Autók » Mazda » 5 (2005-2011)

5 1,8 TX

Gyerekhordó városi 7 személyes

Mikor bővült a családunk 6-ra fizikai kényszerűség miatt kezdtem a hétszemélyes autókat nézegetni. Magam szolgálati Mondeo-t vezetek, feleségemnek egy megbízható Fiesta-t vettünk 5 évesen.
Hogy miért Mazda 5 1,8 TX?

ELŐÍTÉLETEIM:

Japán autó, biztos megbízható
Mazda, biztonságon nem spórolnak
Benzines 1.8, kisebb motor kevésbbé hajtották, mivel nem is tud menni:)
7 személyes, gyerekesek használták, tehát jobban törődtek a karbantartással mivel a biztonság fontos nekik.

SZÜKSÉGLETEINK:

Mivel városi forgalom (5km óvoda, 17 km iskola, 15 km haza) a 70%-a használatnak, így mindenképpen a benzines a logikus választás. Parkolás miatt a kisebb egyterű jöhetett számításba és mivel igen keskenyek a Budai Várban (iskola és feleségem munkahelye) az utcák így a tolóajtó ideális a több pici gyerek ki-be szállása szempontjából, de én már kis koromban teljesen beleszerettem a tolóajtó praktikusságába (hülye szentimentalista:).

ELŐZMÉNYEK

Dél-No-ba mentem ki barátunkkal az autóért. Előzetesen több Mazda 5-öt szemrevételeztünk. Csak magán eladók hírdetéseire mentünk és az állapotot néztük. Mivel a baráti körünkben többeknek van ez a benzines modell, a tapasztalatukat begyűjtve és egy Mazda-s szerelővel beszélve indultunk neki a beszerzésnek.

Kétgyerekes házaspártól vettük sérülésmentes állapotban 96400 km-rel, karcok voltak rajta persze. Az eladó elmondása szerint 90e Km-nél első lengéscsillapító és időszakos karbantartáson esett át, talán az új téli gumi szett + alufelnin, ami említésre méltó még. Az autó vételára 6500 Eur volt.

Mikor már itthon használtuk egy hónappal az átírás után kopogó hangot hallatott az első futómű. Első körben indokoltan a szilentek cserélődtek rajta, majd miután nem múlt a kopogás a stabilizátor pálcákat cserélték ki. Szépen fut azóta is csendesen.
Időszaki karbantartáson (Olajcsere, izzó csere, első fékpofák) kívül máshoz eddig nem kellett nyúlni.

A fogyasztása országúton poroszkálva családdal 7,5 l/100km, tetőbox-szal 6 személlyel autópályán 9,2 l/100km, városban 10,2 l/100km ( ha én vezetek 9,5 l/100km :))
Számítottam, hogy a benzines motor fogyasztása növeli a fenntartási költséget, de úgy kalkuláltam, hogy a kevesebb futás mellett és inkább városi használatnál jobban jövünk ki mintha diesel-t választunk. A fórumok tele vannak a kettőstömegű lendkerék drága cseréjével és a DPF szűrök kálváriájával. Ezt bizonyítja, hogy sok Mazda szervíz honlapján ajánlanak akciós ( 200e Ft) kettőstömegű lendkerék cserét:)

AMIT SZERETÜNK BENNE:

Féléves használat után szeretjük, mert
-kényelmesek az ülések, még hosszú távon is
-kitűnően ki lehet látni
-gyorsan testre lehet szabni az üléseket, az utolsó sor egy mozdulattal teljesen a padlóba csukható
-tetobox-szal is stabil az úttartása, persze nem 200-zal:)
-tolóajtókat gyerekjáték nyitni zárni
-sötétített üvegek B-oszloptól, hasznosak nyáron

AMI JOBB LEHETNE:

-fogyasztás
-több rakodó rekesz
-szellőztetés a hátsó sornak
-teljes értékű pótkerék

Összefoglalva elégedett vagyok a vásárlással és ajánlom sok gyerekes családoknak a Mazda 5-öst, akik elsősorban városi gyerekhordós praktikus autót keresenek a fenti szempontok alapján. Nem kergettem álmokat a kinti autóvásárlással kapcsolatosan. Nem a legolcsóbb ajánlatokra repültünk rá, de a mo-i piaci kínálat nagyon kicsi volt. Kicsivel kedvezőbben vettem az autót No-ban mintha hazai forgalomba helyezett lett volna, de a kocsi állapota és felszerelése jóval felülmúlta az itthoni kínálatot.

- Stabilizátor pálcák elől - Szilentek elől -

RaschCar

Fenntartási költség (7) Évjárat 2008
Előző autója? Fiesta 1,3 Következő autója? 5
Verdikt (7.7/10)

Mazda 5 2005 (2005 - 2007)