Autók » Mazda » 6 (2008-2012)

6 2.0 TE

Az általam elérhető Lexus

Bár mégcsak két hónapja az enyém, mint korábbi Mazda 3 tulajdonos úgy érzem, hogy van megfelelő összehasonlítási alapom és nem kell 100.000 kilométert megvárnom a megfelelő ítélet meghozatalával.
Tehát: A kocsi tényleg nagyszerű, szerintem kategoriájában, beleértve az un. prémium márkákat is talán a legjobban vezethető. Ezt azért merem bátran állítani, mivel a vásárlás előtt kipróbáltam pár másik márkát is. A BMW 3 talán még dögösebb,direktebb, de keményebb, kisebb és puritán belülről, valamint darabosabban vezethető. Az Audi 4 belseje szebb, azonban nem annyira sportos és kicsit öreguras. A Honda Accord elegánsanabb belülről, szépen összerakott, azonban kisebb és ballonos kerekei nem túl sportosak(igaz itthon nem is koppan a keresztbordákon mint a Mazda). Mercit és Toyotát nem volt módom próbálni, a francia és olasz középkategória a mínőség miatt szóba sem jöhet, a Volvo és Saab kifutó modelljei pedig elavultnak hatnak.
Visszatérve a 6-oshoz, a vezetői pozició nagyon jól beállítható, az ülések kényelmesek és tartanak oldalról. Remekül működik a váltó, a kocsi egyenletesen gyorsul, bár alul gyenge. Nem tudom, hogy a dupla kipufogó teszi-e, de kellemesen sportos hangja van kigyorsításkor. Sajna a fék nem a legjobb, szerintem az az autó leggyengébb pontja(de ez csak ráérzés és téli gumival, mérni nem mértem). Kicsit zavar, hogy néha zöttyen a kasztni a kézikék kiengedésekor és rövid, lassú tempónál történő fékezéskor.
Én bírom a kék-piros műszerfalat és a beköszönést...:-) Hátra nehéz kilátni, de parkolóradarral megoldottam. Jók az egyéb kütyük (CD tár, behajtható tükrök, elektromos ablakok alapáron), viszont a pótkereket az egyik nyárival oldom meg, mivel nem bízom a defektjavítóban. Egy haverom mesélte, hogy az RX 8-asnál nem működött és mivel már nem gyártották a kérdéses gumit, 4 újat kellett vennie, miután javíthatatlan volt a defektes darab. Jól jön, csúcs az 5 ajtó/519 l.
A vezetés viszont álom! Bár nem egy versenyautó, érzésre mégis az, mivel mint a Mini terelgethető, remekül lehet vele pl. a Váci úton cikázni ha mind a 3 sávban 60-nal kullognak:-) Ilyenkor jön a halvány morgás és megingathatatlan a kasztni is. A hármasban már megszoktam, hogy a motor és az utastér a többi kompakthoz képest remekül szigetelt, sajna, hogy az alulról jövő zajok (futómű és felverődések) valószínűleg a lemez vékonysága és a súlycsökkentés miatt elmarad a BMW és AUDI, sőt a Hondához képest is. 160-as tempónál sem zavaró sima úton a zajhatás és semleges az autó a szélre is. A tempomat aranyat ér, viszont az esőérzékelő két szélső állása között nem találok különbséget, érzéketlen és eső, köd-szitálásra egyáltalán nem reagál.
Összesítve két dolog bosszant de nagyon! A saját színválasztásom, amelyik tudván a 90-120 nano vastagságot elképesztően sérülékeny és a szivacs is összekarcolja. Másik a teli tanknál tapasztalt lötyögés, ami araszolásnál és földúton olyan mintha raftingolna az ember és éppen túljutott egy zubogón! Ez nem vicc és a szervíz azon bíztatása, hogy "nem tudják miért van, meg kell tanulnom azzal élni" sem nagyon nyugtatott meg. Ezért adtam rájuk hetest, mivel egyébként a Mazda 3-asnál 9-re értékeltem őket. Végülis azért vettem Japánban készített kocsit (asszem´ Hiroshima), mivel ott ciki elrontani egy összeszerelést és hajnali torna frissíti a dolgozót/ robotot egyaránt. Nem akarom a magyar szervíz tökéletlenségeit az olajcseréken kívűl "élvezni"... Hát ennyi.

- Remélem sokáig nem romlik el rajta semmi, ám két bosszantó dolog már átvétel után hamar kiderült. A padlizsán -fekete szín egyenetlenül tükröződik és valami lepolirozhatatlan masszával van bevonva, illetve a teli tank az első 10 liter elfogyasztásáig kotyog és locsog benne az üzemanyag.

Mirai

Kerepesi út

Fenntartási költség (7) Évjárat 2008
Előző autója? Mazda 3 Következő autója? egyenlőre újat még nem, de japánt/németet
Verdikt (7.2/10)

Mazda 6 2008 (2008)