Autók » Mazda » 626 (1987-1996)

626 2.0 GLX 12V ferdehátú

Nem őrült szerelem, de jó házasság

Mikor autót kerestem, nem túl drágát, de viszonylag méreteset akartam (család). A kétezer köbcis, 91 körüliek voltak akkor ebben a vezetők. Lett volna (kicsit olcsóbban is) Opel Vectra ebben a ketegóriában, de mikor megláttam a Mazdát, a kérdés eldőlt. Nagyon tetszett a formája.
Kényelmes (az ülések plusz állítási lehetőségei, ülésfűtés, elektromos ablakok, nagy tér, gyújtáskulcsvilágítás, ajtófények, külön kapcsolható 2 plafonlámpa... 91-es kocsiban nem rossz dolgok).
Baromi méretű csomagtartó. Normál (2,2 m) karácsonyfa csukott csomagtartóval szállítható!
Jól is megy; emelkedőn is gyorsul, a 140-150-et tartósan szépen viszi 4000 körüli fordulatnál. Előzni is lehet vele.
És mondom, nekem kimondottan tetszik.
Sajnos, kicsit sokat eszik. Főleg, mióta a hidegindító szarakodik. Városban, illetve autópályán 140-150-nel 11-12 liter újabban. Országúton egy fővel max. 100-zal egyszer 7 liter körül voltam. Strapabíró, megbízható, multifunkciós. Ha lenne pénzem egyszer igazán rendbe szedetni, nagyon vagány lenne. Sajna a 3 gyerek nem fog gyerekülésestől beleférni, úgyhogy lehet, cserélnem kell.

- Vétel után az első műszakihoz: szilentek, kézifék, féktárcsák, fékbetétek, olaj, olajszűrő, légszűrő, gyertyák, aksi mittomén... márkaszervizben (én kis naiv, de hát első komoly autó) 350 eFt (800-ért vettem...).
- Később: kipufogódob csere 15 eFt; kuplungtárcsa csere; hűtő csere 30 eFt; szélvédő csere 45 eFt; termosztát csere 8 eFt (továbbra is rossz); első lámpák és indexek (repedt, foncsor feljött) cseréje 40 eFt (magam szereltem be).
- Vétel óta csöpög az olaj a motorból és a szervóból, rossz az ülésfűtés, kontakthibás az elektromos ablak, hidegben vacakol a központi zár. Ezeket még nem csináltattam meg, valahogy mindig elmaradt. Később kezdte a szarakodást a hidegindító, de még eddig nem fűlött a foga hozzányúlni egy szerelőnek sem, és én sem erőltettem; de már muszáj lesz. Rohadozik a hátsó sárvédő és a küszöb. Esőben befolyik némi a víz a csomagtartóba.

Először márkaszerviz, ahol tapasztalatlanságom okán iszonyatosan átvertek és lehúztak. Utána Egerben a Deméndi utcai sufniszerviz, ahol kelletlenek, lassan és rosszul dolgoznak, emellett hazudósak is; de legalább nem drágák.

Birincsik Szerviz, Eger
A főnök kedves, közvetlen, készséges. Elég jól felszereltek, gyorsak. A szerelők esetenként sajna itt is trehányak és hantásak kissé. Közepes árú hely.

Fenntartási költség (4) Évjárat 1991
Előző autója? 601 Lim. Következő autója? Valami egyterű? VW Sharan, Mitsubishi Space Wagon?
Verdikt (5.6/10)

Mazda 626 1987