Szerintem Sprinter
Minden alkalommal, amikor felküzdöm magam a nyeregbe, elégedetten nyugtázom, hogy ett?l kisebb autót nemigen szeretnék. Nemrég kisebb sokk ért mid?n a Mi Autónk kormánya mögül hátrafordultam, ekkor ?szintén így sóhajtottam fel: Atyavilág, hol van az autó többi része? Azzal azért egyébként tisztában vagyok, hogy a földön az enyémnél kisebb autók is léteznek, s?t nekem ezel?tt (azel?tt) csak ilyenek (olyanok) voltak.
Jelenleg egy középhosszú (kb. 580 cm hosszú), alacsonyabb (kb. 240 cm magas) kivitel? Sprinterem van, amit (9,1 m3 raktér) majd egyszer kinövök, és akkor jöhet a magasított (kb. 260 cm magas) középhosszú (10,4 m3), majd a maxi (kb. 650 cm hosszú) változat (13,4 m3). A röhej, hogy a maxi létezik 3,5 tonnás személyautóban is. Amiben 180 centis magassággal vidáman lehet sétálni, meg focizni, de azt kihangsúlyoznám, hogy csakis a járm? álló helyzetében. Nálam csak a 160 centi alattiak tudnak futkározni. ( Az biztos, hogy hozzám hátra beférne egy Cinquecento, vagy egy Mini. Vagy összesen 16 db ülés beszerelve – mint autóbusz. A maxiban elfér 18 db ülés, de ha átalakítják még hosszabbra, akkor 21 f? is befér. Szerintem.
S?t. Egyszer megel?ztem itthon egy extra hosszút, és közben számoltam a benne lév? üléseket. Úgy 26-nál feladtam. Azt biztos, hogy 2-3 Sprinterb?l „ragasztották” össze.)
A minap megállította gépemet a rend ?rének prominens képvisel?je, és bizony nálam akkor ketten nem voltak a biztonsági öv által úgymond bekötve. Fejenként 10 ezer volt a bírság, de még jó hogy ültek, és nem álltak, mert akkor biztosan le lettek volna ültetve.
És hogy milyen maga a szerkezet?
Valahol átmenet a Mercedes, a mikrobusz és a kisteherautó, között.
A márkája vitathatatlanul Mercedes. Úgymint márka, és min?ség.
El?tte Vw T4 mikrobuszon szocializálódtam. Akkor az volt a batár. Most már kisbatár. Az még befért az ESSO gépimosóba. Ez már nem.
A paraméterek alapján még a rövid tengelytávú alacsony Sprinter is nagyobb a T4-nél. De még a T4 Long-nál is.
Ha kívülr?l szemléljük, akkor Kareem Abdul-Jabbar, és „kistársai” kivételével mindenki felnéz rá. Én is. Na ezzel el is árultam magamról valamit…
De továbbra is ?szinte leszek.
Nekem még a régi fajta (10 éve gyártják a Sprintert) van.
2000. évig háromféle diesel (80, 100, és 120 lóer?s), és egyféle benzines (140 le) motorral gyártották. 2000-t?l négyféle CDI diesel (80, 110, 130, 160), és ugyanaz a benzines. Ezek kerekített adatok, ha valaki kíváncsi rá, nézzen szét valamelyik katalógusban, prospektusban.
Arra magamtól jöttem rá, hogy a Mercedes teherautóinál a pl.: 208, 308, 408; 210, 310, 410; 212, 312, 412 típusjelzést kétfelé kell bontani. Az els? szám a teherbírás súlyát jelzi tonnában, ámde szintén kerekítve: a kettessel kezd?d?eknél 2,8; hármassal 3,5; a négyessel pedig 4,6 tonna megengedett össztömegre kell gondolni a 2, 3 ,4 számok esetében.
A második, és harmadik szám pedig a teljesítményt jelzi lóer?ben. CDI motoroknál úgyszintén. A 316-os Sprinter ezek szerint 3,5 tonnás, és kb. 160 lóer?s.
De ha valaki régebbi Mercedes tgk-val áll szemben, és nem tudja, hogy a 207, v. 307 mit jelent, hát szerintem ugyanazt. A Vario-nál is ez lehet a helyzet, és az összes többi nagyobb MB tgk-n, és kamionon. A Mercedes 2222 ezek szerint 22 tonnás, és 220 lóer?s lehet, ha van ilyen egyáltalán… Talán még a Vito is így járt (bár akkor a V 230 a kakukktojás).
Megjegyzem, remélem a Merci is így gondolja a fent leírtakat.
Egyébként a 120 lóer?s „régi” gépek igen jól húznak, de bizonyos CDI motoros Sprinterek 160 km/h sebességnél is utolérik (Németországban).
160 km/h. Ennyit tényleg megy, de nagyon ritkán kell ennyire sietni.
A fogyasztása ilyenkor kb. 16 liter gázolaj.
Beéri 8-9 literrel is, ha 100-110 körül járok vele.
Egy Mercedeseket bontó cégt?l tudom, hogy a legtöbb Sprinter oldalára borulva búcsúzik el a közutaktól. Ez simán adódhat a sebességtúllépés, és a hirtelen irányváltás ötvözetéb?l, de olykor az utóbbi is megteszi.
Egy Sprinteres ismer?söm szerint a CDI motorok kés?bb melegszenek be mint az el?deik.
Egy másik legenda szerint a CDI-k el?bb mennek tönkre mint el?deik, de ez is volt a kit?zött cél.
Haladóknak írom, hogy a 211 CDI kevésbé képes kettes fokozatból elindulni, mint a 212 D.
A CDI-nél nemcsak a motort változtatták meg, hanem a lámpákat, a hátsó ajtón lév? Mercedes Sprinter feliratot, a m?szerfalat, és többek között mikrobuszoknál az üléseket is átszabták, vagyis csak 2000-t?l hárompontos az összes biztonsági öv, de már nem is kell a kocsi oldalába bekampózni az üléssorokat, mert meghosszabbították az üléseket tartó „papucsokat” .
A hátsókerékhajtás nem éppen a kedvencem, ámde némileg megnyugtat, hogy ezen gombnyomásra bekapcsolható a differenciálzár.
Persze szervizelni ezt is kell, meg rákölteni, de megéri a pénzét.
Az ülések viszonylag kemények, de nem kényelmetlenek.
Na jó, bevallom, hogy pl. az S 40-es Volvo ülése kényelmesebb.
Ezért is örülnék egy Merci – Volvo fúziónak…
Egyébként szinte kizárólag csak örömöm van benne.
No meg rengeteg hely...
A parkolás nem gond, bár általában ritkán találok ekkora parkolóhelyet, ez még nem fogja kedvemet szegni.
Ez a kocsi úgyse arról szól hogy egy helyben álljon.
Nem Transporter, viszont transzporter. Ez az er?ssége.
Azt gondolom, hogy legközelebb is Sprinterrel verjen a sors.
- lengéscsillapító szilentek (1000 HUF)
- ötödikben valami búg (ismer?sé)
Autonet
Fenntartási költség | (8) | Évjárat | 1995 |