Autók » Mercedes-Benz » 190 (1982-1993)

190 190 E

Idősödve szépülő!

Előszóként a típusról általánosságban. Ha az ember jobban belegondol, ilyen kocsit már inkább csak hobbiból érdemes tartani, mivel a legifjabbak is 16 évesek, és ez alatt átlagos használatban is mind begyűjtött már legalább 300 000 km-ert, de sajnos jellemzően többet, bármit is mutasson a számláló... Tehát számítani lehet apró meghibásodásokra, amitől megy még ugyan a kocsi, csak egyre kevesebbet nyújt a Mercedes érzésből.
Sajnos a kínálat zöme törött előélettel bír. A kicsit is nem illeszkedő elemek, vagy az eltérő, netán teljesen friss festés elárulja őket. Ezekkel nagyon sok a probléma később. A rozsda is jórészt őket támadja. A sértetlenek nem rohadnak erősen, legfeljebb helyi korrózió lehet egyes területeken( sárvédőknél emelőbakoknál, csomagtér szélénél). A „teleoldalasítás” és a korai modellek színre fújt lökhárítója általában korábbi sérülést próbál álcázni! Ezek mind kerülendők. A nem eredeti kerekek, hiányzó dísztárcsák, a motortér hiányzó műanyagjai általában az autóhoz való nem megfelelő hozzáállásról, valamint a sokadik tulajról tanuskodnak. Hogy a „tuning kipufogóról” és a lesötétítésről mér ne is beszéljek
Ha ül a kocsi, vagy ki van emelkedve a hátulja, az a lestrapált futóműről árulkodik. Ezeket pedig jobb elkerülni, mivel két dolog adja a legjellegzetesebb élményt a kocsiban, ez pedig a rugózás, és a kormányzás. Ezek a tulajdonságai annyira egyediek és megragadóak az autónak, hogy aki egyszer kipróbálja nem felejti. Más kérdés hogy tetszik e neki vagy sem, de maradandó élményt ad az biztos. Sokan lecserélik a kormányt fára vagy valami kisebb sportkormányra. Ezzel tökéletesen kiveszik az élményt az autóból. Ezt onnan tudom, hogy amikor vettem az enyémet, abban is egy kicsi fakormány volt. Az első dolgom az volt, hogy kicseréltem egy gyári bőrkormányra, és mintha egy másik autót vezettem volna, akkora volt a különbség. Sokkal jobb a fogása, és lényegesen kevesebb erővel tekerhető. Kifejezetten élvezetes a parkolás! Hiába, csak a nagy kormánnyal Mercedes a Mercedes!!!
A váltókar is általában már valami fa, vagy egyéb nem oda illő darab. Ha ilyet látunk az igazolja a magas futásteljesítményt. Egyébkén nem drága kicsrélni az eredetire sem: 8 ezer Ft.
Természetesen vannak kivételek, amik keveset futottak, karbantartottak és sérülésmentesek, ezek viszont akár 1,5 millió Ft-ba is kerülhetnek.
Tehát ha csak A-B-be kell kocsi, nem hiszem hogy ésszerű választás egy öreg Mercedes. Ergo, amelyik olcsó, azt gyakran kell javítani, amelyik meg jó, annak az árán kapni fiatalabbat, modernebbet. (Nem Mercedest természetesen!)
Az utóbbiak közé tartozó autók azonnal felismerhetők elsősorban a kasztni vonalainak egyenességéről, valamint a kifogástalanul vízszintes állásáról. Ezen kívül nagyban hasonlítanak a katalógusban látható autókra. Az olcsóbb autókról ez a legritkább esetben mondható el.
A jó autót jellemzi még a kortársaitól eltérően szokatlan zajtalansága. A benzines motorok alapjáraton kívülről alig hallhatóak, és olyasfajta érzete van az embernek, mintha a négy hengeres hat hengeres lenne, a hangja alapján. Mondjuk a szubjektív véleményem szerint ezen a téren a nem csak a kortársakat, de a mai autókat is lepipálja.
Ezzel együtt az a meglátásom, hogy ilyen autót az vegyen, aki szerelmes a típusba, és elnézi a jellegzetes öreg autó hibákat.

