Autók » Mercedes-Benz » 190 (1982-1993)

190 190D

A szegény ember autója.

Szerettem, szeretem. Sosem álltam túl jól anyagilag és ez egy nagyon stabilan m?köd?, megbízható autó, keveset fogyaszt és nem kell rákölteni szinte semmit. Kivisz a világból is. Ezért szerettem meg.
Elismert márka. Nem csak úgy egy autód van, hanem azt mondod: "én Mercedest vezetek". Meg lehet szokni. :-)
De visszatérve a józan, racionális érvekhez ami alapján autót választ az épesz? magyar:
Egy kedves Mercis barátom azt mondta mindíg, hogy ez „a szegény ember autója”. És nem vicc! Szó szerint az. Egyszer meg kell venni és onnantól fogva csak úgy ’keresi’ a pénzt a gazdájának igénytelenségével, strapabírásával, élettartamával. Igazolás: a taxisok!
Itt egy példa: Ha egy ´átlag´ autó kerül 300 ezer Ft-ba és fut 400 ezer km-t nagygenerálig (vagy inkább kukáig), ez a Merci kerül 500 ezer Ft-ba és egymillió km-t fut nagygenerálig! Akkor melyik az olcsóbb? Oldd meg Te a matekot.:-)
Nincs még egy ilyen hosszú élet? autó és amíg él, olcsó fönntartani. Vagyis az okos ember autója.;-)
Gyorsulgatni nem lehet vele, de nevetséges is lenne elvárni. 1100 kg, 75 LE.
Ez az autó arra való, hogy egyik pontból a másikba elvigyen biztonságosan és kényelmesen és oda is érjen. Nem fog az út szélén hagyni. Ezeket tudja az öreg Merci. Világels? biztonság és világhíres kényelem jellemz? a birodalmi márkára. Még erre, a legkisebb (190-es) Mercire is igazak az "elterjedt" tulajdonságok. A maga méreteib?l és korából adódó módján, persze.
Már több, mint 20 éves a technológia, mégis nem egy dologban megállja a helyét a maiak mellett, s?t ! 6 pontos hátsókerék felfüggesztés, passzív hátsókerék kormányzás, szervó kuplung és folyamatos automatikus állítása -sose fulladsz le vele emelked?n (kézifékkel) indulva, nagyon jó vezetni-...nem túlzok: ilyen komoly futóm?veket ma sem látok új, középkategóriás autókban.
Fényezése kopott már (nem eredeti, második réteg) de a kaszni nem rohad.
Ízzítás, melegítés és utána induljunk csak. Max 140-es utazótempónál kényelmes, de itt is tökéletes egyenesfutás és menetstabilitás jellemz? a Kislányra. A biztonságérzet nem csökken picit sem. Ilyenkor fogyaszt 7 l-t. Ha 110-el megyünk országúton, akkor 5,5 l/100km!! Amúgy a gyárilag el?írt 160 km/h a vége (telepakolva, 5 személlyel 20 évesen is ennyit megy -persze az óra többet mutat kicsit), de nem szabad kínozni. Meghálálja. Olajcsere rendszeresen. Más nincs vele.
Egy kis etika, de viccen kívül: hiszen 130km/h a maximum amennyit mehetek Magyarországon legálisan, azt is csak a ritka autópályán. OK, sajnálatos. De ha ezt figyelembe vennék az emberek, nem is lenne ennyi baleset. És nem azért mondom, mert a tesóm rend?r vagy mert egyszer összetörtem magam a városban 120-nál.:-)
Szóval Mercedes: van stílusa, de nem deviáns, hanem klasszikus forma. 20 év után is autó külsej?, örök ´dizájn´, nem egy elavult kövület benyomását kelti. Lehet szeretni, leke van. De ha totál ’laikus’ vagy és csak a színe alapján különbözteted meg az autókat, akkor is csak ezt tudom ajánlani, mert nem kell hozzá érteni, csak megy és kész.
Egyébként azóta vettem egy w140-est (a bálna Merci, full luxusautó) vagyis már nem a kis Suzihoz viszonyítok és visszaülve néha a 190-be még így is kényelmesnek tartom az öreg Mergát. S?t, ’sajna’ sok tekintetben jobbnak is (egyszer?bb, megbízhatóbb, olcsóbb, kétszer tartósabb!) mint az S-osztály. Szóval maximálisan megéri a pénzét.

- Szokásos kopóalkatrészek:
- -új kuplung 15000 Ft.
- -új kormányösszeköt? gömbfejek 4000 Ft.
- -hardy tárcsa használtan 1500 Ft.
- -izzítógyertyák 6000 Ft.
- -riasztót élesítve a központi zár nem húzza le a gombokat, csak kulccsal lehet...máig, de nem zavaró.
- -fékbetétek
- -1 féktárcsa használtan 1500 Ft.de jó még pár százezerig
- -ízzók pár száz Ft.

A Hermanucz barátom szerelte, már ha kellett. :-)

Fenntartási költség (10) Évjárat 1985
Előző autója? Swift 1.3, Golf 1.6 Következő autója? Mercedes W140
Verdikt (7.9/10)

Mercedes-Benz 190 1982 (1990 - 1993)