Autók » Mercedes-Benz » 190 (1982-1993)

190 d 2.0

A csillag nem dísznek van

Hat hallani sok mindent errol a tipusrol.
szerintem ha valaki meg tudja szokni a hibait, akkor szeretni fogja a hihetelen megbizhatosaga es strapabirosaga miatt. Nem azt mondom, hogy soha nem romlik el, emlitettem millyen bajai voltak. Viszont figyelembe kell venni, hogy szinte minden gond 17-18 ev es 300 ezer km utan jott ele. S meg igy sem volt semmi koltseges, komoly hibaja.
A futomuve modernebb a legtobb mai kompaktnal, hatul oldalankent ot lengokarral, s ez erzodik is: kenyelmes es nagyon stabil. A fekrendszer elo-hatul tarcsas, jol adagolhato, a kuplun szinten, dugoban semmivel sem lehet olyen konnyen araszolni, mint az oreg mercivel.
Amiert a legtobben szidjak a 190 D-t, az a lustasaga : "varosban bosszanto, orszaguton szinte elviselhetetlen" irtak egykor az AutoMagazin-ban. Ez szerintem tulzas. Kettesben es harmasban, ha kicsit porgetjuk, elfogadhatoan gyorsul. Negyesben igaz, hogy csak lenduletbol lehet vele elozni, de 120-130-al erolkodes nelkul falja a kilometereket. Erdekes, hogy a motor elegge rugalamtlan, foleg dizelhez kepest, kb 2200-2400-tol huz rendesen ( fulre, nics fordulatszammero), vagyis mikor kezd fekhangosodni, akkor indul meg ( persze semmi turbo feeling ).Viszont egyesben gaz nelul, alapjaratrol elindul, akar 500 kioval pakolva is. Ezert nem ertem, miert fulladnak le a mai, bivalyeros dizelek. A kocsi dinamikajat kulonben inkabb a valto szabotalja: nagyon hosszuak az attetelek, a motor erejehez kepest. a kettes pl 75-ig, a 3-as 120-ig tart. Ezt en nem probaltam, ha sietek, a kettest 50-60-ig, a harmast 80-100-i huzatom, tovabb nem erdemes, mert ordit a motor es az ereje is fogy. Viszont vannak 20 evvel fiatalabb konstrukciok, amik ugyanigy gyorsulnal( pl leon, octavia, fabia sdi )
Sokat elmond a tartossagarol az, hogy 330 ezer km utan a gyari kuplung meg utanaallitva sem volt, nemhogy cserelve.
Jartam vele rossz termosztattal is egy darabig, nemhogy nem lett hengerfejes, meg a pakolast semm egette ki. A motor szerintem tulmeretezett ( 6 liter olaj megy bele ), renkivul strapabiro. Ja, porlasztocsucsot meg soha nem csereltem, meg most sincs szinte semmi fustje, csak inditaskor egy feketes fustpamacs. -10 fokban elso kulcsra indul, -25-ben nehezen ugyan, de be lehet inditani, tehat kompresszio o.k.
Amugy nem volt sokat kimelve, az elozo tulaj ( nemet) hasznalta idonkent 150-160-al autopalyan is, ami allitolag nagyon art neki.
A hibai: valoban lomha, sportkocsinak nem valo.
-hatul szukos a labter es a belmagassag is kicsi
Osszesegeben egy roppant kellemes kocsi, megnyugtato vezetni, s mindig lehet bizni benne. A fogyasztasa 7-7.5 korul volt, ezt egy kis jofajta adalek egy liternyivel lenyomta .
Azt hiszem, veszek egy 92-93-as 2.5-ost ( a nagyobb motorral s az 5os valtoval sokkal jobban megy), klimaval, abs-el, s 10 evig nem kell mas autot vegyek.

- femcsovecske az adagolo es motor kozott elszakadt (megy 3hengerrel is 800km-t, csak lassan :) )
- futomu alkatreszek ( lengescsillapitok, csapagyak )
- onindito
- termosztat
- kontakt

ismerosok

Fenntartási költség (10) Évjárat 1987
Teljesítmény (6) Km vásárláskor 152000
Előző autója? 626 Következő autója? 190 D 2.5
Verdikt (8.1/10)

Mercedes-Benz 190 1982 (1990 - 1993)