Most pedig konkrétan az általam vásárolt járműről.
Mint fentebb írtam elsősorban hobbi célra érdemes ilyet venni, így én is arra vettem. Ez sincs minden nap használva, inkább csak hétvégén hosszabb utakra.
A szerelem nálam nagy volt, büdzsé viszont kicsi. Maximum 350 000 Ft-ot tudtam rá szánni. Végül 310 000 Ft-ért sikerült üzletet kötnöm, melynek eredménye lett egy nagyrészt eredeti festésű, jó motorú, jó belsővel bíró, gyenge futóművű kocsi.
Ez a darab 1986 08. 14. én hagyta el a gyárkaput beige metál színben feket szövet belsővel, 2000 ccm-es befecskendezős motorral, extraként fordulatszám mérővel, központi zárral mechanikus antennával, katalizátorral.
’86-ban volt egy kicsi közbenső frissítés, amikor már széria lett a fordulatszámmérő és másmilyen lett az bizt.öv csatja, ez viszont még a korábbi sorozat utolsó előtti darabja.
Vétel után rögtön megkapta a bőrkormányt (15 ezer) és a sérült szellőzőket is lecseréltem a műszerfalon (5 e). Az ócska ülésvédő huzatot kidobtam, és a kifakult mutatók színét is az eredeti narancssárgára festettem. Ezek a változtatások nagyon sokat emeltek a belső tér hangulatán. A kárpitok az ajtón gyakran leválnak, ennél viszont tökéletesek, olyan mint az új! A vezetőülés van picit kikopva mindössze. Az ülés rugóit már korábban javították, nincs vele gond, kényelmes.
A futómű nem annyira rossz, mint a vételkor tűnt, mivel akkor 3 bár volt a guminyomás! A normál értéken elfogadható a rugózás, de néhány szilent cseréjére ezzel együtt is szükség lesz. Hiába, a gumi alkatrészek elöregszenek. A generátor szénkeféket és új csapágyat kapott (18 e). Ezen kívül egy új akkumulátort (21 e) vettem bele, és négy gömbcsuklót cseréltettem eddig (18 e). Meg természetesen olaj, gyertyák, szűrők (20 e)
Előbb-utóbb viszont sort kell kerítenem a befecskendező cseréjére, mivel nem tökéletes működése. Ez ennyi idősen és ennyi futás után (460 000 Km)a szakértők szerint általános probléma. A pótméter megkopik, a finom járatok eltömődnek Egy bontott darab lehet a megoldás…
Alapvetően jól elvagyok vele Váratlan probléma nem ütötte fel a fejét. A fogyasztása nálam átlagban 7,8 liter. Ezt 3000 Km-en mértem, tehát tényleg annyi! Városban biztos lenne 11liter is, de ott jellemzően nem használom. Olajfogysztása nincs. A motor(természetesen az eredeti még), ha nem is teljesen hangtalan, de zajosnak sem mondanám.
Az előző autóm egy W123-as 230E volt, ami 502 ezer km-t futott, és csapszeges volt a motorja (már úgy vettem), de 30 ezer Km-ert mentem vele mindenféle motorral kapcsolatos hiba nélkül, tehát nem aggódok hogy ennek bármi baja lesz a jövőben ezen a téren!. A diffi nem búg (ez ritka). A váltó hidegen kicsit akad, de amúgy jól működik. A pneumatikus központi zár is tesz a dolgát. A fűtés brutális, a maximumon nekem nem is kell hogy menjen. A fékek jól lassítanak, megbízható a fékrendszer, igaz nincs ABS. A kormányzás kicsit pontatlan az egyenesfutása nem tökéletes. Engem igazából nem zavar. Az előző autómnál mindenesetre sokkal jobb.
Korrózió csak kis felületen van 4-5 helyen, a legnagyobb a doblemezen kb. 3X 5 cm. Nem súlyos! Emelőbakok tökéletesek. Komoly sérülése nem volt. Mindössze egy sárvédő és két ajtó nem eredeti.
A legjobban az tetszik benne, hogy 23 éves korára is így megőrizte állagát (vagyis inkább a gazdáik), és nincs átalakítva, kifurkálva, buherálva, sötétítve, mondernesítve, amiket nagyon nem szeretek! És megnézik az utcán, mert kezd ritka lenni a szép belőle. Szerintem nem egy elavult forma, hiába 26 éves design. Abszolút klasszikus, és ahogy jelennek meg az új modellek, úgy válik egyre érettebbé és számomra szebbé a megjelenése.
Ezért szeretem, hiába, a szerelem…

- Generátor, akksi, gömbcsuklók, gyertyák olaj, szűrők.

Várdára. Korrektek, megfizethetők.

Néha magam. Igaz csak hobbiból. Nem vagyok autószerelő.

Fenntartási költség (8) Évjárat 1986
Előző autója? W 123 230 E Következő autója? W 124 260 E, 300 E
Verdikt (6.4/10)

Mercedes-Benz 190 1982 (1990 - 1993)