Autók » Mercedes-Benz » 190 (1982-1993)

190 190 D

Megbízható olajkályha

Szerbusztok!
Egy kollégám fertőzött meg közel két éve. Autót akartam venni, persze kevés pízé jó, gazdaságos, MEGBÍZHATÓ autót szerettem volna. A kollega annyitt beszélt a 124- es Merciéről és a rég eladot 190 D- ről, hogy csak a Merciket kezdtem nézni a hirdetésekben. Vásárlásnál nagyon nehéz jó dízelt találni, amiben még nem fordult át az óra! 4,5 hónap keresés után (kb: 80 autót hívtam telefonon, ebból 12 db- ot néztem meg) Budapesten egy kisöregnél sikerült megtalálnom az első autót amivel egyáltalán próbakörre mentünk. A kollegám Merciguru, ezt ő is megvette volna. A szóban forgó Merci 1987- es 2000 -es dízel, én vagyok a 4. tulaja, szép bordó. Amióta megvettem 41.000. km mentem vele, most 428400 km van benne, a amotorja - 20 fokban egy hosszabb izzítás után gond nélkül életre kel, pedig a nem hozzáértők megjósolták nekem, hogy sok gondom lesz vele, hisz dízel. Nem volt! Nekik meg 190- esük nem! Pedig csillaggarázsban alszik a drágám. Amióta megvan, cseréltem első szilenteket, kormányösszekötőt a jobb oldalon, két első telót (kotyogtak már) az egész kipufogó rendszert, mivel valószínő még a gyári volt rajta, meguntam a hegesztgetést (végül is tizen éve dolgozott már), bontva egy gyárit vettem alá 15 e Ft- ért! Vicc! A bontóban mindent kapsz hozzá, gombokért! Az enyémen gyárilag nem volt jobb oldali visszapillantó, feláras volt annó, ezen is spórolt az 1. tulaj, vettem rá egy manuálisan állíthatót 6.000. ft- ért.
Megjártam tavaly Horvátországot, a csomagtartó lehetne nagyobb, de négy felnőt és egy gyerekkel viszonylag kényelmesen elfértünk. Kifelé 140- es tempó, vissza 150- es. Gond egy száll sem! Lomhán gyorsul igaz, de ha beindul és nem vesztesz lendületedből egy előtted araszoló másik autó miatt, nem kell visszaváltni akkor sem ha emelkedőn vezet az út. Ja, az enyém 5- ös váltóval szerelt, 80 fölött teszem 5- be, ráállok 110- re így használom a mindennapokban. A váltó szintén gyári, így a kuplung is persze, nem volt még bontva! Igaz, a váltóm lassan generálos lesz, néha kidobja a 3. sebességet, ez úgygondolom megbocsátható így a 400. 000. km után. Egy bontott jó 5- ös váltó 80 e Ft, a 4- es 30 e Ft.
Az autó fékei nagyon jók, elöl- hátul tárcsa. A motort nem érheti kritika, jócskán túlméretezték, 6- 6.5 l olaj belecsúszik (én 10.000. km cserélem), szerintem ez is tartóságának egyik kulcsa, valószínűleg az olaj is hűti. Mikor az autóvásárlásnál keresgéltem volt egy 650.000. km- es taxi, gond nélkül indult és ketyegett. Persze volt olyan is amiben 200 ezer volt óra szerint, de a valóságban túl volt a millión! A lámpákba már akkor betették a ködlámpát, sok mai autón ez feláras ma is. A szervója jól dolgozik, jól érezhető a kormányzás, kicsit fura volt a nagy kormánykerék, de így jó ahogy van. Az ülések jól állíthatóak, osztott zónás a ventilátor, ez azért nem rossz (már 1984- ben), barátnőm kicsit fázós, ő oda tekeri ha úgy gondolja, nekem attól nem gyú ki a t..öm.
Egyik gyenge pontja az első rugótartó tornyok, nekem egyszer letörött az alvázról az egyik, szerencsémre gyökkel mentem, megnézettem a másikat is, azt is hegesztéssel kellett orvosolni. Kikezdte a 19 év jövés- menés! Megbocsátom! Vásárláskor érdemes ellenőrízni!
Összességében minden szegény embernek ajánlani tudom, igénytelen, kis fentartási költségei vannak, megbízható! Mivel havonta leintenek a kissebbségiek, a " Nem eladó?" kérdéssel, most is csak azt írom le amit mondani szoktam! NEM ELADÓ!!!

Üdvözlettel: Horpi

- kormányösszekötő (utángyártott új 6.5 e/db), hátsó difi (bontva 20 e Ft) ékszíjfeszítő teló (új 6500 Ft) szilentek (gombokért új) fékbetétek (olasz utángyártott 4 e v. gyári 11 e)
- A rugótartó tornyok (NEM TORONYCSAPÁGY) hegesztése idővel átrohad, a jobb oldali leszakadt egyszer az alvázról, érdemes ellenőrízni a baleset elkerülése miatt!

Otthon, könnyen szerelhető! Egyszerű mint a raklap!

Fenntartási költség (10) Évjárat 1987
Előző autója? Következő autója? Mercedes- Benz 124
Verdikt (8.2/10)

Mercedes-Benz 190 1982 (1990 - 1993)