nél dolgozó Manager használta az autót előzetesen, ez lett leadva a szalonban, és került eladásra illetőleg részemről megvételre. Ennek megfelelően mondanom sem kell, hogy az autó az átvételkor olyan volt, mint az új.
A "Sportpaket" egyébként az Avantgarde-on belül is speciális: ami nekem nagyon bejön, hogy gyárilag ültetett a futóműve, szélesebb gumik, jellegzetes alufelni, valamint peres, széles gumik kerültek rá.
Használat:
A mai napig ezt az autót használjuk, ráadásul családi autóként, 3 fő részére. Az autó sérülés- és karcmentes, jelenleg 200.000 km-nél járunk, amiből 187.000 kötődik a nevemhez. "A fél világot" bejártuk vele, 0 azaz nulla problémával. Mindvégig megbízható volt, egyszer nem hagyott cserben, - igaz "kvázi" első-tulajként a kezdetektől én hajtom, és javarészt svájci utakon.
Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy az autót mindvégig garázsban tároltam/tárolom.
A képek alul a mostani (200.000 km) állapotot tükrözik, amelyeket ha egymás mellé helyeznék a 2012-es vételkori képekkel, nem sok elérést lehetne rajtuk felfedezni.
A belső tér anyagválasztása a gyár részéről szintén dicséretes: 12 év távlatából is majdnem minden pontosan úgy néz ki a belső térben, mint újkorában.
Az autó mind bevásárolni (nagybevásárlások), mind hosszabb utazásokhoz is tökéletes választás. Egy Thule box-ot vásároltam még hozzá: ezzel nyáron, amikor 3-4 hétre nyaralni megyünk, ki tudjuk bővíteni a csomagteret.
Menettulajdonságait tekintve komfortos, viszonylag csendes nagyobb sebességnél is, és hát mondanom sem kell, hogy egy kétliteres CDI elég harapós tud lenni egy "kis" autóban, így autópályán -a német oldalon- okozunk néha meglepetést pár "kételkedőnek".
A fogyasztást tekintve autópályán utazok viszonylag sokat, ott az átlagfogyasztás 4.5 L (!) (a rekord 4.3 L körül van - nem elírás!). Ez a nyári kerékszettel (szélesebb gumi) kb. 4.8 L-re "nő".
Ez családdal (3 fő), boxszal, 3 kerékpárral hátul, és teljes "terheléssel" (csomagokkal megrakva) hosszabb úton felmehet 6.5-re.
Műszaki rész:
Amire nagy hangsúlyt fektetek az a motorolaj: ezt szigorúan 10.000 kilométereként cserélem, eredeti Mercedes-olajjal.
Ezen kívül egyszer kellett megújíttatanom a teljes fékrendszert, 4 tárcsa, 4 fékpofa, valamint a kézifék-fékrendszert. Ez egyszeri kb. 1300 EUR volt.
Gumikra is vészesen ügyelek, többször lett cserélve mind a téli, mind a nyári szett, csakis gyári előírt méretekkel, minőségű gumikkal.
Ennyit a kopó alkatrészekről.
Ami hiba mostanában jelentkezett (talán ez az első, amit a "hiba" kategóriájába sorolok), az egy szonda (Ölstandgeber) a motorban, ami az olaj szintjét méri. Ez szép fokozatosan elkezdett 190.000 km körül folyamatosan bejelezni a műszerfalon: Az első pár alkalommal még megálltam ellenőrizni az olajszintet, természetesen minden rendben volt. Aztán rákerestem W169 fórumokban, kiderült, hogy ez nemcsak nálam probléma, hanem szinte minden 2010 körüli A-Klasse-nál jelentkezik. Ez az alkatrész lesz most cserélve.
Összefoglalva:
Csak jót tudok írni: sok pénzt spórolt nekem, és remélem, még sokáig velünk marad. Ha tehetem erről az autóról majd valamikor "direkt" egy elektro-ra szeretnék váltani, viszont nem "early follower"-ként...
- Ölstandgeber (motorolajszonda) 190.000 km futásteljesítmény körül
Fenntartási költség | (10) | Évjárat | 2010 